#2015SOFIA: Храна


15 декември 2015
#2015SOFIA: Застава на езика за момент – и го отвързва. Същото прави и с границите. През тази година на миграция и интеграция опознахме отблизо доста чужди готвачи със софийски адреси, които ни показаха в рецепти, че многообразието е вкусно (повярвахме им – и за сирийския кебап с вишни, и за етиопското зелено кафе). От запад също си сипахме – 2015 беше пикът на бургерите и крафт пивото. В началото на годината някой каза, че занаятчийската бира била нова и странна птица, но ето – полетяха още няколко БГ марки и отвориха нови барове, в които никой не поръчва "едно Ретро, моля".

Като казахме ретро, помните ли, когато викахме на пастата макарони? Толкова назад няма да се връщаме, думата вече значи френски десерт и за най-непретенциозните от нас – не че преди бяха рядкост, но вече имат свои места в града и ги схрускваме дори в крачка на улицата. Макароните в действителност са с корени в Италия, но от тази страна си взехме друг каймак – джелато, бонжорно! Усещате ли как само в два абзаца проговорихме няколко земни и неземни езика – речникът рядко е бил толкова богат.


ХРАНА: СОФИЯ ГОВОРИ

Те не само си говорят, но и действат за промяната на града ни във вертикална посока. Питахме ги какво ново се случи през 2015, а те ни отговориха така:

Гергана Мудова

МУСИЗ
"Бургерите и коктейлите заляха София като цунами. И за двете се радвам, особено за второто – аз съм един от най-големите им почитатели. Дълго тормозих приятелите си да ги опитат, сега вече няма нужда да ги убеждавам. Сигурно от всички съм най-щастлива, че тази култура се налага така успешно."

Пламена Гиргинова
оперна певица
"Бях на 10, когато баба за първи път ми направи кафе. Пиехме го заедно, за мен – чисто, само с малко сметана. Още от малка пия по няколко чаши на ден, сега са към четири-пет. Сутрин само ароматът му може да ме вдигне от леглото, а го обожавам и след вечеря – поръчвам си го като десерт."

WhATA

Архитекти
"Много гурме бургери, много крафт бири, във все по-добри и неочаквани интериори. Обаче ни липсват нови ресторанти с духа на Checkpoint Charlie и Pastorant."

1000 names
"Двамата често се озоваваме в магазинчетата на Цар Симеон – влизаш и веднага усещаш мириса на подправки. Повечето продавачи са от Сирия или Иран са страшно мили – не просто пазаруваш и излизаш, а ти става приятно да си купиш това, за което си дошъл."

Адриана Андреева
Studio Komplekt
"Пием вкусни български бири с атрактивни етикети от български дизайнери. Бургери на крак или не – няма от какво да се оплачем, но все още мечтая за суши в Киото."

Темелко Темелков
фотограф
"Независимо дали си с един човек, или с дванайсет – ако има добра храна и добро вино, има и добра приказка. Това е момент, в който забавяш темпото и виждаш човека срещу теб."

Люба Христова

SOHO
"Толкова обичам стълбите по улица Малко Търново, че няма как да ми омръзнат. След като се спусна по тях, минавам към Фабрика Дъга, където често хапвам или спирам да си поговоря с някого. Много харесвам ресторанта Made in Home, а обичам да ходя и до бистро Local – разхождам се и гледам наоколо, харесва ми да зяпам."

Георги Стоилов
45 Street
"Новата Supa Star 2, която скоро отваря на Дондуков, е невероятно красива, а те правят любимата ми китайска люто-кисела супа. Коктейлът е Sofia Mule с роза от The Cocktail bar."

Адрияна Михайлова

So Sofia
"Имаме приятни етно ресторанти, но още страдаме от липсата на истинска азиатска храна, за което много недоволствам. С голяма сила се завръща и носталгията по соца с мекиците, компотите и разни такива, което е приятно. Има няколко бара, които за доста кратко време успяха да наваксат с една голяма дупка и да поставят основата на някаква коктейлна култура у нас."

#2015SOFIA: Градът
#2015SOFIA: Хората
#2015SOFIA: Места
#2015SOFIA: Събития
#2015SOFIA: Арт & дизайн


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.