• Concept 166 Christmas Pop-up

  24 декември 2019

  На Раковска 166 се нареждат предложения свързани с мода, козметика, интериор, изкуство, аксесоари, вино и гурме за всички, които пазаруват в последния момент. Чакат ви от 11:00 в Concept 166.
 • Not Another Christmas Bazaar #2

  22 декември 2019

  илюстрация Pllik

  Името му може да твърди иначе, но всъщност си е точно още един коледен базар – такъв обаче, на който ще ви се прииска да поразтворите пръсти, ако харесвате изкуството на деня. Подарете си го на 21 и 22 декември след 12:00 – адресът е К.Е.В.А., където ще ви изкушават принтове (например на Трендафила Трендафилова и на Александра Николова от календара в коледния ни брой) и улична мода (например на Noks, Square и Nelepa 2020).
 • 20:20

  31 декември 2019

  Следващите седем локации ви съблазняват да пропуснете речта на президента и да посрещнете новото десетилетие във вълнуващ парти кръг - кои са те, четете тук.
 • Коледа на бар

  25 декември 2019

  снимка elrowofficial

  Знаем, че след преяждане на човек не му е точно до купон, но все пак следващите пет места са идеални за горене на калории - вижте кои са те ето тук.
 • Песента на ветровете

  23 декември 2019

  Вдъхновен от метафората на вятъра, Петър Дундаков съчинява музиката и изобщо идеята зад мултимедийния концерт, с който се пъха в графика на Новогодишния музикален фестивал. Това е цикъл от пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, който омесва широк спектър музика – от класика до джаз – с видео материал от Иван Богданов-finfilm. Гледаме на 23 декември в 19:00 в Азарян с 20/25лв към tickets.ndk.bg.
 • Drag Soc

  26 декември 2019

  На 26 декември след 21:00 положението в EXE ще е светлини, музика, танц, екстравагантни тоалети, грим, липсинк или накратко "драг соц". Това е новата идея на фондация GLAS, която по-рано събра в изложбата Хомосоц какво е било да си гей през социализма, а сега обръща палачинката леко и изследва същия период през погледа на две драг кралици – Enigma и Katrin Bardak. Обещават да е забавно, а ще бъде и безплатно.
 • Клетниците

  9 януари 2020

  снимка Александър Богдан Томпсън

  Мюзикълът по романa на Виктор Юго е на световна сцена от над 30 години, но чак сега за първи път се поставя и при нас, а историята на тази премиера също е дълга. Всичко започва през 1987, когато Пламен Карталов получава правата, но липсата на специални микрофони спира работата по спектакъла. 32 години по-късно гледаме и слушаме как режисьорът пресъздава революционна Франция, заедно с познати имена в мюзикъла като Владимир Михайлов, Весела Делчева и Богомил Спиров. На 9 януари от 19:00 в Софийска опера и балет.
 • Късо кино с истории: Зимни спортове

  10 януари 2020

  Адреналинът на тези къси филми е като за пълнометражни, но не разчитат само на бърз пулс. Всъщност от Кинематограф са ги избрали да показват и по-философската страна на зимните спортове или историята, културата и изкуството в тях. Гледаме американци, които карат ски в Ирак, бобслей на странни места и пързаляне по тънък лед. За 7лв в Клуб на пътешественика на 10 януари от 19:00 с билет от travellersclub.bg.
 • Мальовица за начинаещи

  4 януари 2020

  снимка Ненко Лазаров

  Ето как се стига висока цел още в начало на годината: това изчакване на Мальовица е за начинаещи, така че челникът, експертният водач и котките за лед (за първите 20 записали се) са от тях. Ще ви организират и транспорт, планинска застраховка и даже снимки с екшън камера, а от вас чакат да сте с термобельо, слънцезащитен крем и още няколко неща по списъка във фейсбук @AdventureTeamBulgaria. На 4 януари за 80лв.
 • Най-бързият часовник във Вселената

  2 януари 2020

  снимка Иван Дончев

  Както в Портретът на Дориан Грей, и тук героят иска да остане вечно млад. Кугър празнува 19-ия си рожден ден за пореден път (иначе е на 30), но плановете за партито са пред провал, когато гостите започват да пристигат. Страхът да живееш или да си отидеш се просмуква и към нас от сцената на Театър 199, където спектакълът на Стайко Мурджев дръпва завесите в 19:30 на 2 януари.
 • Беж за зелев сок

  1 януари 2020

  Не е нужно и този ви 1 януари да остане проспан и незапомнен. Вместо това от клуб Бегач предлагат да отворите bit.ly/36KnbAx, да се впишете в листа им още днес и в 12:00 на обяд след Нова година да сте по маратонки пред офиса им (Евлоги и Христо Георгиеви 85) за първото тичане на 2020 през Борисовата. Няма да е състезателно, а безплатно и просто забавно. И да, щяло да има зелев сок – ако друго се чудите, питайте help@begach.com.
 • Черната кутия + Absolut + Open Art Files

  21 декември 2019

  4 добри събития на 21 декември:

  ЧЕРНАТА КУТИЯ
  "Портретът е най-точната мерна единица за времето, което си отива", припомня фотографката Фелия Барух. Припомняме и ние, не защото искаме да сме фатални, а за да ви светнем за новото отваряне на черната ѝ кутия – проект, с който гостува на разни места с по- каната да запазим слот (на 0888 980 199) за 40-минутна солова или дуетна портретна фотосесия с нея. До 22 декември е в КО-ОП и, между другото, е топ идея за ранен подарък.

  ABSOLUT CULTURE SHOCK VOL.2
  Този път ни беше идея по-трудно да познаем кой се крие зад пикселите на подгряващия плакат за това парти, но ето, тайна вече няма: в 22:30 на 21 декември в Петък с шут от токче влиза Деси Слава. Добре знаем, че от струните ѝ може да се лее не само попфолк, но какво ще завърти от пулта в бара? Да видим. Ако още се чудите какво по дяволите става, новата парти серия на Absolut сблъсква култури, за да ни направи по-свързани.

  OPEN ART FILES: ЗАПИСКИ И БЕЛЕЖКИ ПОД ЛИНИЯ
  "Опит за прочит на историята на българското съвременно изкуство" се крие в тези 224 страници, които взимаме безплатно на разтваря- нето им в Генератор на 21 декември в 16:00. Става дума за изложбен каталог, който идва 3 месеца след като експозицията с това име ни отвя главите в Пловдив с работи около тялото, наследството ни от обществени скулптури и още важни теми за 55-имата участници – от Недко Солаков до Лубри.
 • Illustration Pop-Up Vol.2

  20 декември 2019

  Vol.1 на този поп-ъп ни показа жестоки работи на Shadowschaser, PXRN, Pllik и още страшни артисти в изложба за гледане и купуване. На същото място - в КО-ОП, имаме още само днес, 20 декември, да видим Vol.2 с илюстрациите на нова порция топ художници: от Розалина Буркова през Ива Димитрова до Жожо Георгиев. Носим си и левчетата, в случай, че ни се прииска да увеличим личната си арт колекция.
 • Копенхаген

  16 декември 2019

  Пиесата на британеца Майкъл Фрейн (взела Тони за драматургия) сочи към срещата между двама ядрени физици в момент, когато целият свят е бомба със закъснител. Рандевуто започва точно в 19:30 на 16 декември в Сити Марк Арт Център, където гледаме взривоопасните превъплъщения на Руси Чанев, Стефка Янорова и Валентин Ганев.
 • Картини за хотели и музика за асансьори

  19 декември 2019

  В предишната си изложба Иван Мудов рисуваше точки с тънък маркер, докато не запълни цяло платно, а и сега продължава с темата за ролята на художника и изкуството. Проектът Картини за хотели и музика за асансьори вкарва и друга посока – за избора на изкуство за публични места, които вместо да възпитават вкус, "най-често са развъдници на лошо качество". Мудов предлага на хотелите бели картини, които едва забележимо издават каква е wi-fi паролата там, а изложбата показва и някои стари работи на художника. Откриването е на 19 декември в 19:00 в галерия Структура.
 • Квартална Коледа

  15 декември 2019

  През лятото в зоната между Дондуков, Мария Луиза, Левски и Сливница под знаменцата нa феста КвАРТал сигурно сме се засекли и с вас на някой концерт или в разходка по улиците. Сега се връщаме за коледно издание, което планира да е топло и мило – с изложби, греяни напитки, лампички, базари и вкусотии. Още кътат програмата си, но знаем, че са там между 13 и 15 декември, а детайли ще пускат във фейсбук събитието.
 • SIBI Talks: Women And Choices

  18 декември 2019

  Вече 2 години See It Be It – програма на рекламния фест Cannes Lions, бори и у нас половия дисбаланс на високите кариерни позиции с голям форум и тези редовни малки срещи с добрите местни примери. На 18 декември слушаме личните истории на Дафина Димитрова (която бута напред институции в развиващи се страни) и Маргарита Доровска (която движи Музея на хумора и сатирата в Габрово). От 18:30 в Missia23 с вход свободен.
 • Sofia Food Truck Fest

  14 декември 2019

  Обувайте грейката на гладно, защото фестивалът с камиончета за храна дълго ще ви тегли навън. Според графика те първо се включват в Don’t Waste, Taste, като паркират на Иван Вазов до Народния театър с меню, допълнено от рецепта с обичайно изхвърляни продукти. Там са на 14 и 15 декември от 10:00 до 21:00, а на следващия ден се местят на паркинга до Street Chefs, където чак до 22 декември ви чакат музика и още 10 камиона с храна и коктейли.
 • Арай Татсуру

  17 декември 2019

  Този японски артист е способен да ти изпържи мозъка и само с трейлъра на своя Quantum-ton (тук долу), а на 17 декември в 21:30 влиза в Amok с цели 30-40 минути от същото по покана на Æther. Става дума за аудио-видео пърформанс, част от серията му Hyper Serial Music, която комбинира геометрични визуализации, вдъхновени от естеството на Вселената, с алгоритмичен звук, създаден от изкуствен интелект. Входът за чудото е 7лв.

 • Киноточка + Мелба на живо + Панаир на книгата

  10 декември 2019

  3 добри събития на 10 декември:

  КИНОТОЧКА
  Включват я създателите на Блок Кино, които този път завъртат безплатно американско игрално и документално кино на необичайни локации. Прожекциите вървят с дискусии по темата във филма, винаги глобално наболяла. Стартът е на 10 декември, когато гледаме и обсъждаме Партитура: филм за филмовата музика на Мат Шрейдър и слушаме струнен квартет – от 19:30 в Студио 1 на БНР след запис на eventbrite.com.

  МЕЛБА НА ЖИВО #9
  Студио Комплект затварят годината си с поредна Мелба на живо – онези сладки срещи с хора от различни сфери на дизайна, които разказват откровено и в детайл за изпълнението на някои от най-добрите си проекти. На 10 декември в 18:30 в Генератор без пари за вход слушаме за графичния дизайн на Poststudio, шапките на 45 Street и малките моменти в рисунки на Belronika.

  ПАНАИР НА КНИГАТА
  Докато в НДК тече и 7-мият Литературен фест, по-старият му брат – 47-мият Панаир на книгата, го допълва с грамадно изложение от 10 до 15 декември. Участват 160+ издатели от тук и света, а наред с томовете за купуване, по щандовете и на отделна сцена ще се случват срещи с автори и преводачи, премиери на нови заглавия, детски литературни събития и още куп неща – според програмата на abk.bg.