• Африканката

  6 октомври 2020

  Вера Немирова е режисьор с ангажименти в куп реномирани световни опери. През 2015 тя реализира Африканката на Джакомо Майербер в Дойче опер в Берлин, а миналата година я пренесе и на старозагорската сцена, откъдето грандиозният спектакъл сега ни гостува – в Зала 1 на 6 октомври от 19:00 с билети по 20-60 лв. от eventim.bg. Историята е за пътешествията на Васко да Гама, любовта, която среща по пътя, и изборите, които ще трябва да направи.
 • Copy/Paste

  5 октомври 2020

  Моментът не е най-удобният да хващате самолет към големите европейски музеи, за да видите на живо Мона Лиза или Целувката. Затова пък без проблем можете да се озовете на ниво -1 в Сердика Център, където между 5 и 18 октомври се разполага изложбата Copy/Paste. Срещу нула лева за вход там ще видите реплики на 20 от най-известните картини в света на художници като Да Винчи, Климт, Сезан, Полък, Уорхол, Ротко и още.
 • In&Out Weekend Market

  4 октомври 2020

  IN&OUT е голяма фейсбук група за обмяна на находки втора ръка, а фокусът на базара ѝ (3-4 октомври, 11:00-18:00) не е само в шопинга. Освен за да заредите есенния си гардероб с интересни неща, които не се намират по магазините, минете и заради съпътстващата програма, свързана с осъзнатото пазаруване, устойчивата мода и опазването на околната среда. Ще има и хапване, пийване и музика. Адресът е PrototypEvents – ново място за събития на ул. Зайчар 113.
 • Ален мак vol.2

  3 октомври 2020

  Освен добрите коктейли, забъркани от екипажа му, менюто в Спутник на 3 октомври включва българско диско, фънк и "всичко вечно от Балкантон". За качественото ни разкършване се грижат момчетата от Malibu Club, а от нас се иска само да дойдем отпочинали и за предпочитане облечени сякаш още сме в 80-те. Партито започва в 18:00 и няма да ни струва нищо.
 • Жлъч, Григовор, Гена, Тахома, Homelesz, Splitkid и Feel

  2 октомври 2020

  Рапърите се събират и обсъждат последните си извадки на сцената, като редят рима след рима през цялата нощ в клуб Terminal 1 от 22:00 срещу 12лв от eventim.bg.
 • Urban Gathering at Tell Me

  1 октомври 2020

  Antonio B., Daniele, Martin Krivano и SHENK влизат под ярките светлини на Tell Me в четвъртък в 22:00 и ни държат на крак със своето техно, с което казваме "здрасти" на петък.
 • Go Guide After Work Social Club vol. 13

  30 септември 2020

  След 18:30 в OBORISHTE 5 Gallery and Hall танцуваме сред картините. Диджей Emma подпалва пулта с добрата си хаус селекция и това е от добрите начини да изпратим добрата, стара сряда.
 • Ratio online: Плазма

  29 септември 2020

  Може да не е много често срещана на Земята, но плазмата всъщност е най-разпространената материя във Вселената – от нея е съставено Слънцето. Какво точно представлява, къде да я намерим и за какво да я използваме (жокер: живее дори в компютрите ни), ще чуем на Ratio Online на 29 септември в 20:00, когато всички канали на Ratio пускат линк за стрийм. Лекцията е безплатна, но им удряме едно рамо с дарителски билет за 10 лв. от ratio.bg.
 • Кралят Елен

  28 септември 2020

  снимка Иво Чифлички

  Гледаме трaгикомичната театрална приказка в три действия по Карло Гоци на 28 септември в Terminal 1 от 19:00 с вход свободен.
 • Видение

  27 септември 2020

  Този пърформанс е "опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика", който чупи възприятията ни за реалността. Поне така го описват авторите. Съпромат са отговорни за средата и мултимедията, а Цвета Дойчева е едновременно хореограф и един от участниците. Гледаме ги в Национален студентски дом в 18:00, 19:30 и 21:00 на 27 и 28 септември с билети по 10/12лв, поръчани на sapromat.mb@gmail.com.
 • Gone Surfing: Australian Afternoon Vol.4

  26 септември 2020

  Тъкмо когато лятото започва да се чуди дали да не си ходи, тази парти серия идва да ни напомни, че има още малко време за танци на открито. Gone Surfing следобедът започва в 16:20 на 26 септември, когато DMTRALXV пристига в градината на Grindhouse Skateboard Club със селекция от австралийска музика. За празните ни стомаси ще се грижи кухнята на домакина, а за инстаграм фийда – дизайнерите от Yes., известни с топ парти украсите си.
 • In the Palace: Oscar Nominated Short Films

  25 септември 2020

  Международният фест за късометражно кино In The Palace граби с пълни шепи от тазгодишната купчина с номинирани и наградени с Оскар къси игрални и анимационни филми, за да сглоби събитие, което не е за изпускане. На 25 и 26 септември от 21:00 гледаме селекцията безплатно на колелото на трамвай 10 в Хладилника, което за малко ще се преобрази на открит киносалон.
 • Заедно по пътя

  24 септември 2020

  Асоциация Солидарност са онези хора, които търсиш, когато имаш нужда от подкрепа и съвет в борбата си със зависимостите. Телефонната им линия обаче има нужда от дарения, за да се издържа, така че е отлична новина, че 8 добри фотографи (като Темелко Темелков и Симон Варсано) подават ръка. 30 техни фотографии влизат за изложба и благотворителен фотобазар във PhotoSynthesis между 24 и 27 септември.
 • Саша Гьотцел

  24 септември 2020

  Изправя се зад диригентския пулт, от който насочва Софийска фулхармония за две произведения на Малер – Адажието из Симфония No5 и Симфония No4 в сол мажор. Слушаме ги на 24 септември в Зала България от 19:00 за 15-35лв от eventim.bg.
 • Премиери в театъра

  23 септември 2020

  Театрите в града се будят за нов сезон и премиерните заглавия в афишите им не закъсняват. На 23 септември гледаме за пръв път Бившата мис на малкия град - текст на Мартин Макдона, оживял под режисурата на Владимир Люцканов в Младежкия театър. Същия ден към Камерната сцена на Народния пък ни тегли постановката на Стефан Спасов по текст на Оля Стоянова Страх за опитомяване.
 • Къде живеят архитектите?

  21 септември 2020

  Къде живеят хората, които градят облика на градовете ни? Къде се чувстват у дома и как изглеждат техните лични пространства? На 21 септември от 17:00 на ул. Шипка 23 документалният филм Къде живеят архитектите? (от програмата на Master of Art) ще ни отговори на тези въпроси през призмата на 8 архитекти: Шигеру Бан, Марио Белини, Дейвид Чипърфийлд, Масимилиано и Дориана Фуксас, Заха Хадид, Марсио Коган, Даниел Либескинд и Биджой Джайн/Студио Мумбай.
 • Първата жена кинорежисьор: Неразказаната история на Алис Ги-Блаше

  22 септември 2020

  Гласът на Джоди Фостър ни повежда на разходка из историята на киното. Разказва ни за Алис Ги-Блаше - не просто първата жена кинорежисьор, а една от първите, създали повествователен филм. Започнала като асистент на Gaumont, тя бързо се издига до директор продукция. Следва дългогодишна кариера във Франция и САЩ, където основава свое студио и се вихри като сценарист, режисьор и продуцент на над 1000 филма, след което е заличена от филмовата история. Разбираме за нея на 22 септември в Кино Влайкова от 20:00 и на 23 септември в Дом на киното от 18:30 за 8лв.
 • Кино под открито небе: Закуска в Тифани

  20 септември 2020

  "Нощта прелива в ден над пустото Пето Авеню. Докато Ню Йорк прогонва съня от очите си, една стройна фигура, все още ухаеща на вчерашни мечти, се отразява във витрината на най-известния бижутериен магазин в света." Ако пред очите ви не изниква точният кадър, за който става дума, време е да си припомните (или да гледате за пръв път) Закуска в Тифани. На 20 септември може да го направите на открито в парка на Военната академия от 20:30 с билети от ticketportal.bg.
 • Под небето на София

  15 септември 2020

  Иван Шишиев, познат с фотографския си проект Етюд-и-те на София, тези дни вади първата си книга-албум, а с нея идва и тази изложба в Регионалния исторически музей (в Банята). Какво точно ще видим там е тайна, но един вълнуващ факт е ясен: специално за случая за нас ще е отворен и куполът на сградата, където преди не сме били. Откриването е в 14:00 на 15 септември.
 • Полско планинарско кино

  14 септември 2020

  По традиция Банско Филм Фест минава за малко и през София. На 14 септември ще го засечем в Полския институт. От 18:30 там започва вечерта на полското планинарско кино, което опознаваме с помощта на 4 прожекции на филми с куп фестивални награди (включително от Банско). Авторите им са големи имена в киното, а героите в тях са важна част от световната планинарска и приключенска култура. Повече за програмата вижте тук.