• Postfactum 1

  30 ноември 2020

  Гледаме Postfactum 1 (аудиовизуален пърформанс) на 30-ти ноември от 20:00 на postfactum.eu с музика от Петър Пармаков, Йоана Робова, Мирян Колев и живи картини от Акико Накаяма.
 • Приятно ми е, Ива!

  29 ноември 2020

  Какво да кажете на шефа, когато не ви се ходи на работа? Ето няколко изобретателни оправдания, с които да се измъкнете по телефона. Сами в къщи може да се заемете с приятни занимания. Да потанцувате пред огледалото, да зяпате в небето през прозореца. На хубав спомен да се отдадете, да мечтаете или да размишлявате на най-различни теми… Като Ива, която пита – колко личности живеят в един човек? Правим ли това, което обичаме? Обичаме ли това, което правим? Какво е да си пораснал? А също и – каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор? А между любовен монолог и изгоряла крушка? Гледаме Приятно ми е, Ива! на 29 ноември в Театър 199 от 15:00.
 • Изпълнение на живо от The Weeknd

  28 ноември 2020

  Албумът After Hours на The Weeknd рисува ярки картини между хармонии, които бихме определили като мечтателни и зловещи. Към изпълнението на една от песните In Your Eyes се присъединява саксофонът на Kenny G. Днес се спираме на тях.

 • Безплатен ден в Националната галерия

  27 ноември 2020

  На 27 ноември всички филиали на Националната галерия са с безплатен вход за посетители в рамките на работното време, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Освен постоянните експозиции, гледаме и: В ателието на Андрей Николов в къща-музей Андрей Николов, Следи в материята – съвместна изложба на Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова в къща-музей Вера Недкова, реалният МУЗЕЙ в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, 25 години и 5 теми по-късно. Ретроспектива на ИСИ – София в Двореца, Никола Маринов (1879 – 1948). Ателието на свободния дух в Двореца, Стената на Николай Петров – GLOW в Квадрат 500, Д-Р ГАТЕВ. Това съм в Квадрат 500, Текстилът – Артистичен и авангарден в Квадрат 500.
 • Театърът на твоята история

  26 ноември 2020

  Невидимата преграда между публика и сцена се размива и прераства във взаимен творчески обмен с импровизационния спектакъл Театърът на твоята история в галерия DOZA. На 26 ноември от 19:00 ставаме (съ)участници в представлението заедно с актьорите и музикантите от група Тук и сега и се отправяме на единствено по рода си пътешествие в своите собствени истории и преживявания. Билети от 15 лв. (и 12 лв. за пенсионери и учащи) ви чакат на epaygo.bg.
 • Море на вятъра

  25 ноември 2020

  Имали сме повод да разкажем за 300-километровата сърф разходка, която Илияна Стоилова и Йоан Колев от училище Акаша направиха по родното крайбрежие преди време, за да насочат вниманието ни върху вредите, които употребата на пластмаса причинява на Черно море. С документалния филм, запечатал тридневното еко пътешествие, се убеждаваме лично във важността на мисията им. Гледаме го безплатно на 25 ноември от 20:15 в YouTube.
 • Сладко симпатично

  23 ноември 2020

  Пилоните на НДК продължават да приютяват изкуство под формата на знамена. До 27 ноември там ще се веят флаговете на творческото дуо Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова, чийто проект Сладко СимпатичноCute Acute подменя институционалните символи от трибагрениците с образи на симпатични животни в търсене на противоречие и емоционално презареждане на пространството.

  © Владимир Томашевич
 • One book bookstore

  24 ноември 2020

  До 24 ноември на улица Върбица 8 отвори врати книжарница за една книга. Сборникът с разкази и повести от Йордан Радичков Спомени за коне (издателство НИКЕ) е единственият продукт в магазина, наред с принтове на илюстратора Ива Димитрова. Търсете ги всеки ден без събота и неделя между 10:00 и 16:00.
 • Реалният музей

  22 ноември 2020

  До неотдавна дигитализирането на изложби и виртуалните турове бяха единствено съпътстващи дейности на галериите и музеите, но бързо менящите се условия на живот поставят мястото на тези институции под пъпрос. Съвместната експозиция на Боряна Пандова, Георги Георгиев-Jorrras, Даяна Николова, Леда Старчева, Полина Кьосева и Стела Василева в сградата на Софийския арсенал търси настоящата роля на изложбеното пространство като част от динамичната реално-дигитална среда, която се мени заедно с очакванията на публиката. Гледаме до 24 януари.
 • Бояна Кунст, Боян Манчев и Войн де Войн + Чай и музика в Micro

  21 ноември 2020

  Бояна Кунст, Боян Манчев и Войн де Войн
  На 21 ноември Бояна Кунст (Германия) и Боян Манчев (България) влизат в диалог помежду си в YouTube канала на Гьоте-институт в 14:00, а по-късно артистът Войн де Войн ще представи своя серия проучвания, посветени на междупоколенческата травма в галерия Структура

  Micro
  Тази събота, на 21 ноември, в Micro ни канят на чай и коктейли, докато Frykk и Георги Йовчев въртят плочи с добра музика. Дистанцията е силно препоръчана от собствениците, а партитио започва в 17:00.

  (с) Войн де Войн
 • Д-р Гатев: Това съм

  20 ноември 2020

  Изложбата Това съм е своеобразно продължение на представения преди няколко месеца проект на д-р Гатев с куратор Йово Панчев Това е и е подготвена специално за Квадрат 500 до 10 януари. Изложбата поставя базовата тема за взаимодействието между обществото и изкуството, като предлага отговор на зададените по-рано тази година въпроси, свързани с липсата на универсален художествен модел.
 • Реквием от Леонкавало

  19 ноември 2020

  Изявените ученици на Райна Кабаиванска Мерили Санторо, Рейналдо Дроз и Даниел Ким са солисти в българската премиера на Реквием от Руджеро Леонкавало в концерта на Софийска филхармония на 19 ноември в зала България. Влизаме срещу 12-25лв от eventim.bg.
 • Никола Маринов/Ателието на свободния дух

  18 ноември 2020

  Между 1921 и 1941 през ателието на Никола Маринов минават като студенти имена като Любомир Далчев, Кирил Петров, Илия Петров, Илия Бешков, Зоя Паприкова, Веселин Стайков, Васка Баларева, Георги Герасимов, Кирил Буюклийски и Любен Гайдаров. В изложбата са включени 100 акварела и платна от Маринов и картини на 36 от неговите възпитаници. Изложбата Ателието на свободния дух вече тече и можем да я видим в Национална художествена галерия до 10 януари.
 • Биенале на илюстрацията 2020

  17 ноември 2020

  В Триъгълна кула на Сердика към Регионален исторически музей - София следим илюстрациите на 194 български автори от страната и чужбина, селектирани от над 600 творби. На 17 ноември, от 18:00 е официалното откриване, а посетителите ще могат да се сдобият с каталог с всички участващи в експозицията илюстрации, които да станат част от ежедневието им.
 • Нощ на европейското кино

  16 ноември 2020

  Офицер и шпионин на Роман Полански се завърта днес в кино G8 от 19:00 за Нощ на европейското кино. Входът е свободен, а билет може да резервирате и получите на касата на киното. Филмът и събитието са представени от Жаклин Вагенщайн, основател и директор на Синелибри и Камен Балкански, директор на Бюро Творческа Европа България.
 • International Portrait Film Festival

  15 ноември 2020

  2020 пъхна пръчка в колелата на много фестивали, но ето че този тук смело планира първото си издание в Дом на киното, Влайкова и коуъркинг къщата Soho. В програмата му има майсторски клас и лекция, а в селекцията му – всичко от портрети на вдъхновяващи личности през проекти със социална значимост до анимации, сюрреалистични и експериментални филми. Гледаме ги между 15 и 18 ноември по графика на ipffestival.
 • Изкуство и политика – конфронтации и съжителства

  14 ноември 2020

  Когато избухва Първата световна война, германският художник Ото Дикс доброволно влиза в армията. Следващите години оставят белези по тялото, но и по психиката му. Силно засегнат от ужасите на войната, след края ѝ Дикс пресъздава травматичните си спомени в множество произведения. Сред тях са 50-те офорта от серията Войната, които с бруталната си истинност почти те поставят на мястото на събитията. Гледаме ги в галерия Структура до 9 декември.
 • Дизайнатон

  13 ноември 2020

  Работилница за студенти и практици в сферата на дигиталните продукти (дизайнери, програмисти, проектни мениджъри), основана на дизайн мисленето, в края на която ще сте създали цялостен продукт. Работният език е английски, билетите са 60/80 лв. от epaygo.bg.
 • Test Press

  12 ноември 2020

  Изложба на почти 500 публикации (често уникати) от архива на дизайнера, колекционер и учител Хенк Гронендейк, създадени от студенти на Герит Ритвелд академията в Амстердам през последните 20 години. Там са до 27 ноември в Гьоте-институт.
 • Нарисувана конституция

  11 ноември 2020

  Всеки знае що е конституция, но ако не му е работа, не си и помисля да я разлисти. Освен в Словакия и Чехия, където артисти са създали нови варианти на тежкия документ, олекотени чрез илюстрации и по-четим шрифт. Гледаме ги в тази изложба в Чешки център до 30 ноември.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098