• Go Guide After Work Social Club vol. 13

  30 септември 2020

  След 18:30 в OBORISHTE 5 Gallery and Hall танцуваме сред картините. Диджей Emma подпалва пулта с добрата си хаус селекция и това е от добрите начини да изпратим добрата, стара сряда.
 • Ratio online: Плазма

  29 септември 2020

  Може да не е много често срещана на Земята, но плазмата всъщност е най-разпространената материя във Вселената – от нея е съставено Слънцето. Какво точно представлява, къде да я намерим и за какво да я използваме (жокер: живее дори в компютрите ни), ще чуем на Ratio Online на 29 септември в 20:00, когато всички канали на Ratio пускат линк за стрийм. Лекцията е безплатна, но им удряме едно рамо с дарителски билет за 10 лв. от ratio.bg.
 • Кралят Елен

  28 септември 2020

  снимка Иво Чифлички

  Гледаме трaгикомичната театрална приказка в три действия по Карло Гоци на 28 септември в Terminal 1 от 19:00 с вход свободен.
 • Видение

  27 септември 2020

  Този пърформанс е "опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика", който чупи възприятията ни за реалността. Поне така го описват авторите. Съпромат са отговорни за средата и мултимедията, а Цвета Дойчева е едновременно хореограф и един от участниците. Гледаме ги в Национален студентски дом в 18:00, 19:30 и 21:00 на 27 и 28 септември с билети по 10/12лв, поръчани на sapromat.mb@gmail.com.
 • Gone Surfing: Australian Afternoon Vol.4

  26 септември 2020

  Тъкмо когато лятото започва да се чуди дали да не си ходи, тази парти серия идва да ни напомни, че има още малко време за танци на открито. Gone Surfing следобедът започва в 16:20 на 26 септември, когато DMTRALXV пристига в градината на Grindhouse Skateboard Club със селекция от австралийска музика. За празните ни стомаси ще се грижи кухнята на домакина, а за инстаграм фийда – дизайнерите от Yes., известни с топ парти украсите си.
 • In the Palace: Oscar Nominated Short Films

  25 септември 2020

  Международният фест за късометражно кино In The Palace граби с пълни шепи от тазгодишната купчина с номинирани и наградени с Оскар къси игрални и анимационни филми, за да сглоби събитие, което не е за изпускане. На 25 и 26 септември от 21:00 гледаме селекцията безплатно на колелото на трамвай 10 в Хладилника, което за малко ще се преобрази на открит киносалон.
 • Заедно по пътя

  24 септември 2020

  Асоциация Солидарност са онези хора, които търсиш, когато имаш нужда от подкрепа и съвет в борбата си със зависимостите. Телефонната им линия обаче има нужда от дарения, за да се издържа, така че е отлична новина, че 8 добри фотографи (като Темелко Темелков и Симон Варсано) подават ръка. 30 техни фотографии влизат за изложба и благотворителен фотобазар във PhotoSynthesis между 24 и 27 септември.
 • Саша Гьотцел

  24 септември 2020

  Изправя се зад диригентския пулт, от който насочва Софийска фулхармония за две произведения на Малер – Адажието из Симфония No5 и Симфония No4 в сол мажор. Слушаме ги на 24 септември в Зала България от 19:00 за 15-35лв от eventim.bg.
 • Премиери в театъра

  23 септември 2020

  Театрите в града се будят за нов сезон и премиерните заглавия в афишите им не закъсняват. На 23 септември гледаме за пръв път Бившата мис на малкия град - текст на Мартин Макдона, оживял под режисурата на Владимир Люцканов в Младежкия театър. Същия ден към Камерната сцена на Народния пък ни тегли постановката на Стефан Спасов по текст на Оля Стоянова Страх за опитомяване.
 • Къде живеят архитектите?

  21 септември 2020

  Къде живеят хората, които градят облика на градовете ни? Къде се чувстват у дома и как изглеждат техните лични пространства? На 21 септември от 17:00 на ул. Шипка 23 документалният филм Къде живеят архитектите? (от програмата на Master of Art) ще ни отговори на тези въпроси през призмата на 8 архитекти: Шигеру Бан, Марио Белини, Дейвид Чипърфийлд, Масимилиано и Дориана Фуксас, Заха Хадид, Марсио Коган, Даниел Либескинд и Биджой Джайн/Студио Мумбай.
 • Първата жена кинорежисьор: Неразказаната история на Алис Ги-Блаше

  22 септември 2020

  Гласът на Джоди Фостър ни повежда на разходка из историята на киното. Разказва ни за Алис Ги-Блаше - не просто първата жена кинорежисьор, а една от първите, създали повествователен филм. Започнала като асистент на Gaumont, тя бързо се издига до директор продукция. Следва дългогодишна кариера във Франция и САЩ, където основава свое студио и се вихри като сценарист, режисьор и продуцент на над 1000 филма, след което е заличена от филмовата история. Разбираме за нея на 22 септември в Кино Влайкова от 20:00 и на 23 септември в Дом на киното от 18:30 за 8лв.
 • Кино под открито небе: Закуска в Тифани

  20 септември 2020

  "Нощта прелива в ден над пустото Пето Авеню. Докато Ню Йорк прогонва съня от очите си, една стройна фигура, все още ухаеща на вчерашни мечти, се отразява във витрината на най-известния бижутериен магазин в света." Ако пред очите ви не изниква точният кадър, за който става дума, време е да си припомните (или да гледате за пръв път) Закуска в Тифани. На 20 септември може да го направите на открито в парка на Военната академия от 20:30 с билети от ticketportal.bg.
 • Под небето на София

  15 септември 2020

  Иван Шишиев, познат с фотографския си проект Етюд-и-те на София, тези дни вади първата си книга-албум, а с нея идва и тази изложба в Регионалния исторически музей (в Банята). Какво точно ще видим там е тайна, но един вълнуващ факт е ясен: специално за случая за нас ще е отворен и куполът на сградата, където преди не сме били. Откриването е в 14:00 на 15 септември.
 • Полско планинарско кино

  14 септември 2020

  По традиция Банско Филм Фест минава за малко и през София. На 14 септември ще го засечем в Полския институт. От 18:30 там започва вечерта на полското планинарско кино, което опознаваме с помощта на 4 прожекции на филми с куп фестивални награди (включително от Банско). Авторите им са големи имена в киното, а героите в тях са важна част от световната планинарска и приключенска култура. Повече за програмата вижте тук.
 • StrEAT Fest

  19 септември 2020

  За четвърти път Бакхус завзема Женския пазар, за да го превърне в още по-гореща кулинарна точка. Както винаги, фестът кани подбрани ресторанти и производители, от чиито международна и авторска кухня, занаятчийско вино, крафт бира, специално кафе, сладки печива, фермерски продукти и какво ли още не опитваме на 19 и 20 септември от 10:00 до 22:00. Този път водим и четириногите си, за които също ще има лакомства.
 • КвАРТал фестивал

  18 септември 2020

  Не е за вярване как се разви квадратът между Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Левски, откакто КвАРТал фест се настани там. Инициативата за превръщането на района в арт квартал, където зад всеки ъгъл дебне нещо неочаквано и интересно, става на 5 години. Фестът пак идва във вечерните часове на 18-20 септември – без големи сцени и тълпи, но с малки изненади във всеки втори магазин, галерия или заден двор. Следете програмата във фейсбук.
 • Кино в двора

  17 септември 2020

  Подобно на други места за култура в града, това лято и Гьоте-институт превърна двора си в кино. Всеки четвъртък този месец, след регистрация през фейсбука или сайта на института, там гледаме добри немски филми. Като заснетия в един кадър екшън-трилър Victoria (17 септ, 20:00) или пънк-анархистичния Черни овце (24 септ), предхождан от йодел концерт, пърформанси и късометражка, курирани от Sofia Art Week.
 • PURE /future/

  16 септември 2020

  Ако следите културния календар, трябва да сте чували за Християн Бакалов – българо-френският артист няколко пъти е гостувал в София с потапящо-пърформативни визуални инсталации. PURE /future/ е част от трилогията му ЕТЕРНИЯ, посветена на концепцията за вечност на философа Барух Спиноза. Бакалов я прекроява за пространството на САМСИ, а всеки от нас влиза да я преживее насаме между 16 септември и 1 ноември.
 • Dayo

  11 март 2020

  Dayo отново пускат соул и джаз хармониите си с гласа на Saigo на преден план - на 11 март от 22:00 в клуб ЕХЕ с вход 10лв. Ако търсите разгрявка за случката, пуснете си например парчето Yellow Hat
 • 8 март

  8 март 2020

  Или накъде да поемете, щом ви замирише на зюмбюли:

  ПО СТЪПКИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРКИ
  По стъпките повеждат осмомартенска разходка в 13:45 от пл. Света Неделя, която минава през научните открития, дръзките пътешествия и извоюваните права на няколко българки от царско и предосвобожденско време. Цената е по ваша преценка, записването – през фейсбук.

  ПРАЗНИК НА ЖЕНСКИЯ ПОТЕНЦИАЛ
  Два дни по-рано, на 6 март в 14:00, осем жени от различни сфери (като писателката Зорница Христова и спортистката Елица Ръжева) сядат в Полски институт да разкажат какво им коства и какво им носи работата и как съчетават различните си роли в живота.

  FÊTE FEMME
  Ще рече "празник на жената", посветен е на грижата за себе си и ще тече цели 3 дни – от 6 до 8 март, когато в Галерията за национални богатства (Иван Вазов 3) си доставяте всичко от мода, цветя и изкуство до разкрасителни процедури и брънч. Вземете портфейл, но ще има и безплатни неща.