Тестдрайв: Coolpad Porto


12 ноември 2015
Сладка ни е работата: понякога тестваме ново суши или джелато, друг път – музей за хлапета или креативна боя. Миналата събота излязохме за едно кръгче с Porto – не е нов автомобил, а лек като облак смартфон на току‑що пристигналата у нас марка Coolpad. Да видим как се справя в крачка.


13:00 Фермерския пазар
Тръгваме от центъра към Римската стена, край която през уикенда редовно се изваждат еко продукти. Знаем перфектно къде е, но я търсим на картата в телефона, за да видим колко бързо схваща. Мигновено – и от Перник да идвахме, нямаше да се загубим. На входа на пазара се спъваме в количката с печени кестени и взимаме една пареща кесийка – само да залъжем глада сред щандовете с готови био сладкиши, защото сме решили после да хапнем палачинки другаде. Тук сме като на оглед – слагаме в шепа пресни манатарки, заравяме пръсти в зрял фасул, разпитваме за вишновката на ферма Амброзия и обменяме малко българо-английски с Кевин от Алино. Толкова ни е еко, че докато стискаме супер тънкото тяло на Coolpad Porto се сещаме, че и то е близо до природата – обвито e в материя, направена от семена на кашу, която е хем приятна на пипане, хем не допуска да оставяме отпечатъци. Хитро, да?


14:30 Палачинки
Слизаме обратно по склона към новото място за палачинки на Хармоника – от няколко седмици е под носа ни (на Гурко 27), но още не сме помирисвали благия аромат над котлоните. Днес е слънчево и мързеливо, разтоварваме се на голямата маса и поръчваме две горещи рула – Шипка с мед, орехи и мак и Рачел от тиква. Докато готвачите въртят черпака, забелязваме климатика и ни хрумва една пакост – така и така трябва да тестваме дистанционното на телефона, което командва всякакви уреди с инфраред, защо да не вдигнем малко градуса тук? С няколко движения влизаме под кожата на машината, но само за миг, все пак сме на гости. Шипка и Рачел идват точно както ги обичаме – меки, златисти и не твърде сладки – но както никога ги подхващаме с нож и вилица. Ръцете ни трябват чисти, за да включим в играта и златния патрон Big Boy – преносимата батерия на Coolpad, пълна с достатъчно живот да зареди два телефона едновременно. Да, разбира се, за целта има два USB порта – приятелите знаят защо.


16:10 Изложбата на Кристо
В Софийска градска художествена галерия е тихо като в храм, а вътре има поне още 15-20 човека, дошли като нас да обходят бавно двата етажа със 130 графики и обекти на Кристо и Жан Клод. Позволяват ни да снимаме каквото искаме – с гордост. Гледаме, запечатваме и се опитваме да си представим какво е да опаковаш операта в Сидни или катедралата в Кьолн, как се строи бент от варели, колко плат ти трябва, за да пуснеш завеса над долината Рафъл в Колорадо и как въобще се шият тези чудовищни метражи? Обектът, който притегля всички към себе си, е малък макет на огромния въздушен стълб, издигнат в германския град Касел през 1968 – след 9 часа усилия. Слагаме му сърце в инстаграм с посланието, че всеки, който не е бил роден през 68-ма, трябва да дойде да види поне скиците и макета, преди да си заминат на 22 ноември.


Спираме дотук, защото батериите ни започват да падат, макар че след толкова снимане и тестове тази на Coolpad Рorto още е в топ форма. Техниката винаги ще бъде по-издръжлива от нас – но пък не може да ходи на пазар, да яде палачинки, да усеща изкуството и да иска да сподели всичко това. Е, допълваме се.

Сoolpad Porto е 4.7-инчов смартфон, който тежи едва 119гр и е един от най-тънките на пазара – 4.8мм в краищата и 7.9мм в тялото. Има 5Mpx предна и 8Mpx основна камера с LED светкавица и широкоъгълна 28мм леща, за да побира повече приятели в селфито от партито. Прави Full HD 1080p видео, действа светкавично в нета с 4G LTE и може да се ползва като дистанционно за всеки домашен уред с инфраред. Работи дълго с 1800mAh батерия, а външната от марката – Big Boy, доставя 10400mAh живот и зарежда две устройства едновременно.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.