• Видео театър

  9 декември 2020

  Театралното представление Един ден, в който има всичко, създадено специално за да се гледа във видео формат, не можеше да се появи в по-подходящо време. Безсъбитийното, бавно течащо, затворено в себе си и въпреки това достатъчно за всичко време е главният герой в спектакъла на Ани Васева и Боян Манчев, които ни убеждават, че театърът може да е пълноценен и когато е освободен от конфликт. Зад тази теза заставят и актьорите Леонид Йовчев, Грета Гичева, Катрин Методиева, Моника Вакарелова, Елина Карастоянова, Будин Карастоянов и Даяна, гледаме ги на fanstream.bg срещу 7.98 лв. за 72-часов достъп.
 • Ratio Online

  8 декември 2020

  Проверяваме често страницата на Ratio за научни събития, които за щастие продължават да се случват под формата на дискусии в мрежата. На 8 декември от 20:00 темата е Картография, а въпросите се въртят около древните начини за навигация, ролята на съвременните технологии в описването на географските обекти и приложението на картите отвъд ориентацията. Събитието е безплатно, но при желание може да подкрепите организаторите с дарителски билет. Линк към епизода търсете малко преди началото на стрийма на ratio.bg, както и в канала на Ratio в YouTube.
 • Литературни понеделници

  7 декември 2020

  Понеделнишките срещи на живо с писатели и техните творби, заради които често отскачахме до клуб Перото в НДК, се отлагат засега, но литература няма да ни липсва и през този месец. На clubPeroto ни чака видео селекция от най-интересните съвременни писатели, гостували в Перото през годините – както обикновено всеки понедел-ник от 18:00. Отбелязваме си Тео Чепилов на 7 декември и Иржи Мен-цел – на 14 декември.
 • Каквото посееш, това ще пожънеш

  6 декември 2020

  Третата самостоятелна изложба на Евгени Батоев трябваше да остане в галерия КО-ОП до 13 декември, но извънредните мерки съкратиха пребиваването ѝ там. Вместо това гледаме платната му онлайн – на artsy.net/ko-op/shows – и с детска невинност търсим зад маслените бои силуетите на джунгли, градове, машини и организми.
 • Приказки за Хитър Петър

  5 декември 2020

  Театрите все още са отворени за посещения, а какъв по-добър повод да изведете децата от къщи от куклено представление? За тези на професор Боньо Лунгов се носят легенди – и с пълно основание, така че постановката Приказки за Хитър Петър с участието на негови студенти съвсем не е за пропускане. Гледаме на 5 декември от 11:00 в Куклен театър НАТФИЗ, а пълната програма плюс информация за билети сверяваме на natfiz.bg.
 • Онлайн 3D изложба: Библията през очите на Шагал и Дали

  4 декември 2020

  Отиваме на сайта на галерия Oborishte 5, за да минат очите ни през изложбата Библията през очите на Шагал и Дали.
 • Катастрофа

  3 декември 2020

  Няколко различни като сюжет кратки пиеси оживяват, обединени от темата за властта и човека в жанра на политическата сатира. Произведенията на Харолд Пинтър и Самюел Бекет насочват фокуса към социално-ролевите игри, политиката в човешките отношeния и човешките отношения в политиката. Гледаме в Театрална работилница Сфумато на 3 декември от 19:00.

  снимка Георги Сиркатов
 • Виртуално пътешествие до Испания

  2 декември 2020

  World Natural Attractions ни показва красотата на Испания без да ни се налага да мърдаме от стола вкъщи. Стягаме виртуалния си багаж на 2 декември от 18:00, за линк следим страницата на събитието във Facebook.
 • Баща ми се казва Мария

  1 декември 2020

  Срамно ли е да бъдем различни? И има ли по-добра политика от любовта? Отговорите идват с новата шеметна комедия на екипа зад постановките Жена ми се казва Борис и Когато Котката я няма. Гледаме на 1 декември от 19:00 в Открита сцена.
 • Postfactum 1

  30 ноември 2020

  Гледаме Postfactum 1 (аудиовизуален пърформанс) на 30-ти ноември от 20:00 на postfactum.eu с музика от Петър Пармаков, Йоана Робова, Мирян Колев и живи картини от Акико Накаяма.
 • Приятно ми е, Ива!

  29 ноември 2020

  Какво да кажете на шефа, когато не ви се ходи на работа? Ето няколко изобретателни оправдания, с които да се измъкнете по телефона. Сами в къщи може да се заемете с приятни занимания. Да потанцувате пред огледалото, да зяпате в небето през прозореца. На хубав спомен да се отдадете, да мечтаете или да размишлявате на най-различни теми… Като Ива, която пита – колко личности живеят в един човек? Правим ли това, което обичаме? Обичаме ли това, което правим? Какво е да си пораснал? А също и – каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор? А между любовен монолог и изгоряла крушка? Гледаме Приятно ми е, Ива! на 29 ноември в Театър 199 от 15:00.
 • Изпълнение на живо от The Weeknd

  28 ноември 2020

  Албумът After Hours на The Weeknd рисува ярки картини между хармонии, които бихме определили като мечтателни и зловещи. Към изпълнението на една от песните In Your Eyes се присъединява саксофонът на Kenny G. Днес се спираме на тях.

 • Безплатен ден в Националната галерия

  27 ноември 2020

  На 27 ноември всички филиали на Националната галерия са с безплатен вход за посетители в рамките на работното време, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Освен постоянните експозиции, гледаме и: В ателието на Андрей Николов в къща-музей Андрей Николов, Следи в материята – съвместна изложба на Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова в къща-музей Вера Недкова, реалният МУЗЕЙ в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, 25 години и 5 теми по-късно. Ретроспектива на ИСИ – София в Двореца, Никола Маринов (1879 – 1948). Ателието на свободния дух в Двореца, Стената на Николай Петров – GLOW в Квадрат 500, Д-Р ГАТЕВ. Това съм в Квадрат 500, Текстилът – Артистичен и авангарден в Квадрат 500.
 • Театърът на твоята история

  26 ноември 2020

  Невидимата преграда между публика и сцена се размива и прераства във взаимен творчески обмен с импровизационния спектакъл Театърът на твоята история в галерия DOZA. На 26 ноември от 19:00 ставаме (съ)участници в представлението заедно с актьорите и музикантите от група Тук и сега и се отправяме на единствено по рода си пътешествие в своите собствени истории и преживявания. Билети от 15 лв. (и 12 лв. за пенсионери и учащи) ви чакат на epaygo.bg.
 • Море на вятъра

  25 ноември 2020

  Имали сме повод да разкажем за 300-километровата сърф разходка, която Илияна Стоилова и Йоан Колев от училище Акаша направиха по родното крайбрежие преди време, за да насочат вниманието ни върху вредите, които употребата на пластмаса причинява на Черно море. С документалния филм, запечатал тридневното еко пътешествие, се убеждаваме лично във важността на мисията им. Гледаме го безплатно на 25 ноември от 20:15 в YouTube.
 • Сладко симпатично

  23 ноември 2020

  Пилоните на НДК продължават да приютяват изкуство под формата на знамена. До 27 ноември там ще се веят флаговете на творческото дуо Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова, чийто проект Сладко СимпатичноCute Acute подменя институционалните символи от трибагрениците с образи на симпатични животни в търсене на противоречие и емоционално презареждане на пространството.

  © Владимир Томашевич
 • One book bookstore

  24 ноември 2020

  До 24 ноември на улица Върбица 8 отвори врати книжарница за една книга. Сборникът с разкази и повести от Йордан Радичков Спомени за коне (издателство НИКЕ) е единственият продукт в магазина, наред с принтове на илюстратора Ива Димитрова. Търсете ги всеки ден без събота и неделя между 10:00 и 16:00.
 • Реалният музей

  22 ноември 2020

  До неотдавна дигитализирането на изложби и виртуалните турове бяха единствено съпътстващи дейности на галериите и музеите, но бързо менящите се условия на живот поставят мястото на тези институции под пъпрос. Съвместната експозиция на Боряна Пандова, Георги Георгиев-Jorrras, Даяна Николова, Леда Старчева, Полина Кьосева и Стела Василева в сградата на Софийския арсенал търси настоящата роля на изложбеното пространство като част от динамичната реално-дигитална среда, която се мени заедно с очакванията на публиката. Гледаме до 24 януари.
 • Бояна Кунст, Боян Манчев и Войн де Войн + Чай и музика в Micro

  21 ноември 2020

  Бояна Кунст, Боян Манчев и Войн де Войн
  На 21 ноември Бояна Кунст (Германия) и Боян Манчев (България) влизат в диалог помежду си в YouTube канала на Гьоте-институт в 14:00, а по-късно артистът Войн де Войн ще представи своя серия проучвания, посветени на междупоколенческата травма в галерия Структура

  Micro
  Тази събота, на 21 ноември, в Micro ни канят на чай и коктейли, докато Frykk и Георги Йовчев въртят плочи с добра музика. Дистанцията е силно препоръчана от собствениците, а партитио започва в 17:00.

  (с) Войн де Войн
 • Д-р Гатев: Това съм

  20 ноември 2020

  Изложбата Това съм е своеобразно продължение на представения преди няколко месеца проект на д-р Гатев с куратор Йово Панчев Това е и е подготвена специално за Квадрат 500 до 10 януари. Изложбата поставя базовата тема за взаимодействието между обществото и изкуството, като предлага отговор на зададените по-рано тази година въпроси, свързани с липсата на универсален художествен модел.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098