InstaSofia на Августа Илиева


8 октомври 2015
Началната точка на тази история е Будапеща. Улицата, не градът. Там Августа вдига поглед от плочките по време на следобедна разходка и вижда от сградата да излиза гигант, подпрял на раменете си тераса.


Каменният човек е само архитектурен детайл, но е толкова силен, че отваря очите й за още няколко. "Обърнах се и видях отсреща страхотен балкон, който никога не бях забелязвала. Направих още няколко крачки и попаднах на красива врата..." Разходката продължава много по-дълго от планираното и развързва езика на една идея, която изниква в главата на Августа – да снима и споделя тайните места на София. Не тези, които никога не сте виждали, а тези, които не забелязваме. Може да пресечеш сто пъти една улица и никога да не отчетеш рисунките, скрити зад оградата на другия тротоар.

До края на разходката идеята е ясна и има също толкова ясно име – Secret Sofia. Под него обаче се крие нещо по-голямо от обичаен инстаграм и фейсбук – това е хранилище, което събира снимки и разкази за тайните места в града, за да нарисува една друга, скрита карта на София. "Ако обикалям сама и се опитам да снимам всички местенца, ще трябва да спра да се занимавам с каквото и да било друго – те са толкова много!", казва Августа и очаква да дадем едно рамо, като споделим своите тайни точки.


И защо това да е важно за всички нас? Защото, обяснява Августа, "градът е чеиз, в който всеки добавя по нещо и на всеки ъгъл една история те чака да я откриеш, снимаш и разкажеш". Не е задължително да е с исполинските размери на човека от началото, може да е нещо съвсем малко – някое дърво пред стара врата или една ключалка с красиви елементи. Дори да не ги снимаш или запаметяваш, достатъчно е само това – да вдигнеш погледа си към тях.


В работно време Августа е IT специалист, но фотографията я привлича силно – "защото ти дава друга гледна точка към каквото и да обърнеш очи". Особено ако сложиш в апарата лента с изтекъл срок на годност. "Любимо ми е, понеже никога не знам какво ще стане накрая", казва тя и се сеща за онзи случай, когато снимала сватбата на приятели, а с проявяването станало ясно, че всичко е залято в розово.Случайността е романтик. Главно действащо лице е и в Secret Sofia. "Нямам маршрут или цел, нямам район, в който се разхождам, или нещо, което търся. След работа прекарвам много време из улиците, правя снимки и после избирам най-силните", казва Августа. Проектът й е още топъл  – съществува едва от месец, но вече от три тече подготовка за него и малко по малко събраното до момента излиза наяве, заедно с нови пресни кадри.

Тази привечер се разхождаме заедно по нейния начин  – след работа, със слънце, което ей сега ще тръгне да залязва. Счупените плочки остават в краката ни, повече се вълнуваме от покривите и пощенските кутии. Следваме ги навътре в лабиринта на града, докато не се изгубим съвсем и не намерим тази тайна София на Августа – която, напомня ни тя накрая, всъщност е на всички нас.

Secret Sofia е във flickr, facebook и instagram.com/secret_sofia


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.