• Мальовица за начинаещи

  4 януари 2020

  снимка Ненко Лазаров

  Ето как се стига висока цел още в начало на годината: това изчакване на Мальовица е за начинаещи, така че челникът, експертният водач и котките за лед (за първите 20 записали се) са от тях. Ще ви организират и транспорт, планинска застраховка и даже снимки с екшън камера, а от вас чакат да сте с термобельо, слънцезащитен крем и още няколко неща по списъка във фейсбук @AdventureTeamBulgaria. На 4 януари за 80лв.
 • Най-бързият часовник във Вселената

  2 януари 2020

  снимка Иван Дончев

  Както в Портретът на Дориан Грей, и тук героят иска да остане вечно млад. Кугър празнува 19-ия си рожден ден за пореден път (иначе е на 30), но плановете за партито са пред провал, когато гостите започват да пристигат. Страхът да живееш или да си отидеш се просмуква и към нас от сцената на Театър 199, където спектакълът на Стайко Мурджев дръпва завесите в 19:30 на 2 януари.
 • Беж за зелев сок

  1 януари 2020

  Не е нужно и този ви 1 януари да остане проспан и незапомнен. Вместо това от клуб Бегач предлагат да отворите bit.ly/36KnbAx, да се впишете в листа им още днес и в 12:00 на обяд след Нова година да сте по маратонки пред офиса им (Евлоги и Христо Георгиеви 85) за първото тичане на 2020 през Борисовата. Няма да е състезателно, а безплатно и просто забавно. И да, щяло да има зелев сок – ако друго се чудите, питайте help@begach.com.
 • Черната кутия + Absolut + Open Art Files

  21 декември 2019

  4 добри събития на 21 декември:

  ЧЕРНАТА КУТИЯ
  "Портретът е най-точната мерна единица за времето, което си отива", припомня фотографката Фелия Барух. Припомняме и ние, не защото искаме да сме фатални, а за да ви светнем за новото отваряне на черната ѝ кутия – проект, с който гостува на разни места с по- каната да запазим слот (на 0888 980 199) за 40-минутна солова или дуетна портретна фотосесия с нея. До 22 декември е в КО-ОП и, между другото, е топ идея за ранен подарък.

  ABSOLUT CULTURE SHOCK VOL.2
  Този път ни беше идея по-трудно да познаем кой се крие зад пикселите на подгряващия плакат за това парти, но ето, тайна вече няма: в 22:30 на 21 декември в Петък с шут от токче влиза Деси Слава. Добре знаем, че от струните ѝ може да се лее не само попфолк, но какво ще завърти от пулта в бара? Да видим. Ако още се чудите какво по дяволите става, новата парти серия на Absolut сблъсква култури, за да ни направи по-свързани.

  OPEN ART FILES: ЗАПИСКИ И БЕЛЕЖКИ ПОД ЛИНИЯ
  "Опит за прочит на историята на българското съвременно изкуство" се крие в тези 224 страници, които взимаме безплатно на разтваря- нето им в Генератор на 21 декември в 16:00. Става дума за изложбен каталог, който идва 3 месеца след като експозицията с това име ни отвя главите в Пловдив с работи около тялото, наследството ни от обществени скулптури и още важни теми за 55-имата участници – от Недко Солаков до Лубри.
 • Illustration Pop-Up Vol.2

  20 декември 2019

  Vol.1 на този поп-ъп ни показа жестоки работи на Shadowschaser, PXRN, Pllik и още страшни артисти в изложба за гледане и купуване. На същото място - в КО-ОП, имаме още само днес, 20 декември, да видим Vol.2 с илюстрациите на нова порция топ художници: от Розалина Буркова през Ива Димитрова до Жожо Георгиев. Носим си и левчетата, в случай, че ни се прииска да увеличим личната си арт колекция.
 • Копенхаген

  16 декември 2019

  Пиесата на британеца Майкъл Фрейн (взела Тони за драматургия) сочи към срещата между двама ядрени физици в момент, когато целият свят е бомба със закъснител. Рандевуто започва точно в 19:30 на 16 декември в Сити Марк Арт Център, където гледаме взривоопасните превъплъщения на Руси Чанев, Стефка Янорова и Валентин Ганев.
 • Картини за хотели и музика за асансьори

  19 декември 2019

  В предишната си изложба Иван Мудов рисуваше точки с тънък маркер, докато не запълни цяло платно, а и сега продължава с темата за ролята на художника и изкуството. Проектът Картини за хотели и музика за асансьори вкарва и друга посока – за избора на изкуство за публични места, които вместо да възпитават вкус, "най-често са развъдници на лошо качество". Мудов предлага на хотелите бели картини, които едва забележимо издават каква е wi-fi паролата там, а изложбата показва и някои стари работи на художника. Откриването е на 19 декември в 19:00 в галерия Структура.
 • Квартална Коледа

  15 декември 2019

  През лятото в зоната между Дондуков, Мария Луиза, Левски и Сливница под знаменцата нa феста КвАРТал сигурно сме се засекли и с вас на някой концерт или в разходка по улиците. Сега се връщаме за коледно издание, което планира да е топло и мило – с изложби, греяни напитки, лампички, базари и вкусотии. Още кътат програмата си, но знаем, че са там между 13 и 15 декември, а детайли ще пускат във фейсбук събитието.
 • SIBI Talks: Women And Choices

  18 декември 2019

  Вече 2 години See It Be It – програма на рекламния фест Cannes Lions, бори и у нас половия дисбаланс на високите кариерни позиции с голям форум и тези редовни малки срещи с добрите местни примери. На 18 декември слушаме личните истории на Дафина Димитрова (която бута напред институции в развиващи се страни) и Маргарита Доровска (която движи Музея на хумора и сатирата в Габрово). От 18:30 в Missia23 с вход свободен.
 • Sofia Food Truck Fest

  14 декември 2019

  Обувайте грейката на гладно, защото фестивалът с камиончета за храна дълго ще ви тегли навън. Според графика те първо се включват в Don’t Waste, Taste, като паркират на Иван Вазов до Народния театър с меню, допълнено от рецепта с обичайно изхвърляни продукти. Там са на 14 и 15 декември от 10:00 до 21:00, а на следващия ден се местят на паркинга до Street Chefs, където чак до 22 декември ви чакат музика и още 10 камиона с храна и коктейли.
 • Арай Татсуру

  17 декември 2019

  Този японски артист е способен да ти изпържи мозъка и само с трейлъра на своя Quantum-ton (тук долу), а на 17 декември в 21:30 влиза в Amok с цели 30-40 минути от същото по покана на Æther. Става дума за аудио-видео пърформанс, част от серията му Hyper Serial Music, която комбинира геометрични визуализации, вдъхновени от естеството на Вселената, с алгоритмичен звук, създаден от изкуствен интелект. Входът за чудото е 7лв.

 • Киноточка + Мелба на живо + Панаир на книгата

  10 декември 2019

  3 добри събития на 10 декември:

  КИНОТОЧКА
  Включват я създателите на Блок Кино, които този път завъртат безплатно американско игрално и документално кино на необичайни локации. Прожекциите вървят с дискусии по темата във филма, винаги глобално наболяла. Стартът е на 10 декември, когато гледаме и обсъждаме Партитура: филм за филмовата музика на Мат Шрейдър и слушаме струнен квартет – от 19:30 в Студио 1 на БНР след запис на eventbrite.com.

  МЕЛБА НА ЖИВО #9
  Студио Комплект затварят годината си с поредна Мелба на живо – онези сладки срещи с хора от различни сфери на дизайна, които разказват откровено и в детайл за изпълнението на някои от най-добрите си проекти. На 10 декември в 18:30 в Генератор без пари за вход слушаме за графичния дизайн на Poststudio, шапките на 45 Street и малките моменти в рисунки на Belronika.

  ПАНАИР НА КНИГАТА
  Докато в НДК тече и 7-мият Литературен фест, по-старият му брат – 47-мият Панаир на книгата, го допълва с грамадно изложение от 10 до 15 декември. Участват 160+ издатели от тук и света, а наред с томовете за купуване, по щандовете и на отделна сцена ще се случват срещи с автори и преводачи, премиери на нови заглавия, детски литературни събития и още куп неща – според програмата на abk.bg.
 • Франсоа-Анри Дезерабл

  13 декември 2019

  Малко остава от тазгодишните Литературен фест и Панаир на книгата, които в момента текат по етажите на НДК. Защо да минете точно днес? В 19:00 в Мраморното фоайе ви чака жив разговор с хокеиста, превърнал се в писател Франсоа-Анри Дезерабл, в случай, че разговорът ни от миналата седмица само е разпалил още повече апетита ви към личността му.
 • Литературен фестивал

  9 декември 2019

  Ако четенето ви дава апетит за среща с автор, Литературният фестивал ви организира няколко от 9 до 15 декември в НДК (където ще се отгръща хартия и заради започващия ден по-късно Панаир на книгата). Какво да очаквате на феста, очертаваме в няколко абзаца тук.
 • Кинопанорама Италия днес

  12 декември 2019

  Наваксваме с най-новото от италианското кино, което е предимно комедийно, но понякога и драматично или пък биографично. Днес е силно комедиен ден, в който в Одеон гледаме Представям ти София, чийто сюжет се превръща в игра на криеница между малки и големи и Въпрос на вкус в Дом на киното, история за един талантлив, но сприхав готвач, който се заема със задачата да подготви за кулинарен конкурс Гуидо, момче
  със синдрома на Аспергер.
 • Clavexperience

  11 декември 2019

  В това трио вокалите на Павел Терзийски се дебнат с бийтбокса на Skiller и синтовете на Димитър Горчаков така, че често не различаваме готовите им авторски парчета от измисленото на момента. Смесицата им от IDM, трип хоп, джаз и реге ни завлича на 11 декември в Maze в 21:30 срещу 7лв на входа, а тук завъртаме любимите вдъхновения на фронтмена преди концерта.
 • Mish Mash + Absolut + Bogodome + Don't Waste, Taste

  7 декември 2019

  4 добри събития на 7 декември (някои от които текат през целия уикенд):

  MISH MASH FEST
  Ако тъкмо вадите коледните чорапи, ето едно добро място, където да започнете и да ги пълните. Шопинг фестът обявява код Christmas is coming!, като на 7 и 8 декември (10:00-19:00) събира в Ларгото над 60 БГ бранда за дрехи, бижута, аксесоари, козметика, бит, книги, детски играчки, картички и празнична украса. За хлапетата ще има и коледни арт работилници, а за вас – кът за почивка с хапки и глътки, щом торбите ви натежат.

  ABSOLUT CULTURE SHOCK VOL.1
  Absolut избухват с парти серия, която в следващите месеци спуска общо 5 добре познати лица зад диджей пултовете на места, където иначе едва ли бихме ги засекли. Пример? На 7 декември в 23:00 Vol.1 идва с Руши и миш маш от любимите му парчета, гърмящи от колоните на попфолк дискотеката Club 33, а идеята генерално е музиката да спре да е причина за разделение между нас. Е, ще има и абсолютни коктейли, разбира се – хващайте пътя към Студентски.

  BOGODOME
  Не е просто поредна платформа за приятни събития. Bogodome иска да захрани апетита към приложните изкуства и традиционните занаяти с работилници, на които артисти показват как се прави, а аматьорите отсреща създаваме с кеф нещо от нулата. Ако вече ви сърбят ръцете да опитате, на 7 декември Станислава Иванова ви учи да правите коледни свещи, а на 8-ми Ели Ангелова показва калиграфия – все в Малките 5 от 14:00 за 50/60лв от sabitie.bg.

  ФОРУМ DON‘T WASTE, TASTE
  Безумно е, че 1/3 от произведената по света храна се изхвърля, вместо да се изяде – не само че междувременно някои гладуват, но така се създават и екологични драми. Фестът Don’t Waste, Taste продължава да бори проблема на 7 декември от 09:30 в Генератор с лекции (например за управлението на софийските отпадъци), дискусии и обяд от Божана Кацарова, която ще даде и рецепти с нулев отпадък. Запишете се на тук, безплатно е.
 • #LOVESOFIA

  8 декември 2019

  След като от години запознават туристите с тънкостите и потайностите на София, Free Sofia Tour и Сдружение 365 избухват с нещо ново и за чужденците, и за вас, стига да разбирате езика. #LOVESOFIA е спектакъл на английски, покълнал от сборника #НаЖивоОтСофия на Александър Шпатов, който е и част от екипа. Срещу 20лв на 7 и 8 декември в 18:30 в Азарян гледаме премиерно как 5 софийски гида очертават любовта във и към града.
 • Нощ на европейското кино

  6 декември 2019

  С поразителен дебют и за режисьора, и за актьора в главната роля, филмът Момиче обра овациите из Европа (а също и награда Особен поглед от Кан и още няколко приятни приза). Историята не е удобна на всеки и точно затова е важно да се види: това е разказ за тийнейджърка, която едновременно се бори с трудностите в балета и с тези по пътя на трансформацията си от момче в момиче, а оттам и в жена. Покрай Нощта на европейското кино може да видите филма безплатно (с пас от касата) в Дом на киното на 6 декември от 19:00.
 • Магията на реставрацията

  5 декември 2019

  Преди година разказахме как се преминава в тайните ателиета на Квадрат 500 - с билет за Магията на реставрацията, събитие, което ни среща с лекарите на картините. Следващото им събитие разказва за три персийски каджарски живописни платна от музейния фонд - омагьосват ни на 5 декември от 17:00 срещу 10лв.