24 часа Барселона


2 март 2017 текст и снимки Вера Гоцева
Или как едно денонощие минава през (поне) четири маси сред река от хора.

Няма значение в кой сезон ще се озовете в Барселона. Този град е прекалено интересен, за да се влияе от времето или малко дъжд да спре жуженето му. Тук винаги нещо се случва. Границата между февруари и март е моментът на карнавалите, когато по улиците ще засечете хора от всякакви възрасти във всевъзможни костюми. Цветните петна са навсякъде и превръщат града в платно, върху което може да излеете най-големите си лудости. Същевременно сега тече и Световният мобилен конгрес, заради който още половин милион посетители от всички посоки се вливат в Барселона като същинска река. Няма голям производител на мобилни телефони, който да не покаже новите си модели тук, а хората бързат да ги видят, после минават през интересен семинар, слушат конференция или просто използват шанса да се срещнат с важните гости от технологичния свят.


Барселона никога не е чиста от туристи, но точно сега никъде няма да бъдете сами. Единствената възможност да видите града гол и притихнал е много рано сутрин, когато навън са само чистачите, а кафенетата тепърва отварят прозорците си. Другият начин да го усетите истински е чрез храната. Подобно на всички средиземноморски държави, испанците имат култура на хранене навън. Обичайният им ден започва с бавно кафе, последвано от задължителен обяд с вино, привечерен вермут с тапас и късна вечеря с питие в бар за финал. Разделен на частите си, този ден би изглеждал така:

Закуска. Тук трудно ще срещнете човек, който не се храни сутрин, затова на закуската е отделено сериозно внимание. Вариациите са безброй – от кроасан с масло и плодове до корейска храна и кафе, и се предлагат навсякъде. Всички малки и големи кафенета имат сутрешни менюта с нещо за хапване плюс кафе. Може да закусите в най-близкото или най-хубавото, но по-малките места са за предпочитане с често изненадващо вкусната си храна.


Обяд. В Барселона традиционно хората обядват навън. Никой не яде на бюрото си в офиса. Така по това време на деня ресторантите са пълни колкото с туристи, толкова и с местни, излезли от работа за час. Новото популярно място за вкусен обяд е Flax & Kale на Тереза Карлес, която прави първия ресторант за вегетарианска храна в града още през 70-те. Както подсказва и името му, Flax & Kale е за суровоядство, веган рецепти и риба, които са така добре приготвени, че и заклети почитатели на месото редовно се хранят тук. Мотото на ресторанта е "яж по-добре, бъди щастлив и живей дълго" и ако съдим по факта, че е почти невъзможно да намериш маса без резервация, очевидно жителите на Барселона искат здравословен живот.


Следобед. Идеалният минава с бавно питие и тапас, по възможност на въздух. Ще ги намерите в много места в града, но препоръчвам едно, недалеч от плажа – Carabela Café, в което сервират мексиканско бурито, салати и много вермут. Кафенето е страшно популярно, заради леката си атмосфера и хубавата музика. Редовно ще чуете някой от гостите да се включва в поредната яка песен, която звучи над масите. Carabela Café е под слънцето, винаги е пълно с хора и винаги е весело. Което означава, че си заслужава да останете поне три часа.


Вечеря. Типично по испански вечерите в Барселона са по-късни и почти винаги навън. Обичайно хората се събират около 21:00 в някой ресторант – като El Nacional, едно от най-ярките места за вкусна храна в последната година и първото в града, което съществува на принципа на food corner. Приликата обаче е единствено в събирателната точка на различни храни. Противно на бързата кухня, тук залагат на добре приготвени ястия от всякакъв тип. Пространството е огромно, побрало няколко ресторанта и барове в себе си, а модерният му дизайн впечатлява от входната врата до тоалетните. El Nacional е пълен почти през цялото време, но ако изчакате за маса, ще помните дълго тази по испански дълга вечеря, след която ще има и продължение с питие в някой бар. Ритъмът на Барселона е такъв – свързаността и времето за срещи с хората са важни, затова нямате избор, освен да повторите тези страхотни 24 часа. Поне няколко пъти.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.