• Diass pres. Circus of dreams

  10 ноември 2020

  Манежът става дансинг, Diass завърта нова авторска музика и най-доброто от световната електронна сцена, програма от циркови пърформанси ни взема ума, миксологът Кирил Понев от Oscar Club забърква концептуални коктейли, а FREA подрежда базар за винтидж мода. Такива са съставките на дневното парти с циркова тематика, което на 10 ноември след 16:00 ни чака под шат-рите на Цирк Иванов пред The Mall. Входът е 10 лв.
 • 250 години Бетовен

  9 ноември 2020

  От 19:30 на 9 ноември слушаме Соната No. 17 в ре минор и Клавирно трио No. 3, оп. 1 в до минор от Бетовен в изпълнение на Василий Илисавский на хамерклавир, Зефира Вълова на цигулка и Людовико Минази на виолончело. Събитието се излъчва на живо от страницата на фестивала Изкуството на барока във фейсбук.
 • Преглед на българския дизайн

  8 ноември 2020

  Илюстрация, анимация, брандинг, продуктов дизайн, мода и още сума категории влизат в сборната изложба на дизайнери, екипи и агенции с особени постижения през изтеклата година – като Елиа Недков, FineActs, Pottery and Poetry и Oblik например. Гледаме в Credo Bonum до 15 ноември.
 • Зарови ме в небето

  6 ноември 2020

  Кървавата балканска история се разгръща с Илинденско-Преображенското въстание в този спектакъл, в който гледаме мъже, погълнати от родовия си дълг и жени, оставени със своите надежди за любов и щастие. Техните възторзи и разочарования, ежедневните драми и огромните им трагедии изтъкават плътта на спектакъла, а мълчанието им, свързано с нас през времето, носи болката на смъртта и разрухата, на пропиления живот и краха на мечтите. Гледаме Зарови ме в небето в театър Възраждане на 6 ноември от 19:00.
 • Зураб Церетели

  5 ноември 2020

  Роден е в Тбилиси и е потомък на грузински княз, но с времето и сам прославя фамилията с изкуството си. Първите уроци по рисуване получава от вуйчо си – също художник, а през 60-те специализира в Париж, където общува с Пикасо и Шагал, чието влияние се усеща в тогавашните му работи. Днес 86-годишният художник е оставил свои монументални работи из целия свят – от статуята на Петър I в Петербург до Сълза на скръбта в САЩ в памет на загиналите на 11 септември 2001. Освен това е главен художник на Олимпийските игри в Москва през 1980, инициатор и първи директор на Музея за съвременно изкуство там и основател на Музея за модерно изкуство в Тбилиси. Много още можем да изпишем за постиженията му, но по-добре се запознайте с него през графичните листи, монотипиите и рисунките му в галерия ГрафикАрт до 15 ноември.
 • Ив Тошайн: EHREWELSE

  4 ноември 2020

  Усетила как мерките срещу вируса неусетно може да прераснат в заплаха за демокрацията, свободата на словото и печата по света, Ив Тошайн се пита "Какви ще са трайните последици от пандемията?". Този въпрос е заложен в проекта ѝ EHREWELSE (анаграма от "elsewhere", т.е. "другаде"), който гледаме в първата ѝ изложба у нас, организирана от Monev Contemporary, но разположена в One Gallery до 6 ноември.
 • Берлин Александерплац

  3 ноември 2020

  Нелегален емигрант от Западна Африка, дал дума да се превърне в порядъчен човек, поради стеклите се обстоятелства става част от подземния свят на гер- манската столица. Берлин Александерплац е амбициозна адаптация на един от най-великите романи на XX век. Гледаме днес в кино Влайкова от 20:00.
 • Международен студентски филмов фестивал Ранно пиле

  2 ноември 2020

  Студентският фестивал за късометражно кино Ранно пиле прави специално издание с филми създадени по време или вдъхновени от карантината. В предварителната селекция на фестивала участват над 850 игрални, документални и анимационни филми. В програмата на Специалното издание са включени 29 от тях на режисьори от 19 страни, сред които Австралия, Казахстан, Сингапур, Аржентина, Иран, Португалия и други. Гледаме филмите онлайн до 3 ноември на earlybirdfest.org
 • Mish Mash Fest

  1 ноември 2020

  Фестивалът отново събира на едно място най-добрите независими автори и лейбъли в България на 31 октомври и 1 ноември, които се нареждат в Парка Заимов. Поводът е Вси Светии, на който се маскираме, правим бели, черпим се и се забавляваме. Сред участниците намираме имена като Кръгче, AYAN, FunkyLab, Малък Грамаданчо, Scentique Candles, Nimeria още много.Сред тях се наместват работилници и издателства, а децата могат да си тръгнат с тениски, които сами са нарисували.
 • 115 години Графика в НХА

  31 октомври 2020

  Почти от създаването на Държавното рисувално училище през 1896 в него се преподава Графика. И както самото то днес вече се казва Национална художествена академия, така и специалността преминава през безброй промени – не само в името и структурата си, но и във важността и мащаба си. Настоящата изложба е опит да се проследят тези 115 години горда история с помощта на над 100 произведения, взети от музейната сбирка на НХА, архива на катедрата или директно от ателиетата на студенти и преподаватели. 31 октомври е последният ви шанс да я видите в Академията.
 • Безплатни прегледи при дерматолог

  30 октомври 2020

  Кампанията Заедно сме в борбата срещу акнето се разгръща изцяло онлайн, а днес е последният ви шанс за консултация с дерматолог, който ви изслушва в приложението Healee. Целта на кампанията е да инициира открит и професионален обществен диалог по темата и да подчертае, че акнето е лечимо заболяване и ролята на дерматолога в процеса е ключова. Партньор на Bioderma в начинанието е българското приложение за телемедицина Healee. Платформата позволява чат, видео и аудио връзка между лекаря и пациента, в удобно за тях време. Условията за пълноценна консултация са спазени, както и тези за безопасна дистанция.Участващите в кампанията лекари могат да бъдат намерени в секция Болници на приложението Healee тук. Пациентите могат да свалят приложението на мобилния си телефон (за Android и за iOS) или да използват десктоп версията на приложението на app.healee.com.
 • 6Fest

  29 октомври 2020

  Ето я и втората причина да хванете пътя към Пловдив – фестивалът 6Fest, който от 2017 насам ни завърта главите с демонстрации на улични изкуства. Изданието сега е тематично – гости ще са му трупи от цяла България със своите огнени спектакли, много от които са премиерни. Програмата тече от 28 до 31 октомври, а подробностите следим във фейсбук събитието 6Fest Plovdiv 2020.
 • Следи в материята

  28 октомври 2020

  Следите в материята, оставени от Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова в изложбата, са в пълен синхрон помежду си – в автентичния интериор и под светлината, огрявала дома и изкуството на забележителната художничка Вера Недкова на ул. 11-ти август, № 2.

  (с) Мина-Анхела Игнатова
 • Ratio Online: Комети

  26 октомври 2020

  Безплатно или с дарителски билет от ratio.bg на 27 октомври от 20:00 се включваме в последното онлайн събитие от Месеца на Космоса на Ratio (линк за което ще се появи на ratio.bg непосредствено преди това). Главна тема ще са кометите, като ще разберем откъде идват, от какво са направени, как можем да ги заснемем и те ли са донесли водата и живота на Земята. Покрай всичко това ще обсъдим и планетата Пи и защо още няма летящи коли.
 • Творби от колекцията на Международно биенале на стъклото

  27 октомври 2020

  Първото му издание беше през 2017 и смятате правилно, ако се чудите защо има такова и през 2020. Изложбата сега всъщност е междинно събитие в подкрепа на идеята на Биеналето – да се популяризира художественото стъкло у нас и повече артисти да го избират за своя специалност. Ето защо НБУ (който подкрепя Биеналето със стипендии за обучение) показва в галерията си избрани работи на свои студенти плюс такива, останали като дарение от участниците в издание 2019. 23 имена от цял свят ни показват различните лица на стъклото до 27 ноември в UniArt Gallery.
 • Micro битак

  25 октомври 2020

  Освен място за музика (този ден тя ще е по усмотрение на Algorithm и Frykk), на 25 октомври Micro става и място за пазаруване на всякакви неща втора ръка. Ако сте гладни за нови джунджурии и попълнения за гардероба или за винилната си колекция, адресът е ул. Кърниградска 19. Минете след 14:00.
 • Etat Pur: Чисто състояние

  24 октомври 2020

  Сещате ли се за мисълта на Екзюпери, че съвършенството не е да няма какво да добавиш, а да няма какво да махнеш? Вдъхновена от нея, френската марка Etat Pur (в България отскоро) създава козметика, която дава на кожата само каквото трябва – нито повече, нито по-малко. Златимир Араклиев пресъздава това във фотографии, които гледаме от 23 до 25 октомври в Nova Art Space. Там ще можем и да се допитаме до експерти за собствената си кожа и да си изготвим (и купим) лична Etat Pur програма за грижа.
 • Пук! #13 How to forget your past fast

  23 октомври 2020

  По покана на Никола Михов над 30 други артисти се упражниха в преработването на фотокнигата му Forget Your Past. Сред тях е АТАНАСОВ, чиито колажи от снимки на поп-фолк звезди, политици, мафиоти и комунистически паметници (или коментар за безкрайния преход) разглеждаме в КО-ОП от 23 до 25 октомври. В графика на изложбата има и уъркшоп, и дискусия с интересни участници вижте кое кога във фейсбук.
 • Партитурите на Бетовен

  22 октомври 2020

  Амбициозна композиторка със скромни средства търси вдъхновение и напредък в кариерата си в световната музикална столица Виена. Среща се с Бетовен в кино Влайкова като част от фестивала Cinelibri на 22 октомври от 20:00 за 10лв от epaygo.bg.
 • Homelesz, Splitkid, Keranov & Jay

  21 октомври 2020

  Рапърите влизат в клуб Строежа и се редуват с римите си на сцената с подгрявка от диджей Feel от 22:00 на 21 октомври срещу 10лв.