• Строежа на 24!

  10 март 2021

  Строежа ни кани на солидния си 24-ти рожден ден. Е, няма да е шумно, грандиозно и да ни отвърти главите, но ще е приятно разнообразие в средата на работната седмица (10 март, сряда) да пием по един (два, три и така нататък) шота за негово здраве. Купонът започва в 18:00 и приключва в 23:00 (по всички предписания на здравните власти) и отново не е лошо да резервираме местата си предварително на 0885 974 666 или във фейсбук.
 • Отвъд хоризонта

  9 март 2021

  Галерия DOZA поставя във фокуса на вниманието ни работата на няколко автори и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Общото между Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов е фактът, че макар да са от различни поколения и разпознаваемост, всички те са родени и израснали край морето. Изложбата изследва когнитивното въздействие на тази метафизична величина върху въображението на авторите или казано по друг начин, върху тяхното концептуално мислене. Друг основен мотив за наличието на експозицията е провеждането на образователни ателиета за деца между 5 и 11 години, където младите художници ще опознаят и приложат в работата си принципите на геометричното изкуство.
 • Елица Баръмова – Барамо

  8 март 2021

  Живопис и арт принт от два авторски проекта на Елица Баръмова разглеждаме в галерия [a] cube до 8 март. Картините в Отминаващи и Оставащи пейзажи интерпретират субективното възприятие на заобикалящия „пейзаж“, избирателния характер на паметта, свободата на човешката воля и нейните граници. В Паралелни реалности абстрактните живописни композиции са насложени с авторски фотографии от природата и следите от човека в нея, свързани с визуални символи и присъствието им в езика. Акцентът е върху съзидателната енергия на словото, креативността на себепознанието и авторефлексията като път към другия и идентичността.
 • Mish-Mash Fest

  7 март 2021

  Над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще ни посрещнат на първия за годината Mish-Mish Fest в парк Заимов. Организаторите малко са избързали с пролетното издание, но то е, защото никой от нас няма търпение животът да тръгне постарому. За уикенда на 6-7 март се молим за слънце и колкото е възможно по-рекордно високи температури.
 • Денят на жената

  6 март 2021

  Удивителни истории на жени, родени в СССР – пионери и оцелели, които разказват за живота си от революцията през 1917 до наши дни. Това е неразказаната история на жените в Русия – интимна, неочаквана, забавна, болезнена и противоречива. Нобелов лауреат, Гласът на СССР, моден блогър, шеф на сигурността в интернет, ветерани от Сталинград и блокадата на Ленинград, феминистка в изгнание, трактористка – героиня на труда, и много други. Тези жени са изградени от една култура, официално провъзгласила жените за равни на мъжете. Казвано им е, че могат да постигнат всичко, но на каква цена? И каква всъщност е истината? Гледаме в Дом на киното на 6 март от 17:00.
 • Той е дяволът!

  5 март 2021

  Съвременният френски драматург Себастиен Тиери не е съвсем непознат за българската публика – последно той самият дойде на гости в Сатирата, за да гледа адаптацията на постановката си Обичай ме!. Вещ в тънкия хумор, Тиери е специалист в така наречения "булеварден театър" (Theatre de boulevard), а макар жанрът да има противоречива репутация, той е носител на доста престижни награди, сред които и Молиер. Сега пък предстои да гледаме Той е дяволът!, в която играе Михаил Билалов (участвал и в превода), а от Младежкия лаконично споделят, че в нея ще се опитаме да разберем "кой е дяволът, има ли изобщо такъв и дали светът около нас е наистина това, което виждаме, докосваме и на което вярваме". Гледаме в Младежки театър на 5 март от 19:00.
 • Outhentic & Clavexperience

  4 март 2021

  Етно-джазът на Outhentic влиза в онлайн пространството преди експерименталното трио Clavexperience на 4 март от 19:00 във Facebook, YouTube и в платформата на URBO.
 • Джаз в Синтезис

  3 март 2021

  Тромбонистът Вили Стоянов и компания отново се пъхат в графина на Бар Синтезис всяка сряда с добра доза джаз. Слушаме ги на 3 март от 19:30, а поради ситуацията се препоръчва предварителна резервация на 0888607288.
 • Караконджул

  2 март 2021

  Разказът на Хайтов за непреживяната докрай любов, за дълга и битката на човека със самия себе си сега се превръща в изповед, режисирана от Стоян Радев и изиграна като моноспектакъл от Валери Йорданов. Затворен в планинската си колиба, той споделя от първо лице историята на Рамадан Дервишов – човек, който губи любовта и изгаря от желание да отмъсти, но успява да намери път към самия себе си и да разбере по-добре смисъла на съществуването. Гледаме в Народен театър на 2 и 12 март от 19:30.
 • Виртуално пътешествие: Мароко

  1 март 2021

  Дарина и Даниел са двама пътешественици, които обожават да заснемат пъстротата на света, да колекционират преживяванията си и да ги споделят. На 1 март лично разказват за пътешествието си до Мароко тук безплатно от 19:00.
 • Лешникотрошачката

  28 февруари 2021

  Посланието на спектакъла е, че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той мечтае да го направи. Спектакълът е фееричен, в него не липсват любимите герои от приказката на Хофман: мишките, играчките, които оживяват, и самият принц Лешникотрошача. Балет Арабеск се завърта на сцената на Музикалния театър на 28 февруари от 17:00, а в ролите влизат Виктория Петрова, Васил Дипчиков, Филип Миланов, Асен Наков, Константина Ханджиева и Ангелина Гаврилова. Те се движат по музиката на Чайковски с хореография от Боряна Сечанова. Влизаме срещу 12лв от epaygo.bg.
 • Отново най-доброто българско късо кино във Влайкова

  27 февруари 2021

  На 27 февруари от 18:00 Влайкова посреща късото кино, на което сме поканени и ние. Започва с Грозна приказка - рядък, ръчно бродиран анимационен филм. Всяко кадърче, всяка фаза, всички декори са ръно избродирана, като за изработването на целия 11 минутен филм са направени над 7800 ръчни бродерии. Непознати на режисьора Камелия Петрова пък е история за двама непознати, които решават съзнателно да не се влюбят. Байкал от режисьора на Ботев е идиот Деян Барарев, ни разказва за Филип, който получава обаждане от Стоян, негов стар приятел, с когото не са се виждали от доста време. Двамата решават да се видят, да пият бира и да гледат мача. Само че нощта неочаквано отива в друга посока, когато Стоян идва облечен като жена. Далеч от времето разказва за любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. След дълго време на изолация, проблемите помежду им започват да излизат на повърхността. Един филм с впечатляващ и отличителен кинематографичен език.
 • Portraitno Trio Vol.3

  26 февруари 2021

  Третият концерт с авторска музика на джаз музиканта Васил Спасов влиза в културно пространство Portrait. В третото издание солист е Арнау Гаррофе (саксофон). Триото е с постоянен състав: Васил Спасов (пиано), Михаил Иванов - Мишо (контрабас) и Атанас Попов (барабани). Слушаме онлайн на 26 февруари от 19:30 тук.
 • Усещане за любов

  25 февруари 2021

  Спектакълът представлява обяснение в любов към музиката, танца, поезията и театърът на Европа. Включва избрани любовни поеми от най-големите европейски писатели, поети и мислители, символични за своята нация и епоха. Гледаме в Нов Театър - НДК на 25 февруари от 19:30.
 • Оставете ги да рисуват III

  24 февруари 2021

  Един човек се опитва да полети със самоделен махолет. Рисува полета на птиците, чертае индивидуални средства за летене с променлива геометрия. Тича по утопични слънчеви поляни, размахвайки криле от летвички и плат. Това е българският художник Борис Денев. Малко известното увлечение, рисунките и летателните проекти на Денев са вдъхновението на кураторите Веселина Сариева и Правдолюб Иванов за третата изложбата Оставете ги да рисуват III в галерия Sariev, Пловдив. Страст, експеримент, порив, уязвимост, предположение, експресия, таен език и следа – това са средствата за рисуване, които изложбата ни показва. В нея се включват Алек Финли, Галина Димитрова, Хортензия Ми Кафчин, Марияна Василева, Севда Семер и Влад Нанка. Там са до 31 март.

  снимка Борис Денев
 • Изложба живопис - Елица Барамó

  23 февруари 2021

  Галерията [a] cube contemporary събира в изложба два авторски проекта до 8 март. Отминаващи и Оставащи пейзажи (живопис) тематизира субективното възприятие на заобикалящия "пейзаж", избирателния характер на паметта, свободата на човешката воля да променя това и нейните граници. Оставащите пейзажи са фиксирани по-стабилно в паметта ни и се обективират като доказуема реалност. Отминаващите пейзажи са слабо конкретизирани и нямат препратки към събития и лични преживявания. Проект Паралелни реалности (Giclée Print on Art Parer) пък наслагва абстрактните живописни композиции в авторски фотографии от природата и следите от човека в нея, свързани с визуални символи и присъствието им в езиковата семантика. Посланието препраща към съзидателната енергия на словото, креативността на себепознанието, авторефлексията като път към другия и идентичността.
 • Империя на красотата – Мадам Рубинщайн

  22 февруари 2021

  Успешни бизнес дами, посветени на кариерата си, изпълнени с живот, красота и конкуренция, за да създадат Глобален бизнес, който днес определя външния вид на всяка уважаваща себе си жена. В пиесата си Джон Мисто съчетава възвишеност и комичност, разкрива конфликта на цяло поколение, изпаднало в пропастта между традициите на миналото и надеждите на новото поколение. Но тук оръжието е на лакираните нокти, червилото, кремовете, лосионите, маските за коса и лице… Гледаме на 23 февруари от 19:30 в Сатиричен театър Алеко Константинов.
 • Българските чехи в София - Виртуална обиколка

  21 февруари 2021

  В рамките на 60 минути от Бохемска София ни разказват за някои от най-забележителните личности от чешки произход, които полагат основите в развитието на младата българска столица. Научаваме за живота и делото на първия градски архитект Антонин Вацлав Колар, предприемачите братя Прошек и техните семейства, историка и политик Константин Иречек, както и първия директор на Рисувалното училище Ян Мърквичка. Влизаме от този линк на 21 февруари от 19:00 срещу 10лв.
 • Истерика & Be Duende Pop-Up Market

  20 февруари 2021

  Мултидисциплинарните платформи Истерика и Be Duende обединяват сили и ви канят на първото си събитие, посветено на дизайн, илюстрация, керамика, мода, бижута музика, книги, което ще се случи на символичните дати 20 и 21 февруари 2021 в пространството на КО-ОП (ул. Янко Сакъзов 17).
 • H2O – Танцът на капките

  19 февруари 2021

  Цветан Стоянов се вглежда в безкрайните богатства на водата и нейната красота в различните по форма капки. Това е нов етап от дългосрочен авторски замисъл, който реализира в поредица самостоятелни изложби през последните десет години. "Рисунките в настоящия проект са изпълнени в монохромна гама, която е оживена с геометрични цветни акценти. Тези ярки петна се противопоставят на малките и детайлно изрисувани форми, оформящи танца на капките. По този начин осмислям ценността на водата и нейното космическо значение" казва художникът. Изложбата е в галерия Depoo до 5 март.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088