Доброжелателните by WhATA


2 юли 2015 текст WhATA
Казват, че добрата архитектура е тази, която не се забелязва (а лошата се забелязва винаги).
Вървиш по улицата, спъваш се в разместен бордюр, удряш си главата в ръба на стълбата, докато се качваш на гости при Мария, дето живее в Хладилника и баща й й купи чисто нов апартамент през 90-те, от онези на Козяк, подхлъзваш се по тъпата рампа, която кой е направил толкова стръмна, вдигаш поглед и изведнъж виждаш една сграда. Нищо особено, обикновена сграда – нито висока, нито ниска, нито дебела, нито слаба, сдържана една такава, с достойнство. Стои си и сякаш винаги е била на това място. Не те напряга, не те ядосва, не те кара да завиждаш, нито да пускаш снимки във фейсбук. Една добра, нормална сграда. Ей заради такива като нея станахме архитекти.
Има подобни сгради около нас. Открийте ги за себе си – знаете ли какво блажено спокойствие се разлива във вените на напрегнатия, вечно възмутен и недоволен градски човек, когато ги срещне? Примерно като тези:


Сграда на ул. Иван Асен II, София

Тази жилищна кооперация е затисната между два калкана, съвсем по амстердамски. И точно по амстердамски пестеливо отиграва ситуацията. Сградата изглежда монолитна, запълвайки празното пространство между калканите, но същевременно не е скучна заради проведената система с разместване на отворите на прозорците (това решение с разместване на няколко модула е доста модно от доста години).

Прави впечатление използването само на два материала: светлият врачански камък и тъмната дограма. Друго хубаво нещо е липсата на подпрозоречна пола, много добре е направено скосяването на стената под прозореца. И понеже нови сгради с истинска каменна облицовка виждаме рядко, а толкова сдържани – още по-рядко, няма как да не добавим тази в бележника ни за месечни находки (или поне бихме, ако имахме такъв).
Бавария Ауто, София

Тази автокъща до ИКЕА дълго време стоя на груб строеж, по вестниците писаха, че ще я местят заради строежа на Околовръстното, но в крайна сметка беше завършена и даже напълнена с коли. В нея има някаква странна инфраструктурна естетика, която се връзва много успешно със съседния сложен пътен възел. Вярно, близо е до шосето, но това, че е грубовата, че и от видим бетон, є помага да изглежда тотално адекватно за мястото си.
Genova Office, Варна

На тази офис сграда във Варна попаднахме случайно, докато се разхождахме миналия месец в квартала около пристанището. Оттогава не спираме да я даваме за пример на всички, които казват, че архитектурното наследство в България (в смисъл – онези стари камъни и полуразрушени къщи) не може да се експонира европеидно. Може, и още как. Ето ви Genova Office Building. Построена до и над старите зидове на турски складове от 19 век, тя „премоства” наследството с най-красивата и пропорционална стоманобетонна рамка, която сме виждали в България след 1989. Рамката е повторена във височина, повтаряемостта е очевидно нарочно подчертана от стъклената окачена фасада, а сградата радва окото със своята "нормалност". Да, има и такива сгради. Да, и на морето ги има.

WhATA са на whata.org


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098