• Красотата на Корея

  25 октомври 2019

  Ако думите кимчи, чапче, кимбам и бибимбап са гъдел за небцето ви, но са и единствените късчета корейска традиция, които познавате, това тук е за вас. За да си честитим 30 години дипломация между нашата и тяхната страна, корейската Арт група АН пристига с традиционна музика и танци, опаковани в концерт. Гледаме безплатно на 25 октомври от 18:30 в зала 2 на НДК.
 • Мелба на живо #8

  22 октомври 2019

  снимка: проект на Ева Вентова и Владислав Илиев

  Докато готвят своя Мелба фест, Студио Комплект ни подгряват с нова среща с местни герои на дизайна, за да опознаем умовете и процесите зад актуални и наистина добри визуални проекти. На 22 октомври от 18:30 в Генератор безплатно обсъждаме интериор с Антонина Илиева (от DontDIY) и Елина Желева (от launchlabs), продуктов дизайн и дигитален арт с Ева Вентова и Владислав Илиев и анимация с Весела Данчева (от Compote Collective).
 • Седмица на руското кино

  24 октомври 2019

  Дизайнер на компютърни игри открива, че някак е бил изтрит от паметта на всичките си близки, когато е избран за мистериозна мисия: да стане митничар между паралелни светове. Този роман на Сергей Лукяненко оживява в едноименната фантастика Чернова, която на 24 октомври в 19:00 скача на екран в Руския културен център. Какво друго от най-новото руско кино гледаме там без пари от 23-ти до 29-и, вижте тук.
 • Човек на годината

  21 октомври 2019

  Не се хвалете за най-личния си, който ви прави палачинки цяла година, а надуйте фанфара за своя правозащитен герой. За дванадесети път БХК събират номинации за принос към правата на човека, така че, ако се възхищавате какво прави някой с глас или с пример, похвалете го от 21 октомври до 15 ноември на humanoftheyear.org.
 • SoDoggy: шалче за чувалче vol.3

  20 октомври 2019

  От 2009 насам Animal Rescue спасяват от улицата, лекуват, обгрижват и дават за осиновяване кучета и котки от всякакъв калибър, но в приюта им – Фермата, във всеки момент продължава да има стотици мили животини. Как ги изхранват? Трудно, но може да помогнете като на 20 октомври (12:00-18:00) в зелената коуъркинг къща Soho пуснете грош в кутия за дарения или купите аксесоар за куче или човек от Ador Barador – парите се обръщат в чувалчета храна.
 • Кинедок

  23 октомври 2019

  Карън Уинтър е норвежки режисьор с екстремистко минало. Документалката ѝ Изход от 2018 събира тези две неща в едно: Карън вади пред камера спомени за собствените си престъпления, травми, страх и смелостта в един момент да изтръгне омразата от живота си, докато води интимни интервюта за същото с бивши екстремисти от няколко държави. Гледаме със свито гърло в К.Е.В.А на 23 октомври в 19:45.
 • Afro Party

  19 октомври 2019

  Ако не се вредите за уъркшопите с нея този уикенд в Studio Dance Zone, няма грижи. На 19 октомври Бишара Шоколате – танцьор и хореограф в стиловете хип-хоп, модерен джаз, степ и денсхол, влиза като важен гост и на африканското парти в зала В парка. Входът е 10лв, началото е в 21:30, а преди и след Бишара дансинга с музика ще нагряват Kin Riddimz, Ester & Viks, Yambadon и диджей Kizombie, а с танците си – Мария Косса.
 • Зографът Захарий

  13 октомври 2019

  Тази българска опера, написана от Павел Спасов през 1957, е вдъхновена от живота на художника и възрожденец Захарий Зограф и макар да не следва неговата биография съвсем точно, разказва за трагичния му романс със съпругата на неговия брат Християния. Премиерата е на 11 и 13 октомври в Софийска опера и балет.
 • Roller Bounce

  16 октомври 2019

  Запазвате равновесие в ролкови кънки или ролери (със задължителните силиконови колелца) в Mixtape 5, когато селекцията на Ramsey Hercules разгрява с диско, фънк и соул парчета е като извадена от американски филм. Обикалянето започва в 19:00 на 16 октомври срещу 5лв на входа, като подвижните обувки са от вас.
 • АСТ фестивал за свободен театър

  18 октомври 2019

  АСТ фестивалът за свободен театър вдига градусите от 18 до 23 октомври и събира в шепата си четири чужди представления и най-доброто от нашата сцена за съвременен танц и пърформанс. Програмата започва с пърформансът Burn на холандската група United Cowboys точно в 19:00 в Червената къща. Останалата програма вижте тук.
 • Licitus

  17 октомври 2019

  Графичният роман на Виктория Стайкова е кръстен на космически кораб, в който между галактиките се срещат главните герои. Книгата е с награда от Атлантик Прес, но не само това я подплатява – вътре личи и проучването за специалната връзка между научната фантастика и илюстрацията. Съвсем скоро Виктория лично ще ни разкаже повече, но ако вече ви е любопитно, чуйте я на представянето – в КО-ОП на 17 октомври от 19:00.
 • Fuckup Nights

  15 октомври 2019

  Не е злобно да искаш да знаеш в детайли къде някой друг е сбъркал – и това е урок в живота. Звънецът бие в 18:30 в Национален студентски дом на 15 октомври, когато ни разказват как са се прецакали и какво можем да научим ние от провалите им сценаристът Тео Чепилов, журналистът Миролюба Бенатова, HR-ът Яна Вълчанова и предприемачът Георги Найденов. За да няма гафове и на входа, вземете си по-рано билет за 10лв от epaygo.bg.
 • БАН отварят врати

  12 октомври 2019

  Не казваме на 12 октомври да нахлуете в лабораториите им, а да преминете през свободния за деня вход на Ботаническата градина и четири музея – археологическия, природонаучния, етнографския или антропологичния. По повод празника си БАН ни канят да гледаме златни съкровища, тюлен монах, живота в селото и създаването на културата – да свържете точките с интересите си е единственото, което се чака от вас.
 • Улица Малко Търново

  14 октомври 2019

  Дълга е едва 60 метра, а под и край себе си крие спомени за римско време, Възраждането, любимия бар на Борис III и килиите на Държавна сигурност. Всякакви факти и легенди от историята на тази отсечка ще ни разказва интерактивният проект Улица на времето, мислен цяло лято, докато на Малко Търново течеше освежителен ремонт. Всичко това сега е готово за преглед и оценка от нас – на 14 октомври в 18:30 в бар After 5 някъде в началото на 60-те метра.
 • Раковски 127

  11 октомври 2019

  Ако този адрес отваря отново дупка в сърцето ви, прогорена след като затвори тамошния клуб Жул Верн, не кървете – вътре влиза нов живот. Три вечери, задвижени от проекта за ъндърграунд електронна музика ФАЗА, идват на 10, 11 и 12 октомври (след 22:00) с толкова важна саунд система, че я назовават по име – Danley Sound Labs, ако нещо ви говори. Така или иначе проговаря на всички нас със сетове например от Raredub, Algorithm и Margg Names.
 • Руди Нинов

  10 октомври 2019

  Гравитацията работи само когато погледнеш надолу, твърди художникът Руди Нинов. Ще се опита да ни убеди с обекти и живопис в изложба във Васка Емануилова. Самият художник, роден 1992 в Тетевен, се вълнува най-вече от "езика на анимацията... плазматичното тяло, анимираната линия и идеите за тотемизъм и анимализъм". Падаме в орбита на откриването на 10 октомври от 18:00.
 • София утре

  9 октомври 2019

  "Компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето" – така Визия за София вижда нещата през 2050. След дълго очертаване на проблеми и решения за всичко от трафик през администрация до естетика на средата ни, проектът показва откритията си в изложба с помощта на силни дизайнери и художници – в Ларгото до 30 ноември.
 • Арх. Кенго Кума

  8 октомври 2019

  снимка Daici Ano

  Може да не сте чували за него, но това е само засега – Кенго Кума работи по проекта за стадиона за Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които всички ще гледаме през 2020. Безплатно обаче може да стиснете ръката му още във вторник – на 8 октомври в 19:00 майсторът на японската традиционна архитектура, който прави чудеса от дърво и трупа награда върху награда, е в УАСГ с лекция, изложба и студентска работилница.
 • Чешко-българска джаз вечер

  7 октомври 2019

  В 20:00 този понеделник, Чешкият център започва да слуша триото Treetop, с което споделя страна на произход. Те показват собствени интерпретации върху джаза със смесица от класическата, народната и съвременната музика, а компания на ушите ни по-късно ще правят и българите Y Jazz Quintet. Входът е дарение по избор.


 • Cinelibri: Заличено момче

  6 октомври 2019

  Автобиографията на Гарард Конли, писана в София, разказва как семейството му (във филма играни от Никол Кидман и Ръсел Кроу) го праща в християнски лагер, който ще опита да го направи хетеросексуален. Заедно с прожекцията от 20:00 в Люмиер, се срещаме и със самия Гарард.