• Нощ на идеите

  28 януари 2021

  Как тази пандемия промени света в който живеем? Могат ли театърът и артистите да имат ключова роля, за да се научим отново да бъдем заедно?  Време ли е да преосмислим изолацията, дистанцията като възможност да преоткрием парадоксална близост със самите нас? За тези и още въпроси Френският институт в България кани европейски лектори от различни професионални области, които ще разгледат темата Близки в рамките на 5 кръгли маси и една лекция. Събитието тече по платформата ZOOM и на Facebook страницата на Френския институт със симултанен превод френски/български. Влизаме тук на 28 януари от 15:10 без вход.
 • Йордан Радичков: Разговори от екрана и събрани съчинения

  27 януари 2021

  Документалният филм Черказки хроники от режисьора Димитър Петков представя Радичков в искрени разговори за неговото творчество, за българския театър и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал. Свободно се качва на платформата Neterra TV+ до края на месеца, а междувременно се оглеждаме за поредния 11-и том от събраните съчинения на автора, който представя допълнено издание на интервюта с Йордан Радичков в период 60-те до средата на 90-те години. В тях Радичков размишлява за детството си, семейството си, фолклора, театъра и литературата. Разговорите с интервюиращите, които споделят, че „за да интервюираш Йордан Радичков, се иска голям кураж и сигурно немалка доза лекомислие“ представят една изключително картина на личността на писателя.
 • Атанас Мацурев - Пластове на времето

  26 януари 2021

  Без глас времето винаги успява да разкаже историите си, съдбите, за които е безразличен фон и радостите, на които е била съпричастен свидетел. С всеки пласт, който времето ни завещава се пренася във вечното един малък фрагмент от нашата, обща и нечия лична история. С цялото преклонение към времето Атанас Мацурев създава работите за изложбата – Пластове на времето.
 • Всичко на масата по Буковски

  25 януари 2021

  Всичко на масата е спектакъл за свободата да бъдем себе си. Постановката поставя въпросите за всички онези истини, които преглъщаме, премълчаваме, пускаме по малко, само когато сме много пияни на масата или под нея. Гледаме на 25 януари в Сфумато от 19:00.
 • What's Next?

  24 януари 2021

  Първата изложба на галерия Credo Bonum за 2021 е кураторски проект на Галина Димитрова-Димова. Сборната изложба отразява специфичния настоящ момент на криза и социална изолация, породил нови форми на творческа изява и преосмисляне на разбирането за публично пространство. Освен кодово послание с визия за бъдещето, заглавието служи и като една добра отправна точка, от която да тръгнем в търсене на новото и позитивното, подчертава кураторът. Продължава до 14 февруари.
 • #saveourdancefloor / livestream

  23 януари 2021

  Затварянето на вратите към нощния живот на София води до неизпити питиета на бара и билети за непровели се събития от началото на ситуацията. Koncept Space е само едно от местата, които ни пускат лайфстрийм, за който се нареждаме срещу символична цена от gogetfunding.com/save-our-dancefloor. В замяна можем да получим билет за събитие, тениска или цяло частно парти след отмяна на мерките. А ние наистина стискаме палци това да се случи възможно по-скоро.
 • Go Taste Experience организират онлайн среща и всички сме поканени

  29 януари 2021

  Излизането по заведения е отложено с много минути, затова от Go Guide ни канят да си направим гурме от къщи с жива връзка от YouTube канала им и профила им във Facebook. На 29 януари в 19:30 светват прожекторите към храната, уискито и коктейлите, за които ви чака и специална кутия с всичко нужно. Грабваме я от тук и чакаме Jim Beam с разказ за алкохолните миксове и перфектните му вкусни партньори. След това ни забъркват коктейлите Jim Beam Fashioned и Beam Winter Sour, а ние следваме инструкциите и при последната съставка оставяме за малко настрана, защото идва ред на горещо за небцето. Barbecue Brothers ни показват тайната на доброто барбекю и ни предизвикват да загреем котлона заедно с тях. По време на лайфстрийма и двете страни отговарят на въпроси, затова приготвяйте кухнята, защото вече нямат търпение за срещата си с вас.
 • Място до прозореца

  22 януари 2021

  100 човека рисуват по прозорците на своите автомобили, като ни казват какво искат да допълнят или променят в гледката, която виждат. По този начин споделят идеите и надеждите си за развитие на средата и за подобряване на условията на живот и инфраструктурата в софийския квартал Манастирски ливади. Изложбата е във Васка Емануилова до 31 януари.
 • Ден на отворените врати в библиотека Фотосинтезис

  21 януари 2021

  Галерия Синтезис ни кани на втория ден на отворените врати на библиотека Фотосинтезис. На 21 януари между 14:00 и 18:00 разглеждаме фотокниги от колекцията им, а фокусът е върху фотографските издания, публикувани от галерия Синтезис. От 18:30 Надежда Павлова и Никола Михов ги разлистват в онлайн събитие, което се излъчва във Facebook страницата на галерията.
 • Ева Тенева-Зайкоф и Блок №5

  20 януари 2021

  Изложбата Блок №5 на Ева Тенева-Зайкоф има ретроспективен характер и разказва историята на авторката от 5-годишна до днес. Включва рисунки, фотография, графика и живопис, видео архив и експерименти, както и мили спомени, предмети на големи художници и сантиментални кътове, посветени на учителите и менторите, близките и учениците на художничката. Откриването е на 20 февруари и продължава точно месец в Галерия-книжарница София Прес.
 • Dürer vs. Döner

  19 януари 2021

  Дюрер срещу дюнер е най-новият проект на Кокимото, специално създаден за пространството на КО-ОП. 42-та самостоятелна изложба на автора съдържа серия дигитално обработени репродукции на знакови произведения на Дюрер - графики, рисунки и живопис, в които Кокимото съчетава класическата с популярната култура. Откриването на 19 януари от 17:00, а изложбата продължава до 19 февруари.
 • Дон Кихот

  18 януари 2021

  Преди повече от четири века в едно испанско село бедният идалго Алонсо Кехана Добрия решава да излезе от корубата на сивия си животец и под името Дон Кихот заедно със своя оръженосец Санчо Панса прекрачва като последния на света рицар в големите странстващи сюжети за Злото и Доброто, Любовта и Смъртта, Страданието и Възмездието, Вечното и Временното. Гледаме в Театър София на 18 януари от 19:00.
 • Natu.rae / DOLOMITI

  17 януари 2021

  Изложбата с фотографии на Густав Вилайт се състои от 20 фотографии, разположени върху пана с размери 120х170 см, които украсяват външните стени на института и Посолството на Италия в София. "В моята работа няма никакво пророческо намерение. Природата е една непрекъсната последователност на разцвет и изсъхване и дори човек никога да не включва себе си, ние сме потопени в нея, ние сме част от природата". Гледаме в Италиански институт София.
 • Мич Брезунек - Как да станеш най-добрия художник на света

  16 януари 2021

  Игра на отражения, двойници и миражи са фокусът в изложбата, която между насмешката и абсурда, се опитва да задава болезнени въпроси за системата на функциониране на изкуството в условията на глобалния пазар на афекта и жестока конкуренция за видимост. Гледаме в ИСИ-София до 26 февруари.
 • Stroeja Classic Live Stream

  15 януари 2021

  Петък вечер слушаме музика, подбрана от Мартин Михайлов и Антон Христов, а фона зад тях е клуб Строежа. Завъртат плейлист с наредени артисти от Тодор Колев до Beastie Boys на 15 януари от 20:00. Линкът към онлайн стрийма е а страницата на събитието във Facebook, окъдето и разбираме как да подкрепим клуба.
 • Тайният живот на Вера

  14 януари 2021

  Млада жена, наричана В и бореща се с травма от детството си, се опитва да стане по-независима чрез ролевите игри. Водейки себе си и своя брат, който има умствени увреждания, из света на различните роли и идентичности, вещиците и магьосниците, тя най-накрая се осмелява да се изправи срещу демоните на миналото си, а именно нейния агресивен баща. Гледаме Тайният живот на Вера на kinedok.net на 14 януари от 20:00.
 • Никола Танев с изложбата На път

  13 януари 2021

  Изложбата е по случай 130 години от рождението на известния класик и любим автор на колекционерите Никола Танев (1890 – 1962). Никола Танев е пътувал много, това е бил негов начин на живот и основен източник на вдъхновение. Пътешествията са осъществявани винаги в кръга на европейското, но и завръщания - към родното, домашното: добре познатото и винаги различното. Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора Иво Милев, експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника. Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия. Гледаме в Национална галерия Двореца до 28 март.
 • Синтетики

  12 януари 2021

  Дипломантите от програмата Dance Port Derida се потапят в звуковата среда на Иван Шопов под хореографията на Живко Желязков, за да дадат с танца си живот на "пластмасовия" човек, чиято анатомия неизбежно ни е така добре позната. Гледаме на 12 януари от 19:30 на сцената на Derida срещу 12/15лв от тук.

  снимки Мериан Николова, Фото-Корпус
 • Бели нощи

  11 януари 2021

  По Ф.М. Достоевски · Драматургична версия: Надежда Колева и Румен Драганов · Участват: Надежда Колева, Румен Драганов, Стефан Саръиванов · Музика: Христо Намлиев · Костюми: Десислава Иванова. Гледаме в Театрална работилница Сфумато на 11 януари от 19:00.
 • Бомбардирана София - Виртуална обиколка

  10 януари 2021

  В рамките на 60 минути Бохемска София ни води към един от най-трагичните периоди от историята на София, сред които: кога се провежда най-голямата бомбардировка над града; къде са били евакуирани гражданите и царското семейство;кои са сградите, останали завинаги в историята след пораженията; какви са спомените на свидетелите на бомбардировките; къде се намира паметникът на загиналите жители на София. По време на събитието следим редица архивни фотографии и филми от събитията през 1943 и 1944. Влизаме срещу 10 лв от https://bit.ly/2JM3Pdc, а за записвания и линк следим страницата на събитието във Facebook.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088