Спаси Седмицата: 22 - 28 януари 2016


21 януари 2016 текст Спаси София
Рубрика на Спаси София за добрите и лошите градски новини от седмицата.

[-] Премахване на паметника пред НДК
Миналата седмица ВАС взе решение, което дава зелена светлина за премахването на противоречивия паметник. За съжаление през последните години дискусията за 1300 години България излезе от контекста на архитектурната му стойност и мястото му в комплекса на НДК, и навлезе в остър политически сблъсък с превес на емоциите над разума. Без да се ангажираме какво трябва да е бъдещето на монумента, сме длъжни да кажем, че поставянето на паметни плочи на I и VI пехотни полкове на негово място, в предлагания ретро вид, ще бъде груба намеса в модернистичната среда на комплекса.
© kab-sofia.bg


[-] Още безумни велоалеи
Създаването на велоалеи в София върви ръка за ръка с ред проблеми – като липсата на цялостна концепция за обособяването и разрастването им, така че да са автономни спрямо другите видове транспорт. Най-новата алея е на бул. Овча Купел, където на места заема изцяло пространството за пешеходци. Лентите за велосипедисти не трябва да са за сметка на пешеходците, още по-малко пък да се изпълняват просто с една жълта боя. Уви, въпреки критиките и предложенията от неправителствения сектор, засега от Общината изглежда не си взимат поука от грешките.
© racata, skyscrapercity.com


[+] Нови-стари трамваи за София
Една от положителните новини тази седмица е решението на Столичен електротранспорт да купи 20 трамвая втора употреба от Прага. Моделът Т6А5 е един от най-знаковите на доставилата хиляди трамваи чешка фирма CKD. Макар и 20-годишни, мотрисите са в отлично състояние и ще заменят най-старите трамваи по линиите 20, 22 и 23. Стъпката е важна, ако държим електрическия градски транспорт да бъде приоритетен за града ни.
© Tramvaje v České Republice @ Facebook


[+] Ремонтът на Ларгото продължава
Дейностите по Ларгото не спират, въпреки проблемите около проекта. Сега античните останки между Президентството и ЦУМ ще бъдат покрити с три стъклени купола. Съмняваме се, че ефектът ще бъде подобен на стъклените пирамиди пред Лувъра, но руините определено имаха нужда от защита от климатичните условия. Открит обаче остава въпросът защо за това най-важно градско пространство не беше организиран прозрачен и честен международен архитектурен конкурс.
© chevyvolt, skyscrapercity.com
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088