• SIBI Talks: Women And Choices

  18 декември 2019

  Вече 2 години See It Be It – програма на рекламния фест Cannes Lions, бори и у нас половия дисбаланс на високите кариерни позиции с голям форум и тези редовни малки срещи с добрите местни примери. На 18 декември слушаме личните истории на Дафина Димитрова (която бута напред институции в развиващи се страни) и Маргарита Доровска (която движи Музея на хумора и сатирата в Габрово). От 18:30 в Missia23 с вход свободен.
 • Sofia Food Truck Fest

  14 декември 2019

  Обувайте грейката на гладно, защото фестивалът с камиончета за храна дълго ще ви тегли навън. Според графика те първо се включват в Don’t Waste, Taste, като паркират на Иван Вазов до Народния театър с меню, допълнено от рецепта с обичайно изхвърляни продукти. Там са на 14 и 15 декември от 10:00 до 21:00, а на следващия ден се местят на паркинга до Street Chefs, където чак до 22 декември ви чакат музика и още 10 камиона с храна и коктейли.
 • Арай Татсуру

  17 декември 2019

  Този японски артист е способен да ти изпържи мозъка и само с трейлъра на своя Quantum-ton (тук долу), а на 17 декември в 21:30 влиза в Amok с цели 30-40 минути от същото по покана на Æther. Става дума за аудио-видео пърформанс, част от серията му Hyper Serial Music, която комбинира геометрични визуализации, вдъхновени от естеството на Вселената, с алгоритмичен звук, създаден от изкуствен интелект. Входът за чудото е 7лв.

 • Киноточка + Мелба на живо + Панаир на книгата

  10 декември 2019

  3 добри събития на 10 декември:

  КИНОТОЧКА
  Включват я създателите на Блок Кино, които този път завъртат безплатно американско игрално и документално кино на необичайни локации. Прожекциите вървят с дискусии по темата във филма, винаги глобално наболяла. Стартът е на 10 декември, когато гледаме и обсъждаме Партитура: филм за филмовата музика на Мат Шрейдър и слушаме струнен квартет – от 19:30 в Студио 1 на БНР след запис на eventbrite.com.

  МЕЛБА НА ЖИВО #9
  Студио Комплект затварят годината си с поредна Мелба на живо – онези сладки срещи с хора от различни сфери на дизайна, които разказват откровено и в детайл за изпълнението на някои от най-добрите си проекти. На 10 декември в 18:30 в Генератор без пари за вход слушаме за графичния дизайн на Poststudio, шапките на 45 Street и малките моменти в рисунки на Belronika.

  ПАНАИР НА КНИГАТА
  Докато в НДК тече и 7-мият Литературен фест, по-старият му брат – 47-мият Панаир на книгата, го допълва с грамадно изложение от 10 до 15 декември. Участват 160+ издатели от тук и света, а наред с томовете за купуване, по щандовете и на отделна сцена ще се случват срещи с автори и преводачи, премиери на нови заглавия, детски литературни събития и още куп неща – според програмата на abk.bg.
 • Франсоа-Анри Дезерабл

  13 декември 2019

  Малко остава от тазгодишните Литературен фест и Панаир на книгата, които в момента текат по етажите на НДК. Защо да минете точно днес? В 19:00 в Мраморното фоайе ви чака жив разговор с хокеиста, превърнал се в писател Франсоа-Анри Дезерабл, в случай, че разговорът ни от миналата седмица само е разпалил още повече апетита ви към личността му.
 • Литературен фестивал

  9 декември 2019

  Ако четенето ви дава апетит за среща с автор, Литературният фестивал ви организира няколко от 9 до 15 декември в НДК (където ще се отгръща хартия и заради започващия ден по-късно Панаир на книгата). Какво да очаквате на феста, очертаваме в няколко абзаца тук.
 • Кинопанорама Италия днес

  12 декември 2019

  Наваксваме с най-новото от италианското кино, което е предимно комедийно, но понякога и драматично или пък биографично. Днес е силно комедиен ден, в който в Одеон гледаме Представям ти София, чийто сюжет се превръща в игра на криеница между малки и големи и Въпрос на вкус в Дом на киното, история за един талантлив, но сприхав готвач, който се заема със задачата да подготви за кулинарен конкурс Гуидо, момче
  със синдрома на Аспергер.
 • Clavexperience

  11 декември 2019

  В това трио вокалите на Павел Терзийски се дебнат с бийтбокса на Skiller и синтовете на Димитър Горчаков така, че често не различаваме готовите им авторски парчета от измисленото на момента. Смесицата им от IDM, трип хоп, джаз и реге ни завлича на 11 декември в Maze в 21:30 срещу 7лв на входа, а тук завъртаме любимите вдъхновения на фронтмена преди концерта.
 • Mish Mash + Absolut + Bogodome + Don't Waste, Taste

  7 декември 2019

  4 добри събития на 7 декември (някои от които текат през целия уикенд):

  MISH MASH FEST
  Ако тъкмо вадите коледните чорапи, ето едно добро място, където да започнете и да ги пълните. Шопинг фестът обявява код Christmas is coming!, като на 7 и 8 декември (10:00-19:00) събира в Ларгото над 60 БГ бранда за дрехи, бижута, аксесоари, козметика, бит, книги, детски играчки, картички и празнична украса. За хлапетата ще има и коледни арт работилници, а за вас – кът за почивка с хапки и глътки, щом торбите ви натежат.

  ABSOLUT CULTURE SHOCK VOL.1
  Absolut избухват с парти серия, която в следващите месеци спуска общо 5 добре познати лица зад диджей пултовете на места, където иначе едва ли бихме ги засекли. Пример? На 7 декември в 23:00 Vol.1 идва с Руши и миш маш от любимите му парчета, гърмящи от колоните на попфолк дискотеката Club 33, а идеята генерално е музиката да спре да е причина за разделение между нас. Е, ще има и абсолютни коктейли, разбира се – хващайте пътя към Студентски.

  BOGODOME
  Не е просто поредна платформа за приятни събития. Bogodome иска да захрани апетита към приложните изкуства и традиционните занаяти с работилници, на които артисти показват как се прави, а аматьорите отсреща създаваме с кеф нещо от нулата. Ако вече ви сърбят ръцете да опитате, на 7 декември Станислава Иванова ви учи да правите коледни свещи, а на 8-ми Ели Ангелова показва калиграфия – все в Малките 5 от 14:00 за 50/60лв от sabitie.bg.

  ФОРУМ DON‘T WASTE, TASTE
  Безумно е, че 1/3 от произведената по света храна се изхвърля, вместо да се изяде – не само че междувременно някои гладуват, но така се създават и екологични драми. Фестът Don’t Waste, Taste продължава да бори проблема на 7 декември от 09:30 в Генератор с лекции (например за управлението на софийските отпадъци), дискусии и обяд от Божана Кацарова, която ще даде и рецепти с нулев отпадък. Запишете се на тук, безплатно е.
 • #LOVESOFIA

  8 декември 2019

  След като от години запознават туристите с тънкостите и потайностите на София, Free Sofia Tour и Сдружение 365 избухват с нещо ново и за чужденците, и за вас, стига да разбирате езика. #LOVESOFIA е спектакъл на английски, покълнал от сборника #НаЖивоОтСофия на Александър Шпатов, който е и част от екипа. Срещу 20лв на 7 и 8 декември в 18:30 в Азарян гледаме премиерно как 5 софийски гида очертават любовта във и към града.
 • Нощ на европейското кино

  6 декември 2019

  С поразителен дебют и за режисьора, и за актьора в главната роля, филмът Момиче обра овациите из Европа (а също и награда Особен поглед от Кан и още няколко приятни приза). Историята не е удобна на всеки и точно затова е важно да се види: това е разказ за тийнейджърка, която едновременно се бори с трудностите в балета и с тези по пътя на трансформацията си от момче в момиче, а оттам и в жена. Покрай Нощта на европейското кино може да видите филма безплатно (с пас от касата) в Дом на киното на 6 декември от 19:00.
 • Магията на реставрацията

  5 декември 2019

  Преди година разказахме как се преминава в тайните ателиета на Квадрат 500 - с билет за Магията на реставрацията, събитие, което ни среща с лекарите на картините. Следващото им събитие разказва за три персийски каджарски живописни платна от музейния фонд - омагьосват ни на 5 декември от 17:00 срещу 10лв.
 • 11 воина

  4 декември 2019

  Освен човек с какви ли не позиции в киното – от каскадьор до режисьор, Джаки Чан е и баща на Кунг фу театъра, който води 11 воина в София, Пловдив и Варна. На фона на помислени визуализации, декор, светлини и музика, спектакълът обединява танц, бойно изкуство и зашеметяващи акробатики, за да предаде истории за духовна и физическа хармония. Гледаме в Зала 1 на 4 декември в 20:00 за 30-80лв от ticketportal.bg, eventim.bg и касите на НДК.
 • Global Migration Film Festival

  3 декември 2019

  снимка Странник в рая

  3 документални, 1 къс и 1 рисуван филм разказват за Палестина, погледната от бежански лагер в Бейрут; за преселването на африканци към САЩ и Англия; връщат се към мощната миграция след Втората световна и показват днешното отношение на европееца към чуждия. И това е само седмица едно от фестивала, който ни разкрива различните лица на миграцията от 28 ноември до 18 декември. Билети не се искат, всички прожекции са тук.
 • Медея

  2 декември 2019

  Изоставена от своя мъж, Медея търси и намира възмездие, като посяга на своите деца. "Моята Медея е различна, много по-анималистична, по-вуду, с нюанси.", казва след премиерата Снежина Петрова и открехва с думите си завесата към представлението, което влиза под покрива на театър Азарян. Текстът на Еврипид оживява в изпълнението на 40 актьори, музиканти и деца под режисурата на Десислава Шпатова на 2 декември от 18:30 за 20-30лв от tickets.ndk.bg.
 • Български вина + Диско супа

  30 ноември 2019

  2 добри събития за 30 ноември:

  ДЕГУСТАЦИЯ НА ВИНА
  За втора година Casa Vino отвъртат тапите на лимитирани серии български вина, подбрани експертно от тях. Всяка е в тираж до 1000 бутилки, ако се чудите защо девиза на събитието е "Опитай неопитаното". То ви чака в Перото на 30 ноември между 12:00 и 21:00. Тогава отваряме не само нос за аромати, но и уши за истории - този път ще присъстват и енолозите, авторите на бутилките, с които да говорите за производството, тероара или сортовете. Билетите са 20лв от bilet.bg или на място във винените им магазини.

  ДИСКО СУПА
  Този фънки микс е забъркан от Тристрам Стюарт – англичанин, който прави всичко от бульон до бира със спасени от изхвърляне съставки. Темата го среща с феста Don’t Waste, Taste, който го кани за лекция за разхищението на храна, а след нея има общо готвене на супа под диско топка. Не просто ще режете лук, а се включвате в световна инициатива – на 30 ноември от 12:00 в HRC Culinary Academy със свободен вход и задължително записване (вижте във фейсбук @dowatabg).
 • XL Северен парк

  1 декември 2019

  Без значение грее ли, вали ли, това трасе – последно в календара на XLkmrun всяка година – е благоприятно за най-широк кръг бегачи заради нулевата си денивелация. Подметките ви ще облизват ту асфалт, ту почва (в отношение 40:60, ако сте чак такива математици), стига само да минете първо през 5kmrun.bg за регистрация (20лв) и да сте на старта на 1 декември в 11:00. Дължините са 6, 12 и 18км, може да ги тичате и сами, и в отбор.
 • Roller Bounce

  27 ноември 2019

  Запазвате равновесие в ролкови кънки или ролери (със задължителните силиконови колелца) в Mixtape 5, когато селекцията на Ramsey Hercules разгрява с диско, фънк и соул парчета е като извадена от американски филм. Обикалянето започва в 19:00 на 27 ноември срещу 5лв на входа, като подвижните обувки са от вас.
 • Най-доброто от Стендъп Комедията

  26 ноември 2019

  Петя Кюпова, Николаос Цитиридис и Кристиян Терзиев ви разсмиват в продължение на час и половина със своите най-добри и любими шеги в най-новата зала на Комеди Клуб София - Комеди Клуб Московска на 26 ноември в 21:30 за 10/12лв.
 • Радичков в киното

  29 ноември 2019

  Десет тома – толкова тежат досега излезлите събрани съчинения на Радичков. Сигурно знаете обаче, че значението му не е само в библиотеките, а и в киното и именно нататък поглежда том #10. Писал е немалко сценарии и има доста екранизирани разкази, а представянето им между корици е в естествената им среда – пред екрана на кино Одеон на 29 ноември в 18:30, когато ще има и прожекция на Горещо пладне по негов текст.