Иван Вазов


3 януари 2014 текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич
Обличаме наглед лекото (но всъщност плътно и зимно) сноуборд яке и с уверена фланьорска крачка се впускаме в изследване на чудния квартал Иван Вазов – малък, спретнат и предлагащ меко казано впечатляваща гледка към Витоша.


Кварталът отговаря поне на няколко от условията ни, за да го наречем наистина добър. Малък е (границите му са оформени от улица Бяло черква и булевардите България, Петко Тодоров и Петко Каравелов), почти напълно е лишен от съмнителния чар на късното социалистическо строителство (разбирайте – мастодонтски панелки с входове от А до Ж) и е близо до един от столичните паркове.


Въпреки че е разположен точно до адовия (и денонощен) трафик на България, Иван Вазов всъщност е адски тихо място.


Достатъчно е да направите стотина-двеста крачки от НДК, да слезете под моста и вече сте в малките улички срещу Националната търговско-банкова гимназия.


Тук можете да се шмугнете между ниските блокчета и да пийнете топло кафенце на някоя пейка или пък да продължите към Петко Каравелов, където ви очаква дива растителност, вече пълноводната Перловска река и няколко брода към градинката зад музей Земята и хората (позната на много хора и като Кучешката градинка).


Изобщо, странно е защо наричат Петко Каравелов булевард, тъй като автомобилното движение по него е минимално, което пък е идеално за нашата пешеходна разходка, която може спокойно да става и по улицата, и по тротоара.
В зората на 90-те на пресечката на Янко Забунов и Каравелов се намираше така наречената 14-а дискотека, зад танцувалното име на която се криеше истински рок/метъл клуб, който през част от времето служеше и като репетиционна на Щурците.


В една от градинките (точно зад 15-и ДКЦ) освен сянка през лятото (и завет през ветровитата зима), ще откриете един от най-симпатичните монументи в градския център – паметника на летците, защитавали и загинали в защита на небето над града при англо-американските бомбардировки през 1943 и 1944. Спрете там поне за секунда и мислено отдайте почит на онези, които са жертвали себе си така, както ние не бихме могли.


Встрани от вече обсъдения булевард, най-добрите начини да обходите и разгледате квартала са дългите и пресичащи го напряко Балша, Димитър Манов и, разбира се, Витоша. По тях можете да разгледате и останалите и до днес образци от най-старите къщи, появили се тук още в първите две десетилетия на 20 век – красиви стари еднофамилни сгради и кооперации, гордо изпъчили балкони и градинки между по-късно построените блокове. Социалистическото строителство тук е доволно пипнато – кварталът е бил един от централните, затова е полагано съответното старание.


Гледката към Витоша е просто великолепна, а обширният Южен парк започва точно там, където свърша булевард Витоша (и самия квартал Иван Вазов), което пък е безкрайно приятно, независимо дали ползвате парковите пейки и алеи за джогинг или лятна бира с приятели.


Задължително се спираме и пред читалище Петър Берон – основано е още през 1926 и все още е тук, стоически устояло на промяната на обществените нрави и политически строеве. Ние пък го свързваме с още нещо – там някога беше и едноименното кино, преобразило се за кратко в клуб Империал. През бурното начало на 90-те той приютяваше страхотни рок концерти (удивително – Хиподил подгряваха Babyface Clan!), а цялото пространство наоколо бе поне толкова важно, колкото Кравай – място за среща на уейвъри, метъли и всякакви дисиденти (все пак, през 1989 именно в киното са първите разрешени от властта срещи на Екогласност).


В другия край на квартала, на границата със Стрелбище (където ще фланьорстваме някой друг път) пък е друга от местните забележителности – едноименният пазар, на който можете да намерите всичко – от евтини чорапогащи до алкохол и не чак толкова евтини зеленчуци, предлагани от живописни български (но вероятно не и квартални) персонажи.


Тук е и обръщалото на трамвая, и стадион Раковски, за който твърдят, че имал цели пет хиляди седящи места, но който май никога няма да видим с очите си, защото не се сещаме кога за последен път там изобщо са провеждали футболен мач (или друго голямо спортно събитие).


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088