• CreativeMornings + Ситопечат

  28 февруари 2020

  2 добри събития на 28 февруари:

  CREATIVE MORNINGS
  Струва си да станете по-рано този петък, защото докато пиете кафето си в Генератор, Благовеста Пугьова ще разказва за Подарете книга. Това е нейна инициатива, в която от 10 години доброволци стават ментори на деца от домове, помагат им в уроците или с приятелски съвети. Благовеста е експерт по финанси, но тук влиза в темата "инвестиране" не на пари, а на време. Лекцията със закуска започва в 08:30 на 28 февруари.

  СИТОПЕЧАТ. ОСНОВНИ СТЪПКИ В ПЕЧАТНАТА ТЕХНОЛОГИЯ
  С над 200 снимки и илюстрации, таблици и въобще цялата информация, на която може да се надяват и начинаещите, и понапредналите в тази технология, новата книга Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология току-виж заместила досегашните ръководства по темата. Плод е на общите усилия на сдружение Fespa Bulgaria, а на представянето (в Перото на 28 февруари от 18:30) чакаме и важен гост – Мишел Каза. Експерт по ситопечат, той е оказал огромно влияние в развитието на технологията, не спира да печели награди и е работил с всички от Салвадор Дали и Анди Уорхол до Dior и Chanel. На премиерата ще говори за връзката между ситопечата и изкуството и ще отговаря на въпроси – започвайте да си записвате такива. 
 • Soft Things + Нирвана

  27 февруари 2020

  2 добри събития на 27 февруари:

  SOFT THINGS
  В новия си танцов спектакъл Ива Свещарова и германката Розе Беерман поставят под лупа идеята, че женствеността и мекотата се припокриват. Казват, че до края ще се превърнат в "меки нещица", но като знаем работата на Свещарова, пърформансът едва ли ще е особено пухкав – по-вероятно е да оголи зъби. Премиерно е в ДНК на 27 и 28 февруари от 19:00.

  НИРВАНА
  Още през 2010, когато Иван Добчев я поставя, пиесата (на Константин Илиев) става класика, при това с Икар и Аскеер за музиката на Асен Аврамов и номинация за ролята на Христо Бонин. На сцената той е в двойка с Ирмена Чичикова – двамата се обичат, но нейната интензивност и желание да го има само за себе си, до пълно сливане, се блъска в неговата сдържаност. Новината? Нирвана се завръща в Сфумато от 27 февруари в 19:00.
 • World of Co + Prom Night + Барутен буквар

  26 февруари 2020

  4 добри събития на 26 февруари:

  WORLD OF CO
  Сигурно сте чували за тази резиденция за чуждестранни артисти, която им дава терен в София, води ги из интересни места, а им организира и изложба, за да видим и ние какво са вършили наоколо. На 26 февруари в Espace PORT A между 18:00 и 22:00 ни чакат експерименталните филми на Сидхарт Патак от Индия, текстилите със собствени мнения на Софи Шинглес от Австралия и смешните рисунки на Оскар Митчел от Шотландия.

  ЛИГА НА РАЗКАЗВАЧИТЕ
  Едно е да си се чувствал малко прецакан, друго – да умееш така да го разкажеш, че останалите да те слушат, без да си гледат часовника под масата. Това е темата на 26 февруари от 19:30 в клуб Maze, когато, както обичайно в над 15-годишната история на разказваческите събития, ще има и приз за най-добрия. Е, ако само слушате, пак няма да сте прецакани.

  PROM NIGHT
  За пети път дансингът в EXE се движи по носталгията – ще пускат Backstreet Boys, Offspring, Бритни, Кристина и въобще. Тоест темата е краят на училищните ви дни, ако сте завършили около 2000-та. Още от началото на събитията дрескодът им е "бал", но дали ще направите косата си на иглички си е ваша работа. Входът е 10лв, започват след 22:30 на 26 февруари.

  БАРУТЕН БУКВАР
  Годината на Радичков продължава: поредна негова книга се преиздава, а премиерата (26 февруари, 19:00, Одеон, вход свободен) е по-специална, отколкото може би очаквате. Режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов ни въвеждат в историите от Барутен буквар за края на Втората световна, партизаните и хората от селата, а гледаме и късия филм Хляб по един от разказите – единствената режисьорска работа на Наум Шопов.
 • 250 години Бетовен - Пет сонати за виолончело

  24 февруари 2020

  Виолончелистите на Софийската филхармония Любомир Ников, Кристиана Михайлова, Славе Динев, Георги Георгиев, Август Павлов и Василий Илисавски хамерклавир ви канят на вечер, посветена на Бетовен на 24 февруари от 19:00 в зала България за 12лв от eventim.bg.
 • TeamWork настолни игри

  23 февруари 2020

  Съвместните събития на Game Nomad и Koncept Space се случват всяка последна неделя на месеца и се фокусират върху конкретна тема. На 23 февруари това е Teamwork, така че под покрива на Koncept Space се събира най-доброто от кооперативните (в които всички опитвате да надвиете играта) и отборните настолни игри (в които сте отбор срещу отбор). Говорим например за Пандемия или Кодови имена, но ще има и по-непопулярни заглавия. Ако сте "going", минете през фейсбук събитието да видите какво предстои и да се запишете предварително за някои от игрите, които го изискват. Входът е 5лв.
 • Науката решава проблеми VOL.22

  25 февруари 2020

  Добре е, че сме на синя планета – без всичката тази вода нас нямаше да ни има. Тя обаче невинаги е на точното място в точното време и с точните показатели. Тук се намесва хидрологията – наука за движението, разпределението и качеството на водите, която помага да ги управляваме умно и да се пазим от наводнения. На 25 февруари от 19:00 в Move.bg срещаме хидролог от НИМХ, който безплатно ни въвежда в течната материя.
 • Circuit

  22 февруари 2020

  От 23:00 на 22 февруари до призори на следващия ден жестоката червена аудиосистема в Koncept Space ще бумти и вибрира от техно вълни. Тук ще е Risto, тук ще е и Phlp., но ако вече си мислите, че просто изброяваме имената зад колектива Бетон, сте само на 2/3 прави – последната третина зад пулта тази вечер е Иван Шопов с дарк ейсид техно алтер егото си Ghost303. Адресът е Никола Вапцаров 6, ако още не сте били.
 • Ratio: Астрофотография

  18 февруари 2020

  В случай че се колебаете, отсега ви казваме - астрофотографията си е изкуство. Представете си само да уловите звезда или галактика например, които са иначе отвъд земната атмосфера, и да ги видите във възприемчив за човешкото око размер. Е, ще ви бъдат необходими фотографски арсенал и щедра доза търпение, за да постигнете крайния резултат, но тънкостите обясняват на следващото Ratio на 18 февруари в City Stage няколко млади професионалисти и любители астрономи и фотографи. Пускат всички ентусиасти без вход точно в 19:00.
 • Портрет на момиче в пламъци

  16 февруари 2020

  Любопитството между млада художничка и нейния модел – момиче, което позира за портрет за евентуалния си бъдещ съпруг – се нажежава до копнеж в тази костюмна драма за Франция в края на 18 век, взела награда за сценарий в Кан. Гледаме на 16 февруари като част от програмата на София Прайд Филм Фест 2020.
 • Исторически куиз + See It Be It Talks

  20 февруари 2020

  Две добри събития на 20 февруари:

  ИСТОРИЧЕСКИ КУИЗ
  Или започва да ви втръсва от куизове, или тъкмо чувате за тях, но при всяко положение подобен не сте виждали. Хората зад образователните разходки По стъпките и сдружение Българска история повеждат викторина за живота и царуването на Борис III в City Stage на 20 февруари в 20:00, а вие записвате отбор от 3-8 души на 0898 543 369 и носите по 5лв на калпак. По-добрите накрая прибират настолни игри, концертни билети и още.

  SEE IT BE IT TALKS: WOMEN & KNOWLEDGE
  Програмата, привнесена от рекламния фест в Кан, вече 3 години ни запознава с успели жени като отговор на световния полов дисбаланс на високите позиции в бизнеса. На 20 февруари срещаме Биляна Савова (диагностицирана с множествена склероза и повела фондация Мога сам и лечебната програма План да бъда) и Евгения Сарафова (съосновател на Географ БГ и част от програми, свързани с Космоса). От 18:30 в Missia23 за без пари.
 • Гореща - стая за публики

  21 февруари 2020

  Стартиралата през 2019 програма пак е тук, за да отвори разговор около съвременния танц, хореографията и пърформанса, като среща артисти с техните публики в три различни дискусионно-преживенчески формата. Цялото инфо е тук и ако ви се среща с Росен Михайлов, Младен Алексиев, Снежанка Михайлова и Стефания Георгиева на 21-23 февруари, гледайте да сте се записали до 19-и. Безплатно е.
 • Монолозите ми

  17 февруари 2020

  "Избирам да възкреся отново монолози от пиеси и представления от независимия […] театър, които за съжаление вече няма на коя сцена да гледате", очертава плана си за 17 февруари Емона Илиева. Познавате я например от Хи Ро Ши Ма и Нарцис и ехо, а поводът да е в Mozei е поредицата, в която актьори рецитират любими монолози. Нейните ще вървят и с музика, а на следващия ден (пак от 19:00 за 15лв) слушаме Ованес Торосян.
 • Banff Mountain Film Festival

  19 февруари 2020

  снимка Surfer Dan

  От канадското градче Банф, където се провежда всеки ноември, приключенският кинофест изпраща най-добрите филми от програмата си на световно турне, което пристига тук на 19 и 20 февруари. С билети за 11.60/13.60лв от касите и сайта на Cinema City Paradise, с начало в 20:00 и в двата дни, гледаме по десетина заглавия за всичко от зимни, водни и сухопътни спортове до животински свят, природа и култура от различни точки на глобуса.
 • HMSU + Absolut парти

  15 февруари 2020

  Две добри събития на 15 февруари:

  HMSU: ДРЪМ И БАСС ВЪРТЕЛЕЖКА
  "Ексклузивна селекция от качествена нискочестотна музика", гласи менюто за тъмните часове между 15 и 16 февруари, когато HMSU разбива вратата на Терминал 1 и нахлува вътре със седем български артисти зад гърба си. От 22:00 нататък в стените ще се блъска дръменбейсът на Ogonek, Mocks, Acidtrip, Faith, Konspirator, Monotype, E:lee и Techdown, а присъединяването към тях струва 5 или 8лв в зависимост от часа.

  ABSOLUT CULTURE SHOCK VOL.4
  Вече знаете играта: известни хора стават диджеи в неестествена за себе си среда, така че и те, и ние заедно с тях да се шокираме освежително от нещо непознато. По тази схема вече танцувахме с Руши, Деси Слава и Маргарита Хранова, а този път работата става дебела: на 15 февруари от 23:30 в Carrusel следващият човек зад пулта е политикът Соломон Паси. Дори не знаем как да се облечем.
 • Между болката и нежността

  12 февруари 2020

  На Г. С. Раковски 63 от скоро свети ново пространство за култура - галерия Прегърни ме, която освен изложби, зарежда в програмата си всичко от концерти до филмови прожекции и рисуване в стила на известни художници, винаги с идеята да подпомага финансово благотворителната си дейност с деца в неравностойно положение. На 12 февруари ни канят на поетическо четене - срещу 10лв се присъединяваме към Силвия Чолева, която представя поетите Белослава Димитрова и Радослав Чичев, дошли с последните си стихосбирки (Месо и птици + Светкавици). Започват в 19:00.
 • Fuckup Nights + Плюс седем часа

  11 февруари 2020

  Две добри събития на 11 февруари:

  FUCKUP NIGHTS
  Всеки месец в 300+ града по света се случва по една такава вечер, в която няколко души се изправят пред публика да споделят смело професионалните си провали, цената, която са платили за тях и уроците, които са научили. Това са въздействащи истории за сринали се бизнеси, пропаднали партньорства, пропуснати възможности и идеи, които никога не виждат бял свят. Ако ви звучи някак тъжно, всъщност тонът е друг – идеята е чрез споделяне всички да разберем, че няма издигане без 1-2 (или 10) падания преди това. На 11 февруари от 19:30 в Студентски дом микрофонът е за трима гости: бизнесдамата Гена Събева, актрисата Силвия Петкова и Ирена Иванова, която от машинен инженер става човекът за култовото заведение Дедо Мацо в Княжево. Да ги чуем.

  ПЛЮС СЕДЕМ ЧАСА
  Япония ни води със 7 часа по Гринуич, но разликата не е само времева, както показва изложбата с модна фотография в Doza, проект на Иван Асен 22. Главен герой в нея е Ирмена Чичикова, снимана първо от японския фотограф Бенджамин Хънг в нощно Токио в носия и кимоно, а после от Златимир Араклиев в софийско студио и в необичайна перспектива. Гледаме фото разговора от 11 до 28 февруари.
 • Валентинки

  14 февруари 2020

  Край, току-що резервираха последната маса за 14 февруари, но има какво друго да правите.

  SHAME PARTY
  Срамният поп този път ще е подправен с пукане на сърцати балони, поне така се заканват, а са нетрадиционалисти и в друго: парти серията излиза от клубовете и след 22:30 влиза В парка (залата над Люмиер). Входът е 10лв, резервациите текат на 0899 57 44 81.

  ОСТАВА
  Ако ви е по-сладко от шоколад, и Остава така усещат нещата. В Терминал 1 започват в 22:00, подкрепени от Jin Monic, билетите са по 16лв предварително от eventim.bg, а да сте спонтанни ще ви струва 20лв на място.

  SWINGING STORIES
  Ясно е, че ако имате специални обувки за танцуване, най-съблазнителна ще е поканата да ги лъснете. В Lindy Hop (в НДК) на микрофона са DESY & The Shiny Stockings, а суингът се стича след 21:30 срещу 10лв.

  ВЛЮБЕНИ В СЕБЕ СИ
  Ако най-страстно обичате да се смеете, Комеди Клуб София заемат Зала 1 на НДК с шегите си за любовта и връзките. "Без майтап" ни обещават смешна вечер, така че едва ли много ще горчи – започва в 20:00, билетите от eventim.bg са по 28лв.

  AFRU PARTY
  "Декорация-провокация и анимация" се римуват в К.Е.В.А. след 22:30, когато трима диджеи прелъстяват с афробийт, афро хаус и денсхол. Има гости от Нигерия и Холандия, хост е Харита Асумани, а на входа ще ви спрат за 8лв преди полунощ, 10лв след.

  SMYAH
  Не е предложение за втори стендъп, а 5-часов сет, мислен като пътуване през жанровете: SMYAH ще ни пуска Amok всичко от дръменбейс до хип-хоп и даунтемпо – преслушайте го в Spotify, а после давайте към бара след 21:00.

  PLAYBACK THEATRE
  Ако имате усещането, че животът ви е писан от сценарист, вижте своите Любовни истории на това представление, което импровизира с подадени от публиката факти. В Студентски дом започват от 19:30 пред само 50 човека – кажете, че сте от тях, на 0889949683.
 • Номинирани за Оскар

  9 февруари 2020

  До решаващия 10 февруари имате още няколко мига да наваксате с филмите, които тази година протягат ръце към златния гол мъж от Академията. Повечето ги въртят в кината, така че тук търсете какво ви липсва: 1917, Жокера, Имало едно време... в Холивуд, Пълно ускорение, Джуди, Джоджо Заека, Болка и величие, Малки жени... На нас лично ни липсва корейският Паразит, но СФФ 2020 щял да го донесе.
 • Tsar B

  13 февруари 2020

  "Деветдесетарски. Черен. Еклектичен", казва за стила си белгийската аренби-поп-електро певица с вдъхновения като Björk и Grimes и царски псевдоним за моментите си на сцена. Иначе се казва Жюстин Буржу – музикант, продуцент и владетел на цигулката, чието стъпване в Black Flamingo Bar на 13 февруари ще ѝ е първо в тази част на Европа. Загрейте за нея с интервюто ѝ тук и късайте билет за 15лв от tickets.paysera.com.
 • Актьори срещу поети

  10 февруари 2020

  Планиран като еднократно събитие за Малкия сезон на Сфумато, форматът се оказва бомба и препълва залата в театъра вече пета година. Следващата възможност да разберете защо е на 10 февруари в 19:00 за 12лв, когато водещата Лили Гелева с песен вика под прожектора ту поет да чете изразително стиховете си, ту актьор да ги превърне в монолог, а публиката накрая казва кой отбор я е отвял повече.