Червеният апартамент


11 април 2019 текст Виолета Иванова снимки Севда Семер
"Приятно завръщане в миналото", казва Валери Гюров, докато ни подава аудио гидове за The Red Flat – току-що отворил апартамент-музей, който ни телепортира в ежедневието на едно средностатистическо българско семейство от времето на комунизма.


Елена е журналист във в-к Народна култура. Пламен работи в чужбина и се обажда вкъщи в предварително уговорен час – стига дуплексът да не е зает. Синът им Боян е отличник, но не и по Поведение – веднъж аха да го изключат от училище, понеже сложил дънки, вместо униформата си. След два часа в дома им на улица Цар Асен знаем още много за семейство Петрови: какво ядат и пият, какво четат, гледат, слушат и обличат, как си правят косите, как почиват лятото и каква зимнина затварят. С една-единствена уловка. Петрови не съществуват. Те са събирателен образ на обикновеното семейство, живяло в едни отношения добре, а в други – не особено, през 80-те – последното десетилетие под властта на червената петолъчка и Тодор Живков.


"Целта е да сме обективни, не да взимаме страна. Не говорим за режима нито по нагнетен, нито по положителен начин – идеята е просто да разбереш живота по онова време. Измислихме това семейство, защото е по-лично да представиш историята така, вместо да кажеш само "Навремето хората са чели този и този вестник", разказва Томислав Рашков. Той е част от Сдружение 365 – автори на градски разходки като Free Sofia Tour и Communist Tour, които развеждат хиляди чужди туристи и имат представа какво търсят те тук. След като за пореден път разочароват някого с "не, нямаме музей за режима, само един за соц изкуство", запретват ръкави сами да го създадат с помощ от Валери Гюров – архитект, собственик на туристическия магазин-галерия Gifted, колекционер на соц реликви и човек, който отдавна е премятал в главата си подобна идея.


Идеалният за целта адрес бързо се намира: имот под наем на метри от Gifted със съхранен соц интериор, върху който само да надграждат с още белези на епохата. Сега вътре ги има и белите кухненски шкафове със сив кант, и хладилника Мраз, и печката Мечта, и пералнята Перла, и Балканчето, и телевизора София 85, излъчващ откъси от стари предавания, и китениците по креслата, и същата секция, която сте имали у дома, плюс барчето, пълно с корекомски блага за специални поводи. Всъщност, в който и шкаф да бръкнеш, намираш предмети с история и не само е позволено, а направо е задължително да пипаш, разлистваш, душиш и опитваш на вкус експонатите. Много хора дават рамо за целия този реквизит ("един дари прахосмукачка, друг – сервиз, а Борис Мисирков ни даде стари ролки тапети"), който ще се обогатява още. Междувременно не пращайте само чужденци насам – за тях музеят е любопитен, но за нас е мина за спомени или отговори на въпроси като защо е имало режим на тока и купони за храна, защо Левски е опозиционен отбор и как така един транзистор може да е причинил падането на комунизма.


The Red Flat е на Цар Асен 12, ет.2, redflatsofia.com, facebook.com/redflatsofia и 0988 252 032
Работи пн-нд от 10:30 до 19:30 с последно влизане в 18:00
Билети за 18лв от Gifted (Денкоглу 24)


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.