Кожата, в която работя


26 януари 2017 текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова
Дискомфортът в офиса е драма, по-голяма от тези на Алмодовар, а може да стане и трилър, ако на работното си място си завързан – не с въже, но в престилка. Преди три години две момчета с униформени професии осъзнават нуждата от фън шуй в служебното облекло и оттогава го шият от твърд деним с топъл печат – Mental Syndicate.

"Ние реално още не можем да шием", представят ни се Велимир и Андон, но не ни се вярва. Будни сме в неделя сутрин, само за да видим как шевът сглобява дизайнерските им престилки. Етаж под асфалта на Гурко, в малко ателие, двамата кроят суров деним и го превръщат във втора кожа за всякакви майстори (като познатите ни в Ракета ракия бар, Street Chefs и màtzalo). Докато изправят ъглите на плата върху импровизиран плот, един барман/бариста и един суши шеф ни разказват за завоите на историята, която води до модела "под конец". "Първата ни престилка на нищо не прилича, но още си я пазим – по нейните несъвършенства развихме дизайна си. Няма да забравим и домашната версия на топъл печат, с която опитвахме да правим етикетите. Вместо машината, която виждате, използвахме канче за вода, менгеме и фризер – направо не е за разправяне какво се случваше с тях".


Мъките от тази драма остават във въображението ни и в миналото на синдиката. Днес трудното е по-леко и майсторите го минават с проба-грешка или по преките пътеки на мастър Емо – личният им Йода, който споделя с тях не само машините в ателието си, но и силата на опита "в какво ли не", както и таланта да "говори на един език с кожата". Тя е естествената материя, която допълва денима в престилките на Mental Syndicate. "В света суровият дънков плат е в основата на цяла субкултура – феновете ѝ се наричат denim heads. Двамата сме зарибени по този материал и, по наши наблюдения, това се случва с всеки, който го пробва. В началото е твърд и дори неудобен, но бързо омеква по твоите форми и се износва на местата, които си натоварил със специфичните си движения. Така престилката приема твоята идентичност, сякаш е шита по теб".


А всъщност е шита по професията ти – с големи и малки "чекмеджета" отпред, които събират всичко, което ти трябва на ръка разстояние. "Идеята дойде от нашите нужди и до днес е най-важно продуктите ни да вършат работа. Мислим всеки детайл, за да ограничим излишните движения. Когато работиш зад бара или в кухнята, тези подробности са много съществени и ние мислим за тях вместо теб. Така увеличаваме КПД-то ти". Велимир и Андон са без престилки в уж почивната си неделя, но този факт не бави полезното действие. За нищо време униформата под ръцете им се приближава с две дупки и шест капси по-близо до финалната си версия, а ние слушаме за чуждите места, в които продуктивността е с Mental Syndicate етикет. Те са из целия свят – от Норвегия през САЩ и Канада до Сингапур; от фризьори през бармани до графисти.


Изкушаваме се за една поръчка на адрес "София, за редакторите", но реално не е нужно да сменяме дрескода на професията си, за да членуваме в Синдиката. Велимир и Андон вече кроят нови продукти за часовете извън работно време, но подробностите още са тайна. "Е, кажете поне как плат от военни фургони вече е навит на ролове за касапски ножове с ваш етикет?" Обясняват ни само "и ние си имаме връзки" и явно са по-хеви и по-метал от нашите: преди години някак попаднали на шепа жетони, с които навремето ж.п. работниците са отбелязвали, че са дошли на работа. "В първата серия престилки, която направихме, пъхнахме по един жетон в горната част, под кожения квадрат. След време, когато платът се износи, собствениците им ще видят, че всеки си има свой уникален код. Това е малък трик от нас".


Със суров деним, който се намества по гънките ти, на кого му трябва вграден сувенир от железниците? Вдигаме ръка за "по един за нас", а след "довиждане, менталисти" нещо ни подсказва, че то ще е скоро – Синдикатът тепърва има да ни изненадва изпод подгъвите.

Mental Syndicate са във фейсбук и инстаграм и на mentalsyndicate.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081