La Primavera


26 март 2015 текст и снимки Севда Семер
Тази седмица преминаваме към топлото часово време, така че няма какво повече да чакаме – оставяме червеното вино и тъмната бира и сядаме в градината с ром. Е, не гол ром – обиколихме баровете, за да открием коктейлите с него, които бихме поръчали и на вас.


Капитан Космо

Прекосил е морета и планини, за да дойде в шейкъра от Англия – рецептата е подарък на Tobacco Garden Bar от приятел, който работи на Острова, и е вариация на Космополитън. Тайната е в пресните стръкчета мента, които слагат в бутилката, за да си правят домашен ароматен ром. Днес е така топло, че барманът предлага да пием Капитана навън, като в това време смесва рома с Коантро и сок от боровинка. После обгаря леко кората на портокал, с чиито етерични масла парфюмира сместа в чашата. Опитваме и името се оправ­дава – Капитан Космо (8.90лв) е добре изпипана рецепта с щипка новаторски дух и килната настрани моряшка шапка. Сядаме в компанията му в градината и си мислим как другия път бихме отскочили до Щатите с един Май Тай по рецепта още от Сухия режим.

Tobacco Garden Bar
Московска 6А, 00:00-24:00


Доктор Фънсън

Алоха! Градската джунгла на Oscar Club ще ви погълне от вратата с тропически аромати и висящи от тавана ярки цветя. На бара, естествено, поръчваме тематично – Доктор Фънсън (12.90лв) се сервира в специална чаша от Тики културата. "Островитянският дух на Кон-Тики – пише в менюто, ще се отрази добре на всеки нощен ентусиаст" – точно това ни трябва, нали търсим топли дестинации. Духът е в бутилка седемгодишeн Havana Club, ликьор кокос, ванилия и сокове от червено грозде и праскова. Докато ги смесва, барманът ни разказва как неговото Електрик Мартини зарежда с електричество след няколко глътки (дори се усещало изтръпване на езика) – ще опитаме следващия път. Сега в чашата ни е забавният доктор, който лекува със силни дози кокос и праскова – те допълват рома не просто добре, а фантастично.

Oscar Club
ул. Добруджа 1, 11:00–03:00


Дайкири с манго и къри

За да не ни се замае главата още преди да поръчаме, в By the Way коктейлите са разделени на категории (от типа на Warming и Strong and clear), така че благодарности. Избрахме си един Citrus sour по препоръка от бара – сменят рецептите често, но нашето Дайкири с манго и къри (6.99лв) ще бъде тук още няколко месеца. Построено е върху философията, която важи за целия лист с коктейли в бара – всичко се приготвя на място. Да, и сиропът от манго, и тинктурата от къри, плюс прясно изцедения сок от лайм. Целта на добрия коктейл не е да скрие вкуса на алкохола, обясняват ни експертно, а да му даде добра компания – в това дайкири усещаме перфектен синхрон между кисело, сладко и толкова леко пикантно, че остава на върха на езика като фраза, която си спомняш след втората глътка ("Още един" – това искахме да кажем).

By the Way
Георги С. Раковски 166,
пн-сб: 09:00-01:00, нд: 09:00-22:30


Ягодово мохито

"Класика в жанра!", усмихва се барманът, когато поръчваме Ягодово мохито (8,99лв). Знаете как е – понякога не ви се експериментира и търсите изпитаните рецепти, а в менюто на Raffy ще ги намерите и с подобрения. Обичаме мохито и сме наясно със съставките му: бял ром, кафява захар, фреш от лайм, сода и листа от мента, но короната тук са ягодите – под формата на плодове и сироп, с първата глътка ни изстрелват в лятото. Коктейлът е свеж и лек, така че става и за късния следобед. Другия път ще пробваме ябълковото мохито или някой от тройката Кайпириня, Кайпирошка и Кайпирисима (вторият и третият са варианти съответно с водка и бял ром), като ще гледаме да дойдем между 17:00 и 22:00 – тогава тук имат happy hour и коктейлите са на половин цена.

Raffy Terassa Bar
Витоша 18, 22:30-04:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.