• Извън кожата си

  7 октомври 2013

  Тежката артилерия на танца Sofia Dance Week пристига с безкрайна програма, а един от акцентите е спектакълът Извън кожата си. Британците от 2 Faced Dance Company ни въвличат в историята на хедонистично настроен млад мъж, съчетавайки улични стилове и съвременни танцови техники. Излезте от кожата си точно в 19:00, Голяма зала на Младежки театър. Цената на билетите е 10/15лв.
 • Part of Heart

  6 октомври 2013

  Получавате последно повикване за постоянната изложба на мини феста Part of Heart, след което ще изпратим първото му издание (надяваме се, до догодина). Цялата менажерия от живопис, бижута, мебели, играчки, фотографии и илюстрации се е приютила в галерия Altronics Light & Suspacious, a FlyWe2DaMoon ще ни посвирят за довиждане от 19:00.
 • King Automatic

  5 октомври 2013

  Съботното присъствие на френския единак King Automatic в Maze ни предлага от всичко по много – гаражен звук, грапав вокал, танцувална атмосфера и още, и още. Искреният ъндърграунд рок звук и почти пънкарската естетика ще обсебят телата и сетивата ни след 21:00, а билетите са на цена от 7/10лв.
 • Посланикът

  4 октомври 2013

  Едно от многото лица на киното е провокацията. Вижте датската документална прожекция Посланикът в Червената къща (18:00; 4/6лв) и ще се убедите. Тежката мисия на филма е да разнищи разпределението на власт и капитали в Африка, извършвано на високо ниво с помощта на корумпирани европейски дипломати. Ха, Колумб!
 • В тялото на Аврора

  3 октомври 2013

  Ширещият се до 6 октомври скандинавски кинофестивал Северно сияние предлага причудливата визуално-фантастична прожекция В тялото на Аврора, където мъж ще броди из съзнанието на непозната жена в кома чрез науката невроинформатика. Доколко и как това ще рефлектира върху собственото му битие, вижте в Червената къща от 20:00, цената на билетите е 4/6лв.
 • Разговор със Спиноза

  2 октомври 2013

  За Разговор със Спиноза, втората книга на младия македонски писател Гоце Смилевски, казват, че е “постмодерен, сериозен, стратегически премислен и осъществен роман, рожба на фундаментална ерудиция”. Срещу скромната цена от 5лв ще се потопите в реконструираната биография на нидерландския философ Барух Спиноза.
 • Съюз на българските писатели

  1 октомври 2013

  Разполагате с предостатъчно време да разгледате изложбата в галерия-книжарница София Прес по случай 100 години Съюз на българските писатели. Докоснете се до живота и творчеството на творците от кръга Мисъл, Тодор Влайков, Алеко Константинов и още, и още знайни и незнайни творци.
 • София фото фест

  30 септември 2013

  В случай, че сте пропуснали находките на документалния София фото фест, можете за последно и поне мъничко да наваксате с Антонин Кратохвил от Чехия. Обективът му се е вторачил в развлекателната индустрия, но не по онзи захаросан начин, а съвсем искрено и психологически. Ще видите някои от музите на фотографа – Лив Тейлър, Дейвид Боуи, Уйлям Дефо, Жан Рено, Бернардо Бертолучи в УниКредит Студио.
 • Part of Heart

  29 септември 2013

  Есенната носталгия приижда отвсякъде така, както фестивалното време носи утеха за сетивата и духа. Поредното доказателство срещаме в седмицата между 29 септември и 6 октомври, в която ще се разположи първото издание на мултижанровия мини фест Part of Heart. Пригответе се за обилна и многолика програма с изцяло свободен вход, в чийто дом се превръща пространството на галерия Altronics Light & Suspacious.
 • Европейски ден на езиците

  28 септември 2013

  Обичам да готвя съвсем не е изтръгнато самопризнание, а мотото на Европейски ден на езиците, който тази година е с кулинарен привкус. След 11:00 в парка Заимов не само ще ухае апетитно, но ще се говорят и учат чужди езици, ще се пее и танцува до насита. Най-малките ще решават многоезична вкусословица, а традиционният Панаир на езиците също ще ни радва цял ден.
 • Metallica Through The Never

  27 септември 2013

  Дълго бленуваното кино- и музикално събитие Metallica Through The Never засега акостира единствено в Cinema City IMAX. Място за тревоги няма, защото идната седмица то ще обиколи и останалите 3D салони за всеобща радост, но пък препоръчително е да побързате с билетите.
 • Отело

  26 септември 2013

  Британският кралски театър отново ни кани да гледаме постановка в киносалона на Cinema City (20:50, 12/15лв). Този път изборът пада върху пословичния със своята ревност Шекспиров Отело. За сюжета едва ли бихме могли да кажем повече, отколкото вече знаете. Изненадата обаче идва от интерпретацията.
 • Вълшебната флейта

  25 септември 2013

  Приказката за вълшебната флейта, адаптация по операта на Моцарт, е новата красота, с която от издателство Ентусиаст ще зарадва малчуганите и техните родители. Илюстрациите са дело на Пенко Гелев (когото неотдавна имахме удоволствието да ви представим), луксозната книга е придружена от CD, а Моцартовата класика, знаете, повдига вечните въпроси за любовта, живота и смъртта. Ще намерите в книжарниците срещу 40лв.
 • Разпиляната България

  24 септември 2013

  Ровенето по битаци, антиквариати и не един и два частни архива, обикновено бива интересно и изпълнено с находки. Доказателство е изложбата Разпиляната България, показваща фотографии от началото на 19 до края на 20 век, намерени именно на такива места и донякъде – спасени от унищожение. Образът на отминалите времена е във PhotoSynthesis, до 6 октомври.
 • Най-добрата оферта

  23 септември 2013

  Във всеки фалшификат има и една доза истина. Фалшификаторът е преди всичко човек, а хората не могат да надмогнат желанието си да оставят нещо от себе си на света. Дали този принцип важи и за любовта обаче? Ако ви интригува, вижте в Най-добрата оферта в Cinema City Paradise от 21:00.
 • Благотворителен базар

  22 септември 2013

  Придобиването на вещи обикновено носи егоистично удоволствие, но точно в този ден, то става добродетелно. В бар Оранжево небето, под Моста на влюбените, ще ви очакват дрехи, бижута и аксесоари, а средствата от продажбата им се даряват за добрите дела на I Can Too. От 11:00 до 17:00 имате време да откриете подхождащата ви придобивка.
 • Живо наследство

  21 септември 2013

  Тази събота ще се поклоним доземи на миналото, припомняйки си традиции, занаяти и обичаи, които малко от нас в действителност познават. Кукерски маски, цигански танци, приготвяне на галушки, плетене на дантела и майсторене на кукли от царевица са някои от приятно-отживелите неща, които ще можем да опитаме по време на фестивала Живо наследство на лятната сцена на Борисова градина в 12:00.
 • Парти

  20 септември 2013

  Нощта на музеите и галериите в Пловдив вече наднича иззад ъгъла – стартът й е близко, локацията също. Официалното начало бива поставено от няколко скъпи гости – LEFTO, Ossie и нашите другари Sirius&Methodikal (Stage 51, бул. Христо Ботев 51-53). Началото е след полунощ, входът – свободен.
 • Плаващите чавки

  19 септември 2013

  Първото издание на Флан О’Брайън на родна земя датира от 2008, така че препоръчваме Плаващите чавки на колекционерските души. Струва си да приютите в библиотеките си причисления към “светата троица” на ирландската литература писател, който дели почетното звание с Джеймс Джойс и Самюел Бекет. Очаква ви смесица от фарс, сатира, митология и абсурдизъм, а издателството е Фама.
 • Вело кухни с вкус на паприка

  18 септември 2013

  Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) ни предлага едночасова дискусия-презентация с апетитното заглавие Вело кухни с вкус на паприка. От лекторите Ана и Бенита ще почерпим опита на Будапеща в насърчаването на вело-транспорта и устойчивите практики за градска мобилност. Началото е в 18:00, парк Заимов.