• 11 воина

  4 декември 2019

  Освен човек с какви ли не позиции в киното – от каскадьор до режисьор, Джаки Чан е и баща на Кунг фу театъра, който води 11 воина в София, Пловдив и Варна. На фона на помислени визуализации, декор, светлини и музика, спектакълът обединява танц, бойно изкуство и зашеметяващи акробатики, за да предаде истории за духовна и физическа хармония. Гледаме в Зала 1 на 4 декември в 20:00 за 30-80лв от ticketportal.bg, eventim.bg и касите на НДК.
 • Global Migration Film Festival

  3 декември 2019

  снимка Странник в рая

  3 документални, 1 къс и 1 рисуван филм разказват за Палестина, погледната от бежански лагер в Бейрут; за преселването на африканци към САЩ и Англия; връщат се към мощната миграция след Втората световна и показват днешното отношение на европееца към чуждия. И това е само седмица едно от фестивала, който ни разкрива различните лица на миграцията от 28 ноември до 18 декември. Билети не се искат, всички прожекции са тук.
 • Медея

  2 декември 2019

  Изоставена от своя мъж, Медея търси и намира възмездие, като посяга на своите деца. "Моята Медея е различна, много по-анималистична, по-вуду, с нюанси.", казва след премиерата Снежина Петрова и открехва с думите си завесата към представлението, което влиза под покрива на театър Азарян. Текстът на Еврипид оживява в изпълнението на 40 актьори, музиканти и деца под режисурата на Десислава Шпатова на 2 декември от 18:30 за 20-30лв от tickets.ndk.bg.
 • Български вина + Диско супа

  30 ноември 2019

  2 добри събития за 30 ноември:

  ДЕГУСТАЦИЯ НА ВИНА
  За втора година Casa Vino отвъртат тапите на лимитирани серии български вина, подбрани експертно от тях. Всяка е в тираж до 1000 бутилки, ако се чудите защо девиза на събитието е "Опитай неопитаното". То ви чака в Перото на 30 ноември между 12:00 и 21:00. Тогава отваряме не само нос за аромати, но и уши за истории - този път ще присъстват и енолозите, авторите на бутилките, с които да говорите за производството, тероара или сортовете. Билетите са 20лв от bilet.bg или на място във винените им магазини.

  ДИСКО СУПА
  Този фънки микс е забъркан от Тристрам Стюарт – англичанин, който прави всичко от бульон до бира със спасени от изхвърляне съставки. Темата го среща с феста Don’t Waste, Taste, който го кани за лекция за разхищението на храна, а след нея има общо готвене на супа под диско топка. Не просто ще режете лук, а се включвате в световна инициатива – на 30 ноември от 12:00 в HRC Culinary Academy със свободен вход и задължително записване (вижте във фейсбук @dowatabg).
 • XL Северен парк

  1 декември 2019

  Без значение грее ли, вали ли, това трасе – последно в календара на XLkmrun всяка година – е благоприятно за най-широк кръг бегачи заради нулевата си денивелация. Подметките ви ще облизват ту асфалт, ту почва (в отношение 40:60, ако сте чак такива математици), стига само да минете първо през 5kmrun.bg за регистрация (20лв) и да сте на старта на 1 декември в 11:00. Дължините са 6, 12 и 18км, може да ги тичате и сами, и в отбор.
 • Roller Bounce

  27 ноември 2019

  Запазвате равновесие в ролкови кънки или ролери (със задължителните силиконови колелца) в Mixtape 5, когато селекцията на Ramsey Hercules разгрява с диско, фънк и соул парчета е като извадена от американски филм. Обикалянето започва в 19:00 на 27 ноември срещу 5лв на входа, като подвижните обувки са от вас.
 • Най-доброто от Стендъп Комедията

  26 ноември 2019

  Петя Кюпова, Николаос Цитиридис и Кристиян Терзиев ви разсмиват в продължение на час и половина със своите най-добри и любими шеги в най-новата зала на Комеди Клуб София - Комеди Клуб Московска на 26 ноември в 21:30 за 10/12лв.
 • Радичков в киното

  29 ноември 2019

  Десет тома – толкова тежат досега излезлите събрани съчинения на Радичков. Сигурно знаете обаче, че значението му не е само в библиотеките, а и в киното и именно нататък поглежда том #10. Писал е немалко сценарии и има доста екранизирани разкази, а представянето им между корици е в естествената им среда – пред екрана на кино Одеон на 29 ноември в 18:30, когато ще има и прожекция на Горещо пладне по негов текст.
 • Форум колекционери

  28 ноември 2019

  Не става дума за марки и картички – фондация Отворени изкуства и Сариев канят колекционера Кристиан Каспар Шварм да разкаже за артистите в списъка си, голямата си библиотека и онлайн архива си за хора като него. Разговорът ще е за изкуство, но и за пари – Кристиан смята, че няма нужда да си богат, за да имаш колекция. На 28 ноември в Гьоте-институт от 18:30 идете да питате как.
 • Bold design week

  25 ноември 2019

  снимка Paladim

  Шоурумът за събития и изкуство организира първия си дизайн фест: една седмица с лекции за умни офиси и домове, нови тенденции и списък с БГ изложители. Ще има ъпсайкъл, бижута, интериорни елементи и дори дизайн на храна – смело наистина. Започва на 25 ноември, подробна информация за седемте дни вижте във фейсбук @BoldTheShowroom.
 • Андрей Тарковски. Киното като молитва

  24 ноември 2019

  Документалният филм за руския режисьор, сниман от неговия син, е олицетворение на откровеността, в което Тарковски споделя спомени и разсъждава върху изкуството, живота на твореца и смисъла на съществуването. Гледаме го на 24 ноември в кино Люмиер от 16:15 срещу 10лв от tickets.ndk.bg
 • Karpov not Kasparov

  23 ноември 2019

  Вместо в Spotify, търсете ги на видео, ако това ще е първата ви среща с ексцентричните букурещяни Валериус и Едуард. Фамилиите им впрочем не са нито Карпов, нито Каспаров, а какво общо имат с шаха, може да ги питате лично на 23 ноември в Koncept Space след 21:00. Срещу 10-15лв за билет от epaygo.bg получавате и свръхдоза от тяхната марка диско-джази-ориенталска музика, за което ви подгрява Патрик Пюр.
 • Skapto re:launch

  22 ноември 2019

  "Вече си имаме наша си бира и честно казано е окей", хвалят се хората от Skaptobara и Skaptoburger и обявяват, че двете им места отсега нататък ще се казват просто Skapto. На 22 ноември те стават на шест и празнуват с подаръци за нас: на Искър 11а цял ден се лее безплатна бира, докато халбите наброят 120, а след 18:00 вадят и бургерите – също толкова на брой, така че не чакайте последния момент, ако сте гладни.
 • Don't Waste, Taste Festival

  15 ноември 2019

  Зад това име се крие светла идея: участниците в софийската хранителна система (от институции през заведения до всички нас) да се обединим срещу хранителния отпадък. Ако хвърляте и една люспа от шипките за мармалада си, и вие сте част от проблема, така че слушайте: с начало на 15 ноември в баровете Public (от 21:00) и Black Flamingo (малко по-късно) фестът цял месец дава поводи да се научим как се яде, пие и живее устойчиво. Всичко е на @dowatabg във фейсбук.
 • Rick and Morty Trivia

  18 ноември 2019

  Ако отговорът ви на "кисела краставичка?" е "умен начин да се избегне семейна терапия", вероятно помните как в един епизод Рик позеленя, изгуби крайниците си и стана по-кисел и от обичайно. Този куиз е за вас - по повод новия сезон в Barabar питат въпроси в кръгове от "тестови" до "изродски", така че съберете отбор от 3 до 8 приятели, запишете се със съобщение във фейсбук и пригответе по 5лв на човек. Събират ги и започват на 18 ноември в 20:00.
 • Zagovor

  21 ноември 2019

  Ако според речника това е „тайно съглашение за извършване на престъпление“, в книгата на Kanaal значи нещо съвършено различно: "крафт бира от сърцето на московския ъндър-граунд", както описват продукцията на руската пивоварна Zagovor. Нямаше така да се вълнуваме да я опитаме (премиерно на 21 ноември в бара), ако не бяхме видели що за цветове вадят малините и хмелът вътре. Прилагаме снимка, за да ожаднеете и вие.
 • Арт+феминизъм: уикипедия редактон

  20 ноември 2019

  Всичко започва през 2014, когато някой някъде си казва "хей, не е ли странно, че за мъжете в изкуството има толкова много и така богати Уикипедия страници, а за жените – не съвсем?". И се събират едни 600 души, които да разширяват и добавят статии, за да се поправи балансът. На 20 ноември тази идея стига и до нас – ако искате да се включите с труд и ум, чакат ви в Гьоте-институт между 17:00 и 20:00.
 • The Cactus Run

  17 ноември 2019

  Няма нужда да си чупите краката за награди – раздават ги на лотариен принцип, а ще загубите много, ако от бързане не се полюбувате на трасето, дълго 1, 7, 14 или 21км. Тръгва от стената на езерото Панчарево в 11:00 на 17 ноември и се вие по пътища и пътеки с избуяли кактуси и изглед към водата. Регистрацията е на drace.bg и на място преди 10:30, таксите варират от 0 до 30лв. И една специална молба - не скубете сукуленти за вкъщи, тези виреят само на свобода.
 • Борис Далчев

  19 ноември 2019

  Питахме го за Нещата от живота му още при първата му номинация за Икар, а днес той вече стиска сноп награди. Не са за литература, както фамилията му може да ви подведе – Борис действително е от рода на Атанас Далчев, но гори за сценография, костюми и визуално изкуство. В мини галерията Spazio от 19 ноември (19:00) до 4 декември гледаме какво рисува последните 2 години върху листа джобен формат.
 • Нощ на театрите

  16 ноември 2019

  Театър в обичайни и необичайни часове, пърформанси, дискусии, изложби, концерти, поетични рецитали, импро, фокуси, събития за деца, срещи зад кулисите, отворени врати в театър София, Народния и Операта... Да продължаваме ли с причините да вмъкнете Нощта на театрите в плановете си за 16 ноември? Подробната програма е на theatresnight.org, а на programata.bg сме ви подчертали някои от акцентите.