Топ 10


13 юни 2019
Нещата, които правят живота ни по-хубав.

ПАМЕТНИКЪТ
През есента – бяла роза, в ранна пролет – мартеница, в късна – клонка глициния. Всеки път, щом се разминем с Радичков край Двореца, в ръката или на ревера му някой е сложил малък подарък. Аха, да – също както той като деца ни подаде своите врабчета.


ФИЛМЪТ
Има ли как да намалим въглеродния си отпечатък върху Земята, пита Леонардо ди Каприо и отговаря с примери в новия си документален филм Ice on Fire, вече в ефира на HBO. Тази песен за огън и лед чакахме, точно с този актьор.ПРОУЧВАНЕТО
Как искате да изглежда София? Добре, а откъде ще пренасочите средства, за да стане? Мислете на vizia.sofia.bg/join, където търсят и вашия глас в разговора за дългосрочното развитие на града. И този вот е важен.


КНИГАТА
Това задължително четиво за всеки от нас и особено за следващия кмет на София влиза в книжарниците с десет силни думи: улиците са по-важни от сградите, хората са по-важни от колите. Верни са, защото Джеф Спек ги вади от практиката си.


СТУДЕНИЯТ ЧАЙ
Само с джинджифил, мед, лимон и стевия. Зарежда, докато не хаби от природата – произведен е локално и идва в стъкло, не в пластмаса. Жестокият му вкус струва 2 и нещо в био магазините.


ДЪЖДОБРАНЪТ
Не се готвим за фестивал, а за лято в града, в което дъждът не ни пречи. Даже напротив – молим се да капне, за да се мушнем под тези леопарди и да ги разхождаме с километри. От monki.com (или в Asos) за нещо като 15-20лв. Има и с диви цветя.


ПОДКАСТЪТ
Американският Sapiens е дете на антрополози, които говорят за наистина всичко човешко – яденето на киноа, кога ще живеем в Космоса и колко от личността ви е написана във вашето ДНК. Слушаме захласнато на sapiens.org.


ИНСТАГРАМЪТ
Стените на града говорят ту умно, ту образно, ту каруцарски, а някой картотекира без цензура и ред – до стара типография виждаме палав флумастер и скални рисунки от 21 век. Следим многогласния монолог на @sofia_street_wisdom.


КАФЕТО
Горещ шот еспресо, изсипан върху 4-5 парчета лед. Някои пуритани смятат, че това шокирало кафето, но не сме усетили доказателство за уплах в кофеина. Освен това е ледена енергия без мляко и захар – за колко други такива се сещате?


ЗАПИСЪТ
Хакер краде 18 часа аудио-архив от Том Йорк, записан около работата по OK Computer, и заплашва да го пусне публично, ако от групата не му платят. Без много да му мислят, Radiohead слагат протоалбума в Bandcamp. Любопитен е, а и наличен само до 29 юни.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081