• Приятно ми е, Ива!

  29 декември 2020

  Какво да кажете на шефа, когато не ви се ходи на работа? Ето няколко изобретателни оправдания, с които да се измъкнете по телефона. Сами в къщи може да се заемете с приятни занимания. Да потанцувате пред огледалото, да зяпате в небето през прозореца. На хубав спомен да се отдадете, да мечтаете или да размишлявате на най-различни теми… Като Ива, която пита – колко личности живеят в един човек? Правим ли това, което обичаме? Обичаме ли това, което правим? Какво е да си пораснал? А също и – каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор? А между любовен монолог и изгоряла крушка? Гледаме на 29 декември от 19:30 в Театър 199.
 • Късометражно женско кино - oнлайн кинопоредица

  28 декември 2020

  Институт Сервантес София ни показва онлайн кинопоредицата Късометражно женско кино с избрани заглавия, от които два научно-популярни филма, един документален и един филм за монтаж. Пълната програма е на vimeo.com/showcase/cortosenfemenino. Всички видеа, ще бъдат достъпни на канала Вимео на Институт Сервантес за 48 часа, считано от 21:00 часа на посочените дати.
 • Духът на Коледа – онлайн издание на НМФ

  27 декември 2020

  БНТ вади от архивите си новогодишно концерти от годините 1986 – 2020, дирижирани от Емил Чакъров, Найден Тодоров и Емил Табаков, като на 27 декември се завърта концертът Имена от бъдещето с диригент Найден Тодоров и Софийска филхармония (от 1 януари, 2006). Следим Facebook страницата на събитието.
 • Van Gogh Museum - Amsterdam: Livestream Art Tour

  26 декември 2020

  На 26 декември отиваме на виртуална обиколка в Музея Ван Гог в Амстердам, Холандия. Той съхранява най-голямата колекция в света с картини и рисунки на художника, както и произведения на много други, включително Моне, Гоген и Тулуза-Лотрек. Започва в 19:00, като следим Facebook страницата на събитието за онлайн локация.
 • TABA In-store Livestream

  25 декември 2020

  Владислав Рашков захапва пура и смесва електронни стилове на 25 декември от магазина на TABA, а сета му гледаме на живо в YouTube от 19:00. 
 • По следите на дядо Коледа

  24 декември 2020

  В навечерието на Коледа всички горски обитатели са се събрали да украсят елхата и да посрещнат Дядо Коледа. Зайчето, Мечето, Прасенцето и Патенцето нямат търпение да дойде добрият старец с големия чувал пълен с подаръци. Те са толкова нетърпеливи, че в стремежа си да настъпи по-скоро дългоочакваният миг взимат една от мъничките играчки за елхата за истинският Дядо Коледа. И така започват щури приключения. Ще дойде ли истинският Дядо Коледа и какви подаръци ще получат нашите герои, а и вие?! Елате в Столичен Куклен Театър – Салон Гурко на 24 декември от 11:00 и ще разберете.
 • Приключенията на И. К.

  23 декември 2020

  Иванка Курвоазие е провинциална черодейка от 20 век. Пет села спорят за честта да бъдат нейно родно място. Има приятелки в сливенския затвор. Има фалшива диплома за готвачка. Рейки сертификат. Незавършен фризьорски курс. От няколко години мечтае да изкара курс за футболна съдийка. Иванка е българка. Българска жена, наша съвременничка. Жена, в която можеш да се блъснеш на улицата. Да ти удари шамар погрешка. Българска поетеса, моделиерка, кулинарка, ревюлиционерка, неуспяла фризьорка и виртуален естествоизпитател. Иванка Курвоазие никога не е била стюардеса. Там е на 23 декември от 19:00 в Театрална работилница Сфумато.
 • Отело - гибелта на идеалиста

  22 декември 2020

  Пърформансът по едноименната пиеса на Уилям Шекспир в превод на Валери Петров ни води по стъпките на двама различни мъже, които са еднакво непримирими. Те се изправят един срещу друг в психеделична психологическа битка, в която залогът е техният живот и животът на всички около тях. Гледаме на 22 декември в театър Азарян от 19:00.
 • Поетите Live Stream

  21 декември 2020

  На 21 декември точно в 21:00 най-красивите български стихотворения ще зазвучат в Sofia Live Club с гласовете на Бойко Кръстанов, Весела Бабинова, Владо Пенев, Иван Бърнев, Захари Бахаров, Луиза Григорова-Макариев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов и музиката на маестро Антони Дончев. Говорим, разбира се, за празничното събитие от поредицата Поетите Live Stream, което може да гледате от домовете си на живо в деня на излъчване и още седем дни след това с билет на стойност 14 лв. от poetite.bg.live.

  © Мариана Петрова

 • Коледен Винил Базар

  20 декември 2020

  На 20 декември Vintage Stereo (бул. Витоша 1, в Търговския дом) ни кани да потърсим музикални винили, с които подобаващо да посрещнем 2021. Вратите им са отворени от 11:00 до 17:00.
 • Лебедова песен

  19 декември 2020

  Актьорът на празната сцена, на която цял живот е играл, оголена от всички бутафорни декори, създаващи илюзорен уют, застава пред Страшния съд на "бездушната, черна яма". Като жесток, но справедлив съдия, ямата предоставя пред погледа му не само изиграните – тези, които са били, но и мечтаните – тези, които биха могли да бъдат, за да може той сам да провъзгласи присъдата си след "края на играта".Премиерата на Лебедова песен е на 19 декември в Театрална работилница Сфумато от 19:00.
 • Коледен базар на изкуствата

  18 декември 2020

  От 18 декември започва базара, който в 3 дни ни предлага подаръци за нашите близки. Ръчно изработени бижута, дрехи, аксесоари, коледна украса, шапки, чанти, кожени и дървени изделия, а също и вино и сладко от киви, коледни, рисувани сладки, българска козметика и още ви чакат от 11:00 до 18:00 пред Халите.
 • Вечер, посветена на Явор Захариев (Gravity Co.)

  17 декември 2020

  Онлайн събитието посвещава селекцията си на Явор Захариев от Gravity Co. и освен песни на бандата Мартин Михайлов и Антон Христов подбират парчета на Vougang In Traffic, Arthur Dent, Angry Young People, The Art Of Joke, Massive Attack, Depeche Mode и още много. Ако искате да подкрепите Строежа и селекторите, може да отидете на urboapp.com/bg за символичен билет. Слушаме през YouTube и Facebook.
 • Синята брада - брак без приказка

  16 декември 2020

  Историята на Синята брада все пак започва като приказка (на Шарл Перо, публикувана още през 17 век), за да се превърне във вечна алегория за домашното насилие. Жанрът е пърформанс-инсталация, въвличаща в себе си и публиката, а посвещението е към жените, които "държат в ръцете си ключе, а то не спира да кърви и да крещи, че "нещо не е наред". Но не само – в спектакъла на прицел са също търпимостта към насилието и криворазбраните патриархални ценности в обществото, които все по-често излизат от килера, за да говорим за тях на висок глас. Гледаме в Театрална разботилница Сфумато на 16 декември от 19:00.
 • Виртуален тур из Берлин

  15 декември 2020

  Това, че сме затворени у дома, не значи че не можем да пътешестваме, макар и виртуално. Въртим глобуса и забиваме пръст върху Берлин – един от най-колоритните европейски градове с бурна история и свободолюбив дух. Разходката започва в късните часове на 15 декември от сградата на Парламента и минава през култови локации като Бранденбургската врата и Хумболтовия университет, за да ни отведе до Александерплац и неговата емблематична телевизионна кула. Подробности и достъп до още десетки примамливи локации търсете на avirtuallive.
 • Салиери

  14 декември 2020

  Изповедта на Салиери в последния му ден. Неговия разказ за желанието да твориш и внезапната среща с гениалността. Представление за съперничество и борба, надпревара с времето и надскачане на човешките граници, ревност и отчаяние, преследване на слава и облог с бога. Представление, което ще ви разходи из историята на музиката и ще ви въведе в тайните на музикалната хармония, защото тук главна роля има музиката. Тя е съвършеният инструмент на бога да построи универсума, да запази целостта на света и да осмисли битието на хората. Гледаме в Народен театър на 14 декември от 19:00.
 • Нищо няма да ти се случи

  13 декември 2020

  Аудиосборникът с кратки разкази и поезия в проза Нищо няма да ти се случи на Светослав Тодоров звучи като за финал на осмия Софийски международен литературен фестивал. Експерименталният проект съчетава текст, глас и музика в изпълнение на актрисата Ина Добрева и композиторът Стоимен Стоянов (част от групите Nocktern и Them Frequencies). Цялата аудиокнига слушаме на svetoslavtodorov.bandcamp.com и в Storytel. Нареждаме се във Facebook страницата на събитието в 20:00 на 13 декември.
 • Да, господин премиер!

  12 декември 2020

  Пиесата е съчетание на убийствена политическа сатира, поднесена с изтънчен английски хумор. Тя е основа на един от най-успешните телевизионни сериали за последното десетилетие. Гледаме на 12 декември от 19:30 на сцената на Сатиричен театър Алеко Константинов.
 • Изложба с макети

  11 декември 2020

  Национален фонд Култура и Gifted Sofia ни канят да разгледаме симпатична изложба с макети на автобуси Чавдар, създадени от @ModeliGradskiTransport. Откриването е виртуално, а мини моделите могат да бъдат разгледани до 3 януари при спазване на противоепидемичните мерки, уверяват организаторите. Следете всички подробности на facebook.com/giftedsofia.
 • Документални филми за цензурата, войната и изкуството в Sofia Documental

  10 декември 2020

  Десети декември – световният ден на човешките права – поставя началото на международния филмов фестивал Sofia DocuMental, посветен именно на тях. Тази година, разбираемо, изданието е изцяло онлайн, но пък впечатлява със силна селекция. Откриващото заглавие Радиомълчание дава тон с все още актуалната тема за цензурирането и преследването на независими журналисти. В специалната кино подборка открояваме също номинирания за Оскар За Сама, който разглежда в близък план обсадата на Алепо, Сирия; документалния фаворит на тазгодишния Сънданс – Епицентър; последния филм за най-популярния неизвестен графити артист в света – Банкси, най-търсеният и биографичния разказ за музиканта и активист M.I.A. Пълната програма, срещи с автори, експерти и журналисти, както и самите филми ви чакат на www.documental.bg до 18 декември.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098