#2015SOFIA: Хората


16 декември 2015
#2015SOFIA: Грижихте ли се добре за брадата и веждите си тази година. Носихте ли монохром отгоре и рисувана кожа отдолу? Добре де – всичко, в което избираме да живеем точно сега, е trending (даже преди да сте го пуснали в инстаграм). И ако някой все още вижда само сиво по улиците, молим да си дръпне шала от очите.

Имахме кристална пролет, живо лято и най-благата есен откакто се помним. Нощите бяха дълги, а дансингът – пълен с хора, дошли не само кисело да се поклатят. Всеки втори си купи одеяло за пикник, всеки трети подкара нещо повече от колело, а велосипедистите пък получиха още диспансери за двуколките си. В това време породистите четириноги, гледани с любов, май станаха повече от уличните котки в Истанбул (заради любовта, не заради пикниците). На закрито продължихме да блъскаме главите си над загадки и асоциации, но настолните игри отстъпиха пред заключените стаи – онези, от които можеш да избягаш, само ако отборът ти мисли като юмрук. Екипна беше 2015: събра ни в свободното време, в работата, все повече по интереси и дори в най-самотното – четенето. "Продалжаваме напрет" – ена вотка от нас за Иванка Курвоазие, че развя слогана на тази година!
ХОРАТА: СОФИЯ ГОВОРИ

Те не само си говорят, но и действат за промяната на града ни във вертикална посока. Питахме ги какво ново се случи през 2015, а те ни отговориха така:

Гергана Мудова
МУСИЗ
"София е космополитна – всички, които се припознават в нея, са софиянци, независимо къде са родени. Личи си по това как се отнасят към чистотата и дали си плащат данъците – тези две неща показват, че човек чувства града като дом, на който държи."

Вихрен Георгиев
People of Sofia
"София започва да изглежда по-свежа. Не само заради ремонтите, а и заради хората – чужденците от всякаква националност и новото поколение, което от все по-рано държи да излезе от квартала си и да се покаже, да демонстрира, че е тук сред нас."

Мила Михова

певица
"Имаше един момент, в който на партитата в този град никой не
помръдваше, май всички го помним този странен, странен период – хората седяха и се гледаха, беше адски досадно. Сега е друго вече, има къде да потанцуваш и да не си сам."

Адрияна Михайлова
So Sofia
"Готино е, че парковете ни живеят все по-активно и вече прекарваме лятото си просто навън, както е в много европейски градове. Аз лично искам да виждам повече хора на тревата, пикниците са супер и трябва да ги правим по-често, когато е топло. Хубаво е също, че вече можеш да засечеш всякакви типажи на Кристал – той си остана любимото място за лежерни бири и тотално изолира нуждата от барове през лятото.”

WhATA
Архитекти
"Появиха се хора с големи бради, а към края на годината (нормално) намаляха. Появиха се даже БГ продукти за брада, но така и не отвори хубава бръснарница с кожени столове и бръснари с татуирани ръце и засукани мустаци. А в архитектурата гражданското общество избухна: все повече хора се интересуват от градските проблеми, имат мнение, протестират, пишат петиции. Затова започнахме сериозно да се надяваме, че като заработи новият главен архитект на София, градът ни ще стане толкова хубав, че даже COS ще отворят магазин на Витошка."

1000 names
"Харесваме Hip Hip Library & Bar по много причини, приятно е и собствениците са големи ентусиасти на тема култура. Това е място за непринудени срещи в нашия приятелски кръг – винаги знаем, че ще засечем някого."

Георги Стоилов
45 Street
"Много ме радва, че младите хора започват да изглеждат все по-актуално и подходящо за възрастта си. Личи си, че пътуват и попиват положителни примери. Това важи и за външния вид, и за поведението, начина на мислене. Адекватността винаги е на мода."

Хроме
графити артист
"Тази година определено карам повече колело, основно благодарение на един познат, който ми подари стар бегач. Стегнах го и се движа доста по-често на две гуми от преди, когато се мъчех с BMX. Започнах да си пускам брада, но не защото ми се хипстерее, а просто защото ми е досадно да се бръсна. Редуцирал съм тази дейност до веднъж на месец и на всяко първо число удрям по една контра. А хората по улиците стават все по-пъстри, не само заради бежанската вълна. Иска ми се да вярвам, че това ще ни направи по-отворени и толерантни, а не обратното – да се капсулираме и национализираме."

Стефан Икога

писател
"Най-хубавото и най-лошото нещо на София е, че е фрашкана с хора. Това много помага на всеки, който търси разнообразие и себе си. И задушава онзи, който се е открил и иска да си почине на пейка."


#2015SOFIA: Градът
#2015SOFIA: Места
#2015SOFIA: Събития
#2015SOFIA: Арт & дизайн
#2015SOFIA: Храна


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.