Яворов


20 февруари 2014 текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич
Окрилени от хубавото време и с пролетно-лека фланьорска крачка поемаме през ЖК Яворов, който от години е наше любимо място. Вярваме – и ваше.


Въпреки че всеки от нас е преминавал хиляди пъти през Яворов, повечето изобщо не познават квартала. Причината е проста и се нарича улица Цар Иван Асен II – централната пътна и пешеходна артерия в жилищния комплекс, както и един от най-удобните начини да се стигне бързо от източните квартали към Орлов мост (и обратното).


Не че имаме нещо против Иван Асен, напротив. Улицата отдавна се е превърнала с символ – едновременно на красива, спокойна, консервативна Стара София (помните борбата на местните жители срещу общинската идея за премахване на паветата, нали?), но и на съвременната, хаотична, отчасти грозна и отчасти хубава столица.


Така по цялата дължина можете да видите злостни надписи на тема ЦСКА срещу Левски (Иван Асен води към Царевец, където традиционно се събира агитката на червените), офиса на най-силния поп фолк лейбъл в страната, няколко емблематични барчета, хубави хлебопекарни, една китна градинка (наричат я Португалската), едно голямо училище (31 СОУ), дюнери, сладкарници, плод и зеленчук... Красота и еклектика!


Яворов обаче е повече от Иван Асен, а и границите му започват още преди началото на улицата.


Най-източната улица на жилищния комплекс е Академик Людмил Стоянов. Между нея и булевард Михай Еминеску има плетеница малки улички и строени след 1944 ниски блокове, разделяни от приятни градинки.


В една от тях (зад някогашния ресторант Ропотамо, сега в развалини) се намира и особен бетонено-метален танк, остатък от славното соц минало и част от монумент, посветен на българите, участвали във войната срещу Третия Райх.


Старата част на Яворов, разбира се, се намира по-надолу – от двете страни на Иван Асен, където малките улички крият изключително приятни стари постройки – някои под­държани прекрасно, а други – съвсем запуснати.


Струва си да се разхождате и вляво, и вдясно от Иван Асен – примерно по Петър Делян, Добромир Хриз, Ивац Войвода, Леонардо да Винчи и Гогол.


Препоръчваме ви да си изберете наистина приятен ден и да отделяте повече внимане на детайлите – ако прехвърчате покрай сградите с кола или нервен ход, няма да видите нищо от понякога семплите, понякога впечатляващи детайли, които те предлагат.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.