Тайни градини


25 април 2019
Точно така ни се иска да изглежда домът ни през пролетта. Ако и на вас (или пък просто ви се разхожда сред екзотични видове в големи оранжерии) следват два адреса и няколко съвета за цветята, които ще приберете вкъщи.

Градински център Флора
София 1582, ул. Илия Бешков (без номер), пн-сб 09:30‑18:30, нд 10:00-17:00


Още необичайният адрес заостря откривателския нюх. Щом влезеш в огромното хале, препълнено с всякакви видове, вече окончателно се чувстваш като ловец сред саксиите в търсене на своята. Как да я познаеш в редиците сукуленти до вратата, всеки с характер: онзи – строг, този до него – почти нежен, покрит с пух; в съседство пък – някаква странна върлина. А може би предпочитате папрати, които са в другата колона? Като този огромен вид на име "еленски рога", който да окачите като трофей от днешния лов.


Тук пазарът е разходка, в която ти се иска да останеш. И собствениците го знаят: в ъгъла са направили дори изкуствен водопад, дом за растения без корен или монстери, верни и на името си – с чудовищния си размер, и на характера си – с проявата си като катерачи по стената. В халето има огромни растения, напъпили скъпи видове с цвят, който прилича на птиче, и по-скромни екземпляри със селска красота. Когато харесате своя и разберете как се казва и колко вода и слънце му трябват, задължително вдигнете саксията му и я погледнете отдолу – излизат ли от дупките й малки бели коренчета? Вероятно да, така че ще му е време за пресаждане скоро след като го докарате вкъщи. Звучи като допълнителна стъпка за вас, но всъщност е добра новина – с малко свежа почва новият ви питомник ще избуи бързо и щастливо.


БОРСА ЗА ЦВЕТЯ
Обелско шосе 8, вт и чт 08:00‑17:00, сб 09:00-14:00


Антарктика и черно. Този континент и този цвят са единствените, до които не са стигнали орхидеите – едно от най-разпространените и разнообразни растителни семейс-тва. До сърцата стигат много по-лесно: страстта към тях е карала правителства да охраняват корените на редки видове, крадци да се промъкват през огради, колекционери да си купуват капризни видове на черния пазар. А нас – в събота сутрин да отидем до метростанция Сливница, да походим десетина минути и щом стигнем адреса на борсата, да прекосим с уверена крачка металургичния парк, докато не видим в края му табелата "цветя".


Тук има и други видове, но царици са орхидеите: някои от тях – с екзотични физиономии, но всички – с цени като на едро. Бонус са хората, които обикалят наоколо и отговарят на въпроси (освен рано сутрин, когато идват търговците и трупат по 20 саксии около касата, с което стават приоритет). Огледайте се и за малките орхидеи, които разсаждат: тук може да видите всичко от бебета до големите висящи видове, които живеят без почва, а корените им са също толкова интересна гледка, колкото и цветовете. Има и мини орхидеи, и такива, които приличат на изящни насекоми или малки храсти. Да избереш е лесно, но вероятно ви тревожи друго – известни са с това, че оцеляват трудно. Което не е честно, особено предвид че сами ви казват кога и от какво имат нужда. Корените изглеждат бели, вместо ярко зелени? Време е за вода: потопете саксията за 15-20 минути в дълбок съд или я закарайте до чешмата и оставете обилно да тече вода през корените (без да докосва листата). Цветовете започват да падат? Изчакайте ги да си тръгнат и кръцнете пръчките до основата, за да цъфне орхидеята отново. Студената красота, която ви залива от всички посоки на това място, вече сигурно ви дава знак за дистанция: наслаждавайте им се, без да ги тревожите, освен ако сами не ви помолят.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.