• Как да променим света

  26 септември 2022

  На 26 септември в 19:30 отиваме на безплатна прожекция на документалния филм Как да променим света в сцена бар, Топлоцентрала. Историята проследява зараждането на Грийнпийс, както и първите акции на организацията срещу ядрените опити и лова на китове и тюлени. Тези подвизи дават тласък на желанието за мир и опазване на природата из целия свят, като днес има присъствие на милиони добоволци, дарители и поддръжници от над 55 държави.

   

 • Светослав Минков – диаболистично, фантастично и реалистично

  27 септември 2022

  На 27 септември от 18:30 доц. Камелия Спасова ни отвежда на литературна разходка по стъпките на Светослав Минков.

  В края на четвъртия сезон на Литературни машрути на Фондация Прочети София започваме маршруа от ул. Вишнева 16Б, където се намира домът на Минков. Оттам пътят се разтроява: по улиците на София, към фантастичната библиотека Аргус и в дебрите на прозата на писателя. Разрешаваме загадките около личния му живот, а накрая разговаряме по два големи въпроса: участието на Иван Минков в подготовката на атентата в църквата Света Неделя и съдебният процес срещу Никола Вапцаров.
 • Нощ на учените: Световна наука в България

  23 септември 2022

  По какви интересни проекти работят българските учени? Тази вечер в Кино Кабана загряваме за Европейската нощ на учените в края на септември и си говорим за радиотелескопи и мозъчни импланти. Запознаваме се с най-новите открития на радиоастрономията и какво се очаква от нея в бъдеще. Какви са техническите препятствия пред връзките между мозък и компютър? Иван Димов ни разяснява предстои ли сливане на човешкия и изкуствения интелект. Входът е свободен, започваме в 19:00.
 • Натурализации

  22 септември 2022

  От 22 септември до 1 октомври Кристина Ненова ни предлага един нов поглед върху мигацията и начините на адаптация в нея. Осемте години живот зад граница и подготовката за кандидатура за английско гражданство са основата на проекта Натурализации. Наяве излиза личният аспект на миграцията: виждаме емоционалните процеси, ежедневните трудности, свързани с идентичността и принадлежността, и как се отазява физическото разстояние на връзките с най-близките. Чакаме се в 14:00 в AVRTIKL за лични срещи с художничката, а откриването на изложбата е в 18:30.
 • Светулки

  21 септември 2022

  Светът на Светулки е „фантастичен свят без емоционални граници“ според създателя Тома Енко. В този концерт от програмата на фестивал Културама френският композитор изследва едновременно тъмнината и светлината и разкрива силата на страстта на музикантите. Изкуството на триото изплува в пълен блясък на 21 септември в 19:00 в Квадрат 500, а билети купуваме на място, на касите на EasyPay или тук.
 • Невидимите улици

  20 септември 2022

  От днес в Софийска градска художествена галерия разглеждаме въображаема културна карта на София. Фотографската инсталация на Лиляна Караджова ни отвежда към 6 бележити улици, наречени на призванията на ключови личности от Третата българска държава. Разходката преминава по Улицата на държавниците, Улицата на писателите, Улицата на поетите, Улицата на артистите, Улицата на художниците и Улицата на музикантите, като по всяка от тях ни съпровожда текст от Димитър Стоянович.
 • Ембриони

  19 септември 2022

  Историите на десет жени, взели решението да направят аборт, се разплитат на сцената на I AM Studio. В този документален спектакъл слушаме причините и какво влияние всъщност има тази стъпка в политически, културен и социален контекст. Фокусът е върху жените, но Ембриони дава думата и на мъжете. Постановката е от Йордан Славейков, който влиза в главната роля, до Августина-Калина Петкова. За билети и резервации отиваме в страницата на студиото, а пред него заставаме на 19 септември от 19:00.
 • Зеленият площад

  18 септември 2022

  Събираме пластмасата между инициативи, изложители, работилници и музикална програма с послание за по-отговорно отношение към природата, устойчиви практики, екология и климатични промени. Ще се научим как да си изработваме дребни аксесоари и бижута, а книгите, посветени на природата, животните и рециклирането, ще са само на ръка разстояние. Отправяме се към Централни хали на 18 септември от 10:00, входът е свободен, а програмата в детайл намираме на страницата на събитието във Facebook.
 • Autumn Charity Bazaar

  17 септември 2022

  На 17 и 18 септември IN&OUT и фондация Три жени канят брандове да закачат своите дрехи, обувки и аксесоари на улица Шипка 23. Там намираме новите си находки втора ръка, докато слушаме музика и завързваме запознанства, а най-хубавото е, че 100% от средствата отиват при хората без дом вследствие на наводненията. Там сме в 12:00, като загряваме за голямото търсене отсега.
 • HELLO SPACE | Bulgaria Calling 2.0

  13 септември 2022

  Научният младежки фестивал се завръща за второто си издание в София Тех Парк на 13 септември. Очаква ни серия от работилници, демонстрации и вдъхновяващи презентации от 9:00 до вечерта. Разхождаме се из ЦЕРН, запознаваме се с астронавта от НАСА Ана Фишър, политаме в небето над града с пилота Николай Калайджиев, а всички събития са напълно безплатни. За да присъстваме на работилниците, се регистрираме тук.
 • μSPUTNIK

  12 септември 2022

  MIR THEATRE пристига чак от Чехия за едно необикновено представление в новата микро зала на I AM Studio. Спектакълът е предназначен за един единствен зрител. Разполагаме се удобно и надникваме през шпионката, зад която на принципа на филмовия монтаж се редуват различни сцени, изиграни от двама актьори. μSPUTNIK ни запраща в открития Космос, където съпреживяваме приключенията на първия сателит на Земята.

  Представлението продължава 12 минути, а технологията му е вдъхновена от принципите на поп-ъп книгите. Хартиени и механични автомати се задвижват зад преградата на 12, 13 и 14 септември от 16:00 до 20:00. Билети купуваме от тук.
 • Mish Mash Fest - есенно издание

  10 септември 2022

  Площад Славейков отново се превръща в център на топ колекции от български творци, които ще ни накарат да искаме да си вземем от всичко. И докато разглеждаме хендмейд красоти, там ни чакат авторски коктейли и забавления за най-малките. Фестивалът ни дърпа към себе си на 10 и 11 септември – най-добрият начин да изпратим лятото и да посрещнем новия сезон с топлите му цветове.
 • Brass Squad

  9 септември 2022

  Брас инвазията се заканва, че след последното парче ще искаме още и няма да е същото, ако не пеем над инструментите им. А зад тях се редят Кристиан Papayaman Кръстев на саксофон, Иван „Бат Ваньо“ Петков, Ивайло Благоев, Валентин Атанасов на тромпет, Георги Ангелов и Мартин Йотов на тромбон, Mr. BASS Мирчев на бас и Ивайло Манев на барабани. Настройват се на 9 септември от 20:00 на ул. Будапеща 1.
 • Черен хумор

  8 септември 2022

  На ул. Московска 3 с вход откъм ул. Малко Търново черният хумор на комедиантите от Комеди Клуб София ни привиква, за да проверим каква точно е границата на нашите собствени възприятия за това що е черен хумор. Казват, че шегите им са брутални и сме готови да идем да проверим на 8 септември от 19:00 или 21:00 срещу 12/15 лв. на входа.
 • In Between / Broken Alright

  7 септември 2022

  На 7 септември Топлоцентрала посреща Михал Муалем от Израел и Джаналберто де Филипис – хореографи, които се запознават през 2005 в Берлин и показват танцови форми на сцената заедно и поотделно. Прибират се с множество награди за хореография, а вече са ги гледали на Aerowaves в Лондон и Tanec Praha в Прага. Сега идват в 19:30 за 10-15 лв. от тук.
 • Фестивал на античното наследство "Сердика е моят Рим"

  3 септември 2022

  Сердика се трансформира в Рим за един ден на 3 септември от 10:30 до вечерта. За пръв път след двугодишна пауза Фестивалът на античното наследство събира групи за исторически възстановки, занаятчии и музиканти от България и Европа. Историята оживява в археологически парк Западна порта на Сердика и сред зидове и руини крачат легиони, воини размахват мечове, майстори и чираци демонстрират древноримски занаяти, а музиканти засвирват мелодии от IV век.

 • Трите тела: разкази за физиката и човечеството

  30 август 2022

  Китайската фантастична поредица Земното минало се отличава като един от най-ярките примери за добра съвременна научна фантастика. Лиу Цъсин умело преплита физика, история, философия и прогнози за бъдещето на човечеството, създавайки излючително въздействаща и актуална литература. На 30 август в Кино Кабана се гмуркаме в света му в компанията на теоритичен физик, езиковед и преводач от китайски. Срещата на литературата и физиката поражда у нас въпроси за извънземните цивилизации, загадките на науката и същността на хората, а лекторите са на наше разположение да предложат възможни отговори. Билетите са на цена от 15 лева тук, като можем да се включим и онлайн. Започваме точно в 19:00.
 • Стефан Данаилов. Колко е лесно да бъдеш обичан

  29 август 2022

  Наистина е лесно да обичаш Стефан Данаилов - това доказват 25-те текста от ученици на великия български актьор и преподавател. В сборника са включени спомени на Асен Блатечки, София Бобчева, Антоанета Добрева - Нети, Иван Юруков, Ралица Паскалева, Стефания Колева, Явор Вълканов, Ваня Щерева и много други познати имена от родната сцена.

  На 29 август слушаме откъси от затрогващата книга, чийто главен герой е сред най-обичаните българи през последните петдесет години. Създателите на проекта Александра Александрова и Ива Папазова ни споделят повече за пътя на Стефан Данаилов. Колко е лесно да бъдеш обичан, а за да научим кои са останалите специални гости, се насочваме към Кино кабана в 19:00.

  Поръчваме си книгата от тук.
 • Damage Control

  26 август 2022

  Фабрика 126 отваря вратите си още в 20:00 за ъндърграунд случката, която ни задвижва с тежки електро бийтове. Преди това препоръчват подготовка, защото през вратата влизат Bestial със своя хардкор дръменбейс. Той влиза в играта, след като стилът го оставя хипнотизиран още през 2012, но силните ритници в собствени рилийзи не идват до 2017. Сега унищожава всичко по пътя си, но с желание за още. С него се качват и HeavyMentalKingzz, които са екстремни, шумни и не следват тенденции. Просто доброволно махат глави с хардкор усета си. Към тях идва и диджей Savage от Унгария, а всички те се събират на 26 август с билет, за който разбираме повече от страницата на събитието във Facebook.
 • Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

  25 август 2022

  Не можем инстински да почувстваме лятото без задължителния концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, при това на открито под цветните прожектори на Маймунарника. На 25 август обявяваме Жълт код за опасно добро прекарване, а и накъде сме без апетитни пържени картофки и студена бира под звуците на хубава музика? Билетите са по 25 лева от Eventim.