• Вечер, посветена на Явор Захариев (Gravity Co.)

  17 декември 2020

  Онлайн събитието посвещава селекцията си на Явор Захариев от Gravity Co. и освен песни на бандата Мартин Михайлов и Антон Христов подбират парчета на Vougang In Traffic, Arthur Dent, Angry Young People, The Art Of Joke, Massive Attack, Depeche Mode и още много. Ако искате да подкрепите Строежа и селекторите, може да отидете на urboapp.com/bg за символичен билет. Слушаме през YouTube и Facebook.
 • Синята брада - брак без приказка

  16 декември 2020

  Историята на Синята брада все пак започва като приказка (на Шарл Перо, публикувана още през 17 век), за да се превърне във вечна алегория за домашното насилие. Жанрът е пърформанс-инсталация, въвличаща в себе си и публиката, а посвещението е към жените, които "държат в ръцете си ключе, а то не спира да кърви и да крещи, че "нещо не е наред". Но не само – в спектакъла на прицел са също търпимостта към насилието и криворазбраните патриархални ценности в обществото, които все по-често излизат от килера, за да говорим за тях на висок глас. Гледаме в Театрална разботилница Сфумато на 16 декември от 19:00.
 • Виртуален тур из Берлин

  15 декември 2020

  Това, че сме затворени у дома, не значи че не можем да пътешестваме, макар и виртуално. Въртим глобуса и забиваме пръст върху Берлин – един от най-колоритните европейски градове с бурна история и свободолюбив дух. Разходката започва в късните часове на 15 декември от сградата на Парламента и минава през култови локации като Бранденбургската врата и Хумболтовия университет, за да ни отведе до Александерплац и неговата емблематична телевизионна кула. Подробности и достъп до още десетки примамливи локации търсете на avirtuallive.
 • Салиери

  14 декември 2020

  Изповедта на Салиери в последния му ден. Неговия разказ за желанието да твориш и внезапната среща с гениалността. Представление за съперничество и борба, надпревара с времето и надскачане на човешките граници, ревност и отчаяние, преследване на слава и облог с бога. Представление, което ще ви разходи из историята на музиката и ще ви въведе в тайните на музикалната хармония, защото тук главна роля има музиката. Тя е съвършеният инструмент на бога да построи универсума, да запази целостта на света и да осмисли битието на хората. Гледаме в Народен театър на 14 декември от 19:00.
 • Нищо няма да ти се случи

  13 декември 2020

  Аудиосборникът с кратки разкази и поезия в проза Нищо няма да ти се случи на Светослав Тодоров звучи като за финал на осмия Софийски международен литературен фестивал. Експерименталният проект съчетава текст, глас и музика в изпълнение на актрисата Ина Добрева и композиторът Стоимен Стоянов (част от групите Nocktern и Them Frequencies). Цялата аудиокнига слушаме на svetoslavtodorov.bandcamp.com и в Storytel. Нареждаме се във Facebook страницата на събитието в 20:00 на 13 декември.
 • Да, господин премиер!

  12 декември 2020

  Пиесата е съчетание на убийствена политическа сатира, поднесена с изтънчен английски хумор. Тя е основа на един от най-успешните телевизионни сериали за последното десетилетие. Гледаме на 12 декември от 19:30 на сцената на Сатиричен театър Алеко Константинов.
 • Изложба с макети

  11 декември 2020

  Национален фонд Култура и Gifted Sofia ни канят да разгледаме симпатична изложба с макети на автобуси Чавдар, създадени от @ModeliGradskiTransport. Откриването е виртуално, а мини моделите могат да бъдат разгледани до 3 януари при спазване на противоепидемичните мерки, уверяват организаторите. Следете всички подробности на facebook.com/giftedsofia.
 • Документални филми за цензурата, войната и изкуството в Sofia Documental

  10 декември 2020

  Десети декември – световният ден на човешките права – поставя началото на международния филмов фестивал Sofia DocuMental, посветен именно на тях. Тази година, разбираемо, изданието е изцяло онлайн, но пък впечатлява със силна селекция. Откриващото заглавие Радиомълчание дава тон с все още актуалната тема за цензурирането и преследването на независими журналисти. В специалната кино подборка открояваме също номинирания за Оскар За Сама, който разглежда в близък план обсадата на Алепо, Сирия; документалния фаворит на тазгодишния Сънданс – Епицентър; последния филм за най-популярния неизвестен графити артист в света – Банкси, най-търсеният и биографичния разказ за музиканта и активист M.I.A. Пълната програма, срещи с автори, експерти и журналисти, както и самите филми ви чакат на www.documental.bg до 18 декември.
 • Видео театър

  9 декември 2020

  Театралното представление Един ден, в който има всичко, създадено специално за да се гледа във видео формат, не можеше да се появи в по-подходящо време. Безсъбитийното, бавно течащо, затворено в себе си и въпреки това достатъчно за всичко време е главният герой в спектакъла на Ани Васева и Боян Манчев, които ни убеждават, че театърът може да е пълноценен и когато е освободен от конфликт. Зад тази теза заставят и актьорите Леонид Йовчев, Грета Гичева, Катрин Методиева, Моника Вакарелова, Елина Карастоянова, Будин Карастоянов и Даяна, гледаме ги на fanstream.bg срещу 7.98 лв. за 72-часов достъп.
 • Ratio Online

  8 декември 2020

  Проверяваме често страницата на Ratio за научни събития, които за щастие продължават да се случват под формата на дискусии в мрежата. На 8 декември от 20:00 темата е Картография, а въпросите се въртят около древните начини за навигация, ролята на съвременните технологии в описването на географските обекти и приложението на картите отвъд ориентацията. Събитието е безплатно, но при желание може да подкрепите организаторите с дарителски билет. Линк към епизода търсете малко преди началото на стрийма на ratio.bg, както и в канала на Ratio в YouTube.
 • Литературни понеделници

  7 декември 2020

  Понеделнишките срещи на живо с писатели и техните творби, заради които често отскачахме до клуб Перото в НДК, се отлагат засега, но литература няма да ни липсва и през този месец. На clubPeroto ни чака видео селекция от най-интересните съвременни писатели, гостували в Перото през годините – както обикновено всеки понедел-ник от 18:00. Отбелязваме си Тео Чепилов на 7 декември и Иржи Мен-цел – на 14 декември.
 • Каквото посееш, това ще пожънеш

  6 декември 2020

  Третата самостоятелна изложба на Евгени Батоев трябваше да остане в галерия КО-ОП до 13 декември, но извънредните мерки съкратиха пребиваването ѝ там. Вместо това гледаме платната му онлайн – на artsy.net/ko-op/shows – и с детска невинност търсим зад маслените бои силуетите на джунгли, градове, машини и организми.
 • Приказки за Хитър Петър

  5 декември 2020

  Театрите все още са отворени за посещения, а какъв по-добър повод да изведете децата от къщи от куклено представление? За тези на професор Боньо Лунгов се носят легенди – и с пълно основание, така че постановката Приказки за Хитър Петър с участието на негови студенти съвсем не е за пропускане. Гледаме на 5 декември от 11:00 в Куклен театър НАТФИЗ, а пълната програма плюс информация за билети сверяваме на natfiz.bg.
 • Онлайн 3D изложба: Библията през очите на Шагал и Дали

  4 декември 2020

  Отиваме на сайта на галерия Oborishte 5, за да минат очите ни през изложбата Библията през очите на Шагал и Дали.
 • Катастрофа

  3 декември 2020

  Няколко различни като сюжет кратки пиеси оживяват, обединени от темата за властта и човека в жанра на политическата сатира. Произведенията на Харолд Пинтър и Самюел Бекет насочват фокуса към социално-ролевите игри, политиката в човешките отношeния и човешките отношения в политиката. Гледаме в Театрална работилница Сфумато на 3 декември от 19:00.

  снимка Георги Сиркатов
 • Виртуално пътешествие до Испания

  2 декември 2020

  World Natural Attractions ни показва красотата на Испания без да ни се налага да мърдаме от стола вкъщи. Стягаме виртуалния си багаж на 2 декември от 18:00, за линк следим страницата на събитието във Facebook.
 • Баща ми се казва Мария

  1 декември 2020

  Срамно ли е да бъдем различни? И има ли по-добра политика от любовта? Отговорите идват с новата шеметна комедия на екипа зад постановките Жена ми се казва Борис и Когато Котката я няма. Гледаме на 1 декември от 19:00 в Открита сцена.
 • Postfactum 1

  30 ноември 2020

  Гледаме Postfactum 1 (аудиовизуален пърформанс) на 30-ти ноември от 20:00 на postfactum.eu с музика от Петър Пармаков, Йоана Робова, Мирян Колев и живи картини от Акико Накаяма.
 • Приятно ми е, Ива!

  29 ноември 2020

  Какво да кажете на шефа, когато не ви се ходи на работа? Ето няколко изобретателни оправдания, с които да се измъкнете по телефона. Сами в къщи може да се заемете с приятни занимания. Да потанцувате пред огледалото, да зяпате в небето през прозореца. На хубав спомен да се отдадете, да мечтаете или да размишлявате на най-различни теми… Като Ива, която пита – колко личности живеят в един човек? Правим ли това, което обичаме? Обичаме ли това, което правим? Какво е да си пораснал? А също и – каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор? А между любовен монолог и изгоряла крушка? Гледаме Приятно ми е, Ива! на 29 ноември в Театър 199 от 15:00.
 • Изпълнение на живо от The Weeknd

  28 ноември 2020

  Албумът After Hours на The Weeknd рисува ярки картини между хармонии, които бихме определили като мечтателни и зловещи. Към изпълнението на една от песните In Your Eyes се присъединява саксофонът на Kenny G. Днес се спираме на тях.


Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088