Малки градски нормалности by WhATA


26 март 2015 Текст WhATA снимки Ралица Димитрова
Докато се възмущаваме от големите каши, компоти и бози в градската среда и обсъждаме поредния провален конкурс, добре е да не изпускаме от поглед и уж дребните неща, които си мислим, че се случват от само себе си. Защото животът в един град може да стане по-труден заради 5 лошо координирани светофара, по-опасен заради некачествен ремонт, и по-скучен заради банални пейки и лампи. В същото време градът може да стане по-забавен заради един фестивал (който те кара да търсиш златен билет в консерва), по-приятен заради хубаво подменен тротоар и… по-красив, благодарение на няколко добре направени входни врати.
Малки градски нормалности е нашата рубрика за оптимизъм. Ще ви показваме добрите архитектурни решения и онези дребни неща около нас, които ако са много и заедно, биха направили града ни едно по-хубаво място за живеене.

Започваме с три входни врати.
Добре проектираната черна метална врата е като добре скроеното черно кожено яке: стои на всичко. В случая е комбинирана с отличен дизайн на пощенските кутии и дръжката и вдига с няколко нива тази иначе невзрачна софийска кооперация от 60-те.
Ярък цвят и хубава типография са достатъчни, за да направят съвременен контраст с добрите детайли в тази предвоенна кооперация. А в архитектурата премерената смелост на контраста е важна.
И накрая: може и без особена смелост. Входът не е само врата, а и нещата около и под нея. Останали са ви няколко парчета евтин гранитогрес от ремонта, имате малко бяла и черна боя и свестен бояджия? Ами използвайте въображението си. Входът ще заживее нов живот.

WhATA са на whata.org


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.