• Игра за големи мъже

  19 април 2021

  История за трима истински приятели, заедно от дълги години, загубили много от истинските неща в живота, превърнали са се в част от сивия поток, който населява земното кълбо. Колкото и да се мъчат да запазят собствена физиономия, да се задържат макар и малко над сивия поток, те не разбират как отдавна са се предали и превърнали в „малки“, отчаяни хора. Гледаме постановката в Сити Марк Арт Център на 19 април от 19:30.
 • Истории от облака

  20 април 2021

  От 20-ти април до 9-ти май галерия Нюанс закача по стените си платната от самостоятелната изложба на Нора Ампова Истории от облака.
  Те овековечават различни разкази, на които облаците биват свидетели. Родени от въображението, това са истории за самота, уединение, щастие и спокойствие. Картините са рисувани през изминалата година в покрайнините на Женева, където Нора живее и работи. Пасторалните пейзажи, интимните моменти и необятните небеса крият в себе си препратка към нещо познато и любимо - с поглед към Алпите, но мисъл за Рила. Самотните басейни са реминисценция към работата на Дейвид Хокни и неговите пусти бездни заобиколени от жизнерадостни цветове.
 • TABA In-Store Livestream

  18 април 2021

  На 18 април магазинът за плочи TABA ни примамва с джънгъл звуци, които идват от микса на един от основателите на HMSU - acidtrip. Започват в 19:00 в YouTube.
 • Котката на Шрьодингер: Авторски тур

  17 април 2021

  Котката на Шрьодингер е името на парадоксален мисловен експеримент от един от големите авторитети в квантовата физика - Ервин Шрьодингер, тестващ границите на разбиране на законите на квантовия микросвят - радикално различен от традиционния свят на гравитацията, който възприемаме и с помощта на "практическия разум". Котката на Шрьодингер, затворена в черната кутия на квантова система, взривява разума с възможността да е едновременно жива и мъртва до момента, в който не се намеси наблюдател, който да реши състоянието й. Проектът на Желко Терзиев и Красимир Терзиев включва произведения, които са подобни черни кутии, отказващи лесния детерминизъм, очакващи наблюдателя си, който да реши състоянието им - мисловни експерименти, съществуващи между привидностите и множествените интерпретации. Двамата ни развеждат лично в галерия +359 на 17 април от 17:00.
 • Бар FlipFlop Става На 8

  16 април 2021

  Казваме "Честит рожден ден!" на бара с афро, диско и бразилските бийтове от селекцията на IHOU & STAZZ. Посрещат ни на 16 април от 18, но това не е всичко. Продължават на рок и рокабили селекция на 17 април, а групата Jin Monic настройва инди плейлист на 18.
 • Druga Planeta

  15 април 2021

  Tarikata, Devitza и Kamo от Druga Planeta се заъртат с парчета като 23, Остро/Осторожно, Кога и M.O.J.I в бар Петък на 15 април от 19:00 срещу 10лв от тук.
 • Джейми Макдоналд и Крис Макартър

  14 април 2021

  Двамата хващат своите китари и започват да разнасят своите съобщения с гласовете си онлайн от пространството на Бар Безкрай на 14 април от 20:00. Ако искате да ги подкрепите, може да отидете до този или този линк, а за повече подробности и линкове влезте тук.
 • Този чист свят се ражда и умира, без да оставя гробници

  13 април 2021

  Художникът Радостин Седевчев работи с оригинални документи от миналото, но не с тези, които се съхраняват в архиви и библиотеки, а с "намерени материали" – издирени и придобити по битаците снимки, писма, дневници, карти, ученически тетрадки, бележници и други подобни свидетелства, завинаги отделени от авторите си, станали ненужни и някак анонимни. В тях са събитията и подробностите на частния живот на "малкия човек", често пропускани от голямата колективна история, която се учи по учебници. Разглеждаме изложбата до 23 май в Квадрат 500.
 • Майстори

  12 април 2021

  Заглавието е първо в афиша на Народния театър през 1927, когато премиерата (с Николай Лилиев като драматург) споява зрители и критика в общи аплодисменти. За текста й Рачо Стоянов стъпва върху история за облог в Даскаловата къща в Трявна, където двама дърводелци мерят талант в дръзко и продължително съревнование. Прочитът му обаче дълбае по-навътре, като слага между тях и обща любов – Милкана, нарушила обещанието си да чака изчезналия Живко, като облича сватбена рокля за неговия съперник Найден. Какво се случва, когато той все пак се завръща? Гледаме пиесата с участието на Гергана Змийчарова и Иван Юруков в Народния театър на 12 април от 19:00.

  снимка Росина Панчева
 • Винил Базар

  11 април 2021

  Vintage Stereo ни кани в безистена срещу Съдебната Палата на 11 април от 11:00 да разгледаме добра колекция от плочи, от които избираме няколко за грамофона вкъщи.
 • Фестивалът на Рифкин

  10 април 2021

  Семейна двойка американци се озовава на кинофестивала в Сан Себастиан и са завладени от магията на събитието, очарованието на града и приказния свят на филмите. Самият Уди Алън може да бъде разпознат в цели два персонажа: невротичен нюйоркски професор по кино, който се опитва безуспешно да напише великия американски роман, както и „кошмарното дете“ – млад и модерен режисьор, по когото се увлича съпругата на главния герой. Фестивалът в Сан Себастиан тук е обобщение на всички кинофестивали, а киноманите ще открият с удоволствие много цитати и намигвания към класически европейски режисьори. В невероятно черно-бяло Алън отдава почит към своите филмови идоли: Годар и Трюфо, Орсън Уелс, Бергман и дори Луис Бунюел. Фестивалът на Рифкин е носталгичен, романтичен и ироничен филм, какъвто само майстор като Уди Алън може да направи. Гледаме в НДК на 10 април от 20:00, останалите дати са тук.
 • Рециклиране. Изложба на Благой Атанасов

  9 април 2021

  Арт инсталацията Рециклиране е реакция на Благой Атанасов на тревожните му сънища наяве, негов критичен рефлекс на многопосочни процеси в съвременния свят, които той разпознава като заплашителна, дори унищожителна заплаха за съществуването на човечеството. В изложбата четем десет нови божи заповеди, в които авторът събира обвиненията си към своите съвременници, в частност към тези, които управляват т.нар. развитие на света. Разглеждаме в галерия Райко Алексиев до 13 април.
 • Атила

  8 април 2021

  Атила е опера в пролог и 3 действия от бележития италиански композитор Джузепе Верди от 1846. Посветена е на нашествието в Италия и нейното опустошаване от хуните начело с вожда им Атила в средата на 5 век. Тя е сред най-епичните произведения на гениалния италианец – внушителен музикален разказ за война, любов и предателство. Докато хуните опустошават римските територии, техният военноначалник – Атила, наричан "Бич Божий", се влюбва в красивата Одабела и бива покосен от нейната ръка. Гледаме операта на 8 април от 19:00 в Софийска опера и балет.
 • Фотографска изложба: Софийски домове

  7 април 2021

  Изложбата представя 27 архитектурни ценности на София и е посветена на 142-та годишнина от избирането на града за столица на България. Заснети в общ план или в детайл, красиви, стилни и достолепни, тези сгради ни припомнят за устременото развитие на София в края на XIX и началото на XX век. Разглеждаме до 18 април при галерия на открито в парка пред НДК до Кино Кабана.
 • Френски късометражни филми в кино Влайкова

  6 април 2021

  Франция е не само родината на братя Люмиер, създатели на първата киномашина, наречена Кинематограф, но и на Жан-Люк Годар, Жак Тати, Франсоа Озон, Жан Кокто, Анес Варда и много други имена, с които френското кино не е просто географско очертание, а цяла собствена категория в световното кино. Сред избраните филми в панорамата, има и заглавия носители на световни награди сред които на Оскари и тези на фестивала в Кан! Всички филми са субтитрирани на български език. Гледаме ги на 6 април от 20:00 в кино Влайкова.
 • Софийските квартали: Лозенец

  5 април 2021

  През 20-те години на миналия век София се сдобива с артистичен квартал. Местността Куру баглар, заключена между Драгалевско и Самоковско шосе, както в миналото са наричани Черни връх и Драган Цанков, се превръща в познатия ни Лозенец. А в него, под пъстрите дървета, се крият малки улички с богата история. Потопете се в нея с Бохемска София на 5 април онлайн от 19:00 срещу 10лв.
 • Корнелиу Баба

  4 април 2021

  57 живописни и графични творби на румънския художник Корнелиу Баба излизат за малко от частна колекция, за да погостуват в Националната галерия. В изложбата са включени и ранни произведения, и зрелият Баба с всички важни за него теми и сюжети: лудите крале, страхът, базирани върху драматичните религиозни и исторически сюжети композиции, портрети и автопортрети, голи тела, венециански ведути. Авторът е убеден, че пътят му е в пресъздаване на дълбоки преживявания, на емоции и състояния с "традиционните", вечни художествени изразни средства като цвят, форма и композиция, защото възможностите им са неограничени. Корнелиу е в галерията до 23 май.
 • Завръщане у дома

  3 април 2021

  Завръщане у дома, написана от нобеловия лауреат Харолд Пинтър, неведнъж е била посочвана за негов опус магнум. Тя е поставена за пръв път в Лондон (1965) и Ню Йорк (1967), режисирана и на двете места от Питър Хол, а бродуейската продукция веднага грабва награда Тони за най-добра пиеса. На наша сцена тя попада в добри ръце – тези на Явор Гърдев, поставил последно в същия театър номинираната за Аскеер пиеса Празникът. В ядрото на новия му прочит стои завръщането на професор по философия (и съпругата му) в родния му дом в Лондон, но мястото постепенно го всмуква, "за да изплюе завоюваните през годините на странстване ордени и да коронова спасената принцеса за своя собствена кралица, майка, стопанка и любовница". Гледаме в Малък градски театър Зад канала на 3 април от 19:00.
 • Made in Лещен,vol.3

  2 април 2021

  Галерия Little Bird Place ни кани на резидентска изложба на млади български визуални артисти, която ще бъде отворена за посещения в петък, 2 април след 15:00 часа. Поради епидемичната обстановка откриване няма да има, но изложбата може да бъде разгледана при всички мерки за безопасност и в присъствие на художниците в петък до 21:00 часа, както и всеки ден между 11:30 и 19:00 до 18-ти април.
 • Масово смеене вкъщи с Комеди Клуб София

  1 април 2021

  1 Април е официалният празник на Комеди Клуб София и традицията повелява на този ден комедиантите да бъдат заедно с феновете и да се смеят на любимите шеги на комедиантите на Комеди Клуба. Шоуто ще може да се гледа безплатно в 20:00 в YouTube, като може да ги подкрепите тук.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098