• Mish Mash Fest: Spring Edition

  7 март 2020

  Астрономическата пролет може да настъпва чак на 20 март, но за Mish Mash Fest (а и за термометрите ни) тя вече е тук. Пролетното издание на фестивала-базар е в Ларгото, където освен щандовете на 60+ творци, дизайнери и концептуални марки (донесли най-новата си продукция - от дрехи, козметика и бижута до детски стоки, книги и красоти за дома), ще има и кът за отмора от шопинга. Минете на 7 или 8 март между 10:00 и 19:00, ако гардеробът или настроението ви плачат за малко освежаване.
 • Камера! Работи + Linkage + Круиз до Рио

  9 март 2020

  Тройка подбрани събития на 9 март:

  КАМЕРА! РАБОТИ
  За София Филм Фест разказваме тук, но това събитие от него не е за прожектираните, а за сниманите в града филми. Книгата със същото заглавие вдъхновява изложба във кафе-галерия Фотосинтезис с най-добрите архивни кадри от филмотеката ни, които показват София като снимачна площадка в 21 филма – например Рицар без броня и Таралежите се раждат без бодли. Откриването е на 9 март от 18:30, финалът – на 16 април.

  LINKAGE – ПЛАТФОРМА ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ
  След два успешни сезона танцовата компания Stream Dance пак прави кастинг за безплатния си тримесечен тренинг по съвременен танц, който включва лекции, уъркшопи и даже участия. Всеки може да се включи, стига да е между 14 и 55 години и да има хъс за танц (дори да няма стаж в него). До 9 март пратете на linkagedanceplatform@gmail.com три имена, възраст, телефон, инфо за опита си и желан ден за кастинг: 10 или 12 март, 19:00, в студиото на партера на КНСБ.

  С КРУИЗ ДО РИО
  Би било приятно да ви каним в открито море през работната седмица, но тук говорим за срещите в Клуб на пътешественика с Мартин Кръстев. Той пътувал до Южна Америка и останал там 3 месеца, така че помислете отсега кое ви е по-интересно в тази история: защо решава да стигне по вода и какво се вижда от круизния кораб до Рио разказва на 9 март от 19:00, а как е бил животът в Буенос Айрес – на 10 март. Входът е все по 7.50лв.
 • Гергана Николова: откриване

  10 март 2020

  Гергана среща термина Schein за пръв път в немско списание за философия, а сега кръщава платната си на понятието за престиж и слава, но и за измамен блясък, който заменя реалността. През последната година тя създава серия, в която най-важен е бил експериментът – не само собственият ѝ в процеса, но и в общуването с нас. Тоест не ни дава лесносмилаеми образи, а поле да пуснем интуицията си в разбирането какво точно гледаме. Изложбата ѝ в София Прес се открива днес - 10 март, в 18:00.
 • Сенки в рая

  3 март 2020

  София Филм Фест има причина да завърти почти всички филми на финландеца Аки Каурисмаки два пъти - веднъж за загрявка в Дом на киното от 2 до 13 март, а след това и в разгара на фестивала в Одеон от 27 март до 2 април. Предложението за 3 март в Дом на киното е Сенки в рая - комедия-драма, в която се влюбват шофьор на боклукчийски камион в Хелзинки, чел през целия си живот само комикси, и срамежлива касиерка. Романтиката е внимателна, точно колкото хуморът е черен. Историята дава начало в 18:00 срещу вход от 9лв, а в случай че след прожекцията не сте си набавили нужната доза Каурисмаки, вижте кога да гледате останалото от него тук.
 • Видение

  6 март 2020

  В този пърформанс са намесени няколко човека, които харесваме, заради което не бихме го изпуснали: Борис Делчев в комбинация с Михаела Добрева (двамата са колектива Съпромат), плюс хореографа Цвета Дойчева канят всеки зрител "да стане част от кинетиката на картината, сътворена в пространството, да усети и да подреди в собствен ред разпръснатите й части". Пърформансът започва в 18:00, 19:30 и 21:00 на 5 и 6 март, билетите са по 10/12лв, а място си запазете, като пратите името и предпочитания час на sapromat.mb@gmail.com.
 • Shapeshifter practice

  1 март 2020

  Преди време и ние минахме през такава тренировка, за да ви разкажем как е от първо лице. Ако след като раздадете мартениците на 1 март се чудите как да се пораздвижите, инструкторът Кристиан Паев, отдавна внесъл в България принципите на Идо Портал, предлага да опитате и вие. Тренировката започва в 17:00, тече около 2 часа и ще ви струва 15лв, а адресът е залата на Twisted Jiu Jitsu (в бившия завод Витоша на Черни връх 47).
 • Софийски театрален салон

  2 март 2020

  Слава, Последният човек или Портретът на Дориан Грей е върхът в последния театрален сезон? Не бързайте да отговаряте – тези и още 20 спектакъла се борят за Икар 2020, а преди раздаването на наградите на 27 март Софийският театрален салон ги вика всички пак на сцена. На 2 март започваме с Как е в Сфумато, целият график е тук, а вие си отбележете, че ще ходите до Пловдив и до Бузлуджа, ако не искате да минете без Одисей и Нонумент.
 • Бохеми

  4 март 2020

  Макар и да я гледаме само на екран, операта от Пучини (продукция на Кралската опера) е особено впечатляваща със сценографията си от награждавания с Тони Стюарт Лейнг. Тя ни пренася в една мансарда в Париж през 19 век, за да надникнем в бохемския живот на бедния поет Родолфо, който се променя напълно, когато среща нежната Мими, болна от туберкулоза. В ролята ѝ е сопраното Соня Йончева, чийто глас следва безупречно резките емоционални обрати от вечното либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Кога и в кои кина да гледате, вижте тук.
 • 25 TA LIFE

  5 март 2020

  "За първи път при нас няма да ви боли", шегуват се тримата от Sofia Tattoo Ink – тату студио с 26 години история и изложба, с която да ги отпразнуваме заедно. Ако искате първи да стиснете ръка на Емил Сапаревски, Павел Целкоски и Метин Голеш, докато от стените ви разсейват техни графики, графити, калиграфия, акварели и съвременни преработки на класически тату дизайни, откриването е в 18:00 на 5 март в Gifted.
 • Пук! + кино х3 + Акция 20/2020

  29 февруари 2020

  5 добри събития на високосния 29 февруари:

  ПУК!: МАРТИН ПАР
  Какво не знаехме за... Мартин Пар обяснява защо се вълнуваме от този документален фотограф с членство в Магнум и особено отношение към туризма, което личи в изложбата му в Синтезис в момента. Платформата за фотокниги ПУК! я допълва, като на 29 февруари от 14:00 до 20:00 дава да разлистим (или оцветим) над 30 от фотоизданията на Пар за всичко от причудливи предмети до "скучни" картички.

  ЖОКЕР: ПСИХОАНАЛИТИЧНА ДИСКУСИЯ
  Бурята след премиерата му мина, речите на Хоакин Финикс с награди в ръцете също затихнаха, но филмът на Тод Филипс още цепи публика и критика на полюси от "Жесток!" до "Пфф". Затова и аналитиците зад Психоанализа и кино разравят пак въглените около историята и психиката на Жокера – ако и на вас ви се говори по темата, прожекцията на 29 февруари в 17:00 в Дом на киното върви с бонус дискусия.

  KLANGKINO VOL.1
  Тази нова поредица на Гьоте-институт ще ни показва неми немски филми отпреди век с жива музика за фон, както се е правело тогава. Пилотното събитие на 29 февруари от 20:00 е във Влайкова с билет за 10лв от касата или urboapp.com, а звезди на вечерта са джазът на Антони Дончев 3UP Трио и красивият Берлин – симфония на големия град, с който Валтер Рутман ни въвежда в пулса на Берлин от 20-те, преди Втората световна да го промени.

  КИНОТОЧКА: ТАНЦУВАЙ
  Екипът на Блок Кино стои и зад тази серия безплатни прожекции – този път на американски документалки с фокус върху глобални въпроси, които гледаме някъде на закрито. Първото издание за годината е в Студентски дом – на 29 февруари в 19:30 след запис на eventbrite.com поемаме До последен дъх: Уенди Уейлън или разказ за класическия и модерен балет, болезнените стъпки към и по сцената и танцът като начин на живот.

  АКЦИЯ 20/2020
  Щом така е тръгнало още от заглавието, нека си говорим в цифри: 20 дизайнери, учили Мода в НХА (сред които Александър Гергинов и Антония Пашова) празнуват 20-годишнината на специалността си с моден пърформанс в Чешкия център на 29 февруари от 18:00. За купона са приготвили 20 авторски силуета, които отразяват динамиката в бранша – отразяваме ги и ние в такт с музиката на Julieta Intergalactica.
 • CreativeMornings + Ситопечат

  28 февруари 2020

  2 добри събития на 28 февруари:

  CREATIVE MORNINGS
  Струва си да станете по-рано този петък, защото докато пиете кафето си в Генератор, Благовеста Пугьова ще разказва за Подарете книга. Това е нейна инициатива, в която от 10 години доброволци стават ментори на деца от домове, помагат им в уроците или с приятелски съвети. Благовеста е експерт по финанси, но тук влиза в темата "инвестиране" не на пари, а на време. Лекцията със закуска започва в 08:30 на 28 февруари.

  СИТОПЕЧАТ. ОСНОВНИ СТЪПКИ В ПЕЧАТНАТА ТЕХНОЛОГИЯ
  С над 200 снимки и илюстрации, таблици и въобще цялата информация, на която може да се надяват и начинаещите, и понапредналите в тази технология, новата книга Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология току-виж заместила досегашните ръководства по темата. Плод е на общите усилия на сдружение Fespa Bulgaria, а на представянето (в Перото на 28 февруари от 18:30) чакаме и важен гост – Мишел Каза. Експерт по ситопечат, той е оказал огромно влияние в развитието на технологията, не спира да печели награди и е работил с всички от Салвадор Дали и Анди Уорхол до Dior и Chanel. На премиерата ще говори за връзката между ситопечата и изкуството и ще отговаря на въпроси – започвайте да си записвате такива. 
 • Soft Things + Нирвана

  27 февруари 2020

  2 добри събития на 27 февруари:

  SOFT THINGS
  В новия си танцов спектакъл Ива Свещарова и германката Розе Беерман поставят под лупа идеята, че женствеността и мекотата се припокриват. Казват, че до края ще се превърнат в "меки нещица", но като знаем работата на Свещарова, пърформансът едва ли ще е особено пухкав – по-вероятно е да оголи зъби. Премиерно е в ДНК на 27 и 28 февруари от 19:00.

  НИРВАНА
  Още през 2010, когато Иван Добчев я поставя, пиесата (на Константин Илиев) става класика, при това с Икар и Аскеер за музиката на Асен Аврамов и номинация за ролята на Христо Бонин. На сцената той е в двойка с Ирмена Чичикова – двамата се обичат, но нейната интензивност и желание да го има само за себе си, до пълно сливане, се блъска в неговата сдържаност. Новината? Нирвана се завръща в Сфумато от 27 февруари в 19:00.
 • World of Co + Prom Night + Барутен буквар

  26 февруари 2020

  4 добри събития на 26 февруари:

  WORLD OF CO
  Сигурно сте чували за тази резиденция за чуждестранни артисти, която им дава терен в София, води ги из интересни места, а им организира и изложба, за да видим и ние какво са вършили наоколо. На 26 февруари в Espace PORT A между 18:00 и 22:00 ни чакат експерименталните филми на Сидхарт Патак от Индия, текстилите със собствени мнения на Софи Шинглес от Австралия и смешните рисунки на Оскар Митчел от Шотландия.

  ЛИГА НА РАЗКАЗВАЧИТЕ
  Едно е да си се чувствал малко прецакан, друго – да умееш така да го разкажеш, че останалите да те слушат, без да си гледат часовника под масата. Това е темата на 26 февруари от 19:30 в клуб Maze, когато, както обичайно в над 15-годишната история на разказваческите събития, ще има и приз за най-добрия. Е, ако само слушате, пак няма да сте прецакани.

  PROM NIGHT
  За пети път дансингът в EXE се движи по носталгията – ще пускат Backstreet Boys, Offspring, Бритни, Кристина и въобще. Тоест темата е краят на училищните ви дни, ако сте завършили около 2000-та. Още от началото на събитията дрескодът им е "бал", но дали ще направите косата си на иглички си е ваша работа. Входът е 10лв, започват след 22:30 на 26 февруари.

  БАРУТЕН БУКВАР
  Годината на Радичков продължава: поредна негова книга се преиздава, а премиерата (26 февруари, 19:00, Одеон, вход свободен) е по-специална, отколкото може би очаквате. Режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов ни въвеждат в историите от Барутен буквар за края на Втората световна, партизаните и хората от селата, а гледаме и късия филм Хляб по един от разказите – единствената режисьорска работа на Наум Шопов.
 • 250 години Бетовен - Пет сонати за виолончело

  24 февруари 2020

  Виолончелистите на Софийската филхармония Любомир Ников, Кристиана Михайлова, Славе Динев, Георги Георгиев, Август Павлов и Василий Илисавски хамерклавир ви канят на вечер, посветена на Бетовен на 24 февруари от 19:00 в зала България за 12лв от eventim.bg.
 • TeamWork настолни игри

  23 февруари 2020

  Съвместните събития на Game Nomad и Koncept Space се случват всяка последна неделя на месеца и се фокусират върху конкретна тема. На 23 февруари това е Teamwork, така че под покрива на Koncept Space се събира най-доброто от кооперативните (в които всички опитвате да надвиете играта) и отборните настолни игри (в които сте отбор срещу отбор). Говорим например за Пандемия или Кодови имена, но ще има и по-непопулярни заглавия. Ако сте "going", минете през фейсбук събитието да видите какво предстои и да се запишете предварително за някои от игрите, които го изискват. Входът е 5лв.
 • Науката решава проблеми VOL.22

  25 февруари 2020

  Добре е, че сме на синя планета – без всичката тази вода нас нямаше да ни има. Тя обаче невинаги е на точното място в точното време и с точните показатели. Тук се намесва хидрологията – наука за движението, разпределението и качеството на водите, която помага да ги управляваме умно и да се пазим от наводнения. На 25 февруари от 19:00 в Move.bg срещаме хидролог от НИМХ, който безплатно ни въвежда в течната материя.
 • Circuit

  22 февруари 2020

  От 23:00 на 22 февруари до призори на следващия ден жестоката червена аудиосистема в Koncept Space ще бумти и вибрира от техно вълни. Тук ще е Risto, тук ще е и Phlp., но ако вече си мислите, че просто изброяваме имената зад колектива Бетон, сте само на 2/3 прави – последната третина зад пулта тази вечер е Иван Шопов с дарк ейсид техно алтер егото си Ghost303. Адресът е Никола Вапцаров 6, ако още не сте били.
 • Ratio: Астрофотография

  18 февруари 2020

  В случай че се колебаете, отсега ви казваме - астрофотографията си е изкуство. Представете си само да уловите звезда или галактика например, които са иначе отвъд земната атмосфера, и да ги видите във възприемчив за човешкото око размер. Е, ще ви бъдат необходими фотографски арсенал и щедра доза търпение, за да постигнете крайния резултат, но тънкостите обясняват на следващото Ratio на 18 февруари в City Stage няколко млади професионалисти и любители астрономи и фотографи. Пускат всички ентусиасти без вход точно в 19:00.
 • Портрет на момиче в пламъци

  16 февруари 2020

  Любопитството между млада художничка и нейния модел – момиче, което позира за портрет за евентуалния си бъдещ съпруг – се нажежава до копнеж в тази костюмна драма за Франция в края на 18 век, взела награда за сценарий в Кан. Гледаме на 16 февруари като част от програмата на София Прайд Филм Фест 2020.
 • Исторически куиз + See It Be It Talks

  20 февруари 2020

  Две добри събития на 20 февруари:

  ИСТОРИЧЕСКИ КУИЗ
  Или започва да ви втръсва от куизове, или тъкмо чувате за тях, но при всяко положение подобен не сте виждали. Хората зад образователните разходки По стъпките и сдружение Българска история повеждат викторина за живота и царуването на Борис III в City Stage на 20 февруари в 20:00, а вие записвате отбор от 3-8 души на 0898 543 369 и носите по 5лв на калпак. По-добрите накрая прибират настолни игри, концертни билети и още.

  SEE IT BE IT TALKS: WOMEN & KNOWLEDGE
  Програмата, привнесена от рекламния фест в Кан, вече 3 години ни запознава с успели жени като отговор на световния полов дисбаланс на високите позиции в бизнеса. На 20 февруари срещаме Биляна Савова (диагностицирана с множествена склероза и повела фондация Мога сам и лечебната програма План да бъда) и Евгения Сарафова (съосновател на Географ БГ и част от програми, свързани с Космоса). От 18:30 в Missia23 за без пари.