• Бял прах

  5 ноември 2019

  През 90-те 80% от кокаина в Европа влиза през Галисия – крайбрежна част на Испания с вековни традиции в контрабандата, която никога не е търгувала с друго така добре, както с наркотиците. Писал и за геноцида в Руанда, еболата в Африка и войната в Сирия, топ разследващият журналист от Ел Паис Начо Каретеро сега събира тайните на този бизнес в книгата Бял прах (издадена на български от Вакон) и идва за премиерата ѝ в Институт Сервантес на 5 ноември в 18:30.
 • Фестивал на комедията

  7 ноември 2019

  Той вече тече – за шеста година хората от The Comedy Club Sofia си казват "стига само на нас са се смели" и привикват насам интересни и способни лица на комедията от България и света. Най-важната вечер в програмата наближава – на 7 ноември в 20:00 в Зала 1 на НДК гледаме шоу с нецензурен език и 100% ексклузивен материал от още необявени майстори на хумора. Билетите обаче капят бързо, резервирайте своя за 28лв през eventim.bg.
 • Sofia Game Night

  2 ноември 2019

  Втората Нощ на игрите пада още по светло на 2 ноември с по-голяма детска програма от миналата година и все така велики събития за големи, пръснати из града. Докато в Историческия музей играем Дама или Дженга в човешки размер, а в Koncept Space пием бири, вдъхновени от игра, в центъра ни чака VR ескейп стая в света на Assassin’s Creed, косплей шоу, геймърско изложение и какво ли още не. Всичко е на sofiagamenight.com.
 • Happy Handstanding

  4 ноември 2019

  Много хора обещават да обърнат света ни, но тук нещата са буквални: Галина Риом-Ройбек е цирков артист, който ни помага да пробваме стойка на ръце, дори да сме напълно начинаещи. Тя ще работи с всеки според това, което умее или иска да постигне, като учи на баланс, загрявка и разтягане – в Derida Dance Center (Сливница 245) на 4 ноември от 17:30 срещу 30лв.
 • Urbanites: Neon Dancing

  6 ноември 2019

  Като платформа за младо изкуство досега Urbanites побутваха все визуалното, но на 6 ноември нещата порастват. На гости на EXE те водят хореографа Коста Каракашян, чиито трима танцьори ще създадат на място (с наша намеса) нова танцова работа, за да видим как се случва магията в жанра. За акомпанимент имаме 80-арски електронен сет от Stranger Synths и дигитален арт от македонеца Георги Десподов – всичко след 21:30, за 10лв.
 • Близки срещи от третия вид

  1 ноември 2019

  На Мизия 23 изникна ново арт пространство с логичното име Missia 23, а и повод да го посетите има. На 29 октомври фотографът Виктор Попов откри изложба с 11 двойки портрети на свои познати, заснети така, че и майките им да не ги познаят. Как би изглеждало и вашето лице, ако половините му бяха симетрични, разберете срещу 30лв и запазване на слот за бърза фотосесия с Виктор (на hi@missia23.com) в някоя от вечерите до 7 ноември, преди закриването на изложбата на 8 ноември.
 • Хелоуин партита

  31 октомври 2019

  Из целият град никнат още и още начини да се направите на животни (или на зомбита, или на клоуни, или на вещици) днес. Избрахме ви няколко топ партита - вижте ги тук.


 • Вкусът на Китай

  28 октомври 2019

  Сладките от лепкав ориз за традиционен десерт с около 900 години история, който в Китай си разменят по празници. За да научите повече по този вкусен въпрос, включително как се правят такива сладки с отпечатъци на дракони и феникси, пишете си 28 октомври зает и на телефон 0879941288 запазете място в кулинарния урок за себе си (сами или с бонус дете до 12 години, което влиза без пари) срещу 20лв. Началото е в 18:00.
 • Суматоха

  30 октомври 2019

  Когато преди 2 години се сформира, самодейната трупа от село Антон, водена от родения там актьор Иван Николов (Това не е Хамлет), плахо посяга към Радичковия текст, за да се упражнява. Днес обаче тяхната версия на Суматоха носи на гърба си торба овации, събирани из градове и села, преди да влезе и в Столична библиотека по случай 90-годишнината от раждането на автора. Гледаме и ние на 30 октомври в 19:00, без пари за вход.
 • Профил: Анимацията в рекламата

  29 октомври 2019

  Praktika – онази инициатива на агенция The Smarts за безплатни лекции по теми, които вълнуват рекламния бизнес (пък и почти всички ни) – пак е тук, а на 29 октомври в 18:30 в Gramophone слушаме Иван Попов-Заека. Какво разбира един заек от реклама? Доста. Иван е съосновател на ROBO Lab, които създават персонажи, графики, анимации и въобще видео продукция за гранде клиенти като Coca-Cola и Netflix, така че слушаме и попиваме.
 • Whiskey Fest

  27 октомври 2019

  Положението е "3 дни пили, пили и се веселили" за всички, чийто уикенд завие към Sofia Event Center. Бъдете като тях. От 25 до 27 октомври новото издание на феста носи там постижения в уиски изкуството на дестилерии от цял свят, а ние пробваме продукцията им в чист или коктейл вариант и разпитваме за интересни уиски факти. Билетът (за ден или три, 30/45лв от bilet.bg) върви с вода, чаша и кредити за дегустации.
 • Пук! + Rescue Dog + Бургери и абсент

  26 октомври 2019

  5 добри събития на 26 октомври:

  ПУК! #10
  За she dances on Jackson Ванеса Уиншип кръстосва САЩ в търсене на американската мечта, докато Джордж Джорджиу снима тълпи зяпачи на различни паради и карнавали за Americans Parade и компилира Last Stop, щракайки през прозореца на лондонски двуетажни автобуси. Тези и още техни фотокниги са в SeeMeOn 29 за изложба на 26 и 27 октомври, а в 16:00 на 26-и срещаме и авторите в разговор (на английски) за работата им.

  ПО СТЪПКИТЕ НА СПОРТНАТА СЛАВА
  Минете през фейсбук събитието, за да запазите място в групата, която Петър Будинов и Виктор Топалов повеждат на разходка на 26 октомври. Двамата водят списък с тематични градски обиколки, които ни хранят с факти като за цяла викторина, а този път на фокус е спортната ни история. Ако ви е чудно например какъв е бил "мачът на агнетата", бъдете при паметната плоча на Борис III в Борисовата в 10:45. Турът струва колкото решите.

  ФЕСТИВАЛ НОВИ КОРЕНИ
  "Лесно ли е човек да пусне нови корени в град като София?", пита фестът, вече правен в Италия, преди да стигне и до градината на Мулти Култи. Адресът е Черномен 5, а поканата е да се съберем там с мигранти и бежанци за един следобед с музика, коктейли, храна от света, дискусии за климата и работилници за устойчиви неща като компостирането, хранилките за птици и градското земеделие. На 26 октомври от 12:00 до по тъмно.

  RESCUE DOG
  Какво може да направи съботното хапване на хотдози (от Rolling Dogs) под звуците на хип-хоп, чил бийтс и фънк (от Marble Souls) още по-хубаво? Ако с целия този кеф всъщност правиш света по-добър. На 26 октомври след 13:00 ситуацията на Шишман 34 е точно такава, защото 2лв от всеки взет хотдог отиват в касичка за кучетата и котетата на Animal Rescue. За да е още по-мило, някои от въпросните четириноги също са ✓Going. 

  БУРГЕРИ И АБСЕНТ
  Сигурно знаете Мариян (Ранков) и Сашо (Паисиев) като бармани в Петък (бивши). Е, ясно е, че освен да наливат питиета, правят и други неща – примерно жестоки пържоли. Убедете апетита си сами на 26 октомври от обяд до към 20:00 край хижа Септември на Витоша, където двамата опъват поп-ъп барбекю и започват серийно производство на чийзбургери, опушени ребра и разядки, които ще преглъщаме с абсент и музика.
 • Красотата на Корея

  25 октомври 2019

  Ако думите кимчи, чапче, кимбам и бибимбап са гъдел за небцето ви, но са и единствените късчета корейска традиция, които познавате, това тук е за вас. За да си честитим 30 години дипломация между нашата и тяхната страна, корейската Арт група АН пристига с традиционна музика и танци, опаковани в концерт. Гледаме безплатно на 25 октомври от 18:30 в зала 2 на НДК.
 • Мелба на живо #8

  22 октомври 2019

  снимка: проект на Ева Вентова и Владислав Илиев

  Докато готвят своя Мелба фест, Студио Комплект ни подгряват с нова среща с местни герои на дизайна, за да опознаем умовете и процесите зад актуални и наистина добри визуални проекти. На 22 октомври от 18:30 в Генератор безплатно обсъждаме интериор с Антонина Илиева (от DontDIY) и Елина Желева (от launchlabs), продуктов дизайн и дигитален арт с Ева Вентова и Владислав Илиев и анимация с Весела Данчева (от Compote Collective).
 • Седмица на руското кино

  24 октомври 2019

  Дизайнер на компютърни игри открива, че някак е бил изтрит от паметта на всичките си близки, когато е избран за мистериозна мисия: да стане митничар между паралелни светове. Този роман на Сергей Лукяненко оживява в едноименната фантастика Чернова, която на 24 октомври в 19:00 скача на екран в Руския културен център. Какво друго от най-новото руско кино гледаме там без пари от 23-ти до 29-и, вижте тук.
 • Човек на годината

  21 октомври 2019

  Не се хвалете за най-личния си, който ви прави палачинки цяла година, а надуйте фанфара за своя правозащитен герой. За дванадесети път БХК събират номинации за принос към правата на човека, така че, ако се възхищавате какво прави някой с глас или с пример, похвалете го от 21 октомври до 15 ноември на humanoftheyear.org.
 • SoDoggy: шалче за чувалче vol.3

  20 октомври 2019

  От 2009 насам Animal Rescue спасяват от улицата, лекуват, обгрижват и дават за осиновяване кучета и котки от всякакъв калибър, но в приюта им – Фермата, във всеки момент продължава да има стотици мили животини. Как ги изхранват? Трудно, но може да помогнете като на 20 октомври (12:00-18:00) в зелената коуъркинг къща Soho пуснете грош в кутия за дарения или купите аксесоар за куче или човек от Ador Barador – парите се обръщат в чувалчета храна.
 • Кинедок

  23 октомври 2019

  Карън Уинтър е норвежки режисьор с екстремистко минало. Документалката ѝ Изход от 2018 събира тези две неща в едно: Карън вади пред камера спомени за собствените си престъпления, травми, страх и смелостта в един момент да изтръгне омразата от живота си, докато води интимни интервюта за същото с бивши екстремисти от няколко държави. Гледаме със свито гърло в К.Е.В.А на 23 октомври в 19:45.
 • Afro Party

  19 октомври 2019

  Ако не се вредите за уъркшопите с нея този уикенд в Studio Dance Zone, няма грижи. На 19 октомври Бишара Шоколате – танцьор и хореограф в стиловете хип-хоп, модерен джаз, степ и денсхол, влиза като важен гост и на африканското парти в зала В парка. Входът е 10лв, началото е в 21:30, а преди и след Бишара дансинга с музика ще нагряват Kin Riddimz, Ester & Viks, Yambadon и диджей Kizombie, а с танците си – Мария Косса.
 • Зографът Захарий

  13 октомври 2019

  Тази българска опера, написана от Павел Спасов през 1957, е вдъхновена от живота на художника и възрожденец Захарий Зограф и макар да не следва неговата биография съвсем точно, разказва за трагичния му романс със съпругата на неговия брат Християния. Премиерата е на 11 и 13 октомври в Софийска опера и балет.