Две супер нови


11 февруари 2016
Районът около Ангел Кънчев и Малките пет кьошета (или площад Юрий Буков, както изяснихме) продължава да се освежава и цъфти. И това не са празни думи – в квартала се нанесоха магазин за цветя и бар за салати. Те са Nea и Супер купа, запознайте се.

Nea
В понеделник на обяд влизаме неканени, а флористът Жени Ковачева светкавично прибира инструментите, с които досега е подрязвала рошавите лалета във вазата на плота. Докато мигнем, вече е успяла да забърше и е готова за снимки, а когато започва да говори за съответствие в кадрите, надушваме, че цветята не са първият й занаят. Завършила е живопис, после мода, била е стилист в списания и се е грижила за монтажните връзки в няколко сериала (оттам и тази работа с кадрите), а растенията й били странична страст – до момента, в който казва "чао" на всичко останало и пълни малкото пространство на Ангел Кънчев с цвят. Не е чудно, че през стъклото й често надничат професионалисти в интериорния дизайн – тук се чувстваш сякаш пинтерестът ти е оживял. Еклектичният стил на мястото изкристализира след разходки из красиви италиански и френски магазини за флора и дълго събиране на снимки по темата, а перлата му хваща погледа веднага с винтидж присъствието си – два различни стола, които мебелист събира в пейка и боядисва в тежко черно под инструкциите на Жени. Отношението й към цветята също е поливано с добрите практики от света – целофаните, мрежите и излишните фльонги тук са детронирани от свободната аранжировка, нашите уважения. По-нататък Nea мечтае да облича събития и места, но за това ще трябва по-голям екип – дотогава ще минаваме насам за хубави букети, вързани с ценни градинарски съвети от флориста, вместо с два метра панделка.

Ангел Кънчев 29, пн-пт 08:00-20:00, сб 09:00-19:00, нд 09:00-18:00

Супер купа
Във вторник около 12:00 идваме за бърз обяд в първия работен ден на салатения бар. Витрината пред нас е заредена със свежи зеленчуци, леко обработени броколи, грах и царевица, варени яйца, фусили, сирене, варени картофи, ориз и още. Има всичко, което ти се иска да намериш в хладилника, когато ти се плаче за салата. И идеята на мястото е точно толкова домашна – да си сглобиш купата сам, като сложиш колкото решиш от което решиш. Трите размера, които можеш да напълниш, имат статична цена – малката е 5.20, средната – 6.40, а голямата с грамаж до килограм е 7лв. Разбира се, добрият вкус изисква на върха да полееш с дресинг, който тук идва в четири варианта – млечен с малко чесън, червен с риган, медено-горчичен и браво-идеален-е винегрет. Да комбинираш всичко това е експеримент, който се услажда все повече с опита и държи интереса ти към вкусовете буден. Скоро ще заредят и стограмки добавки като шунка и риба тон, ако сте се притеснили, че купата се връчва само на вегетарианци.
Този тип салати пишат история в града ни, но не са единственият тъчдаун на Супер купа. Всеки ден имат по една супа (днес намираме броколи с тиквички), а за закуска още в 08:00 ще бъркат яйца, към които пак може да добавяш зеленчук или месце от витрината. Имат и хлебчета за по-добро засищане, а за преглъщане веднага ще ви отворят един fritz – немски био напитки с десетина вкуса (от кола през грозде до ревен). Как изглежда всичко иначе виждате – чисто, светло и с готин минимализъм, нашарен по кухненски от маркера на артиста Дмитрий Ягодин. Супер кул.

Хан Крум 13, пн-сб 08:00-20:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.