Тестдрайв: Galaxy S10+


27 юни 2019 текст и снимки Виолета Иванова
Ако се имате за заети, представете си да бяхте смартфон – пръв приятел, който помни всичко вместо нас, поправя ни правописа, реди албуми от ваканциите ни, напомня да си пием витамините, наизустява отпечатъците ни и ни буди сутрин, макар самият той да не е мигвал отдавна. Голям човек е смартфонът. А колко точно е пораснал новият Galaxy S10+ на Samsung, проверяваме като цял уикенд го водим навсякъде с нас.


Ако трябва да сме буквални, доста е голям. Със своите 6.4 инча инфинити-О дисплеят не само "изтича" от ръба на телефона, но и превръща предната камера в малък остров сред море от ярки пиксели, за да надцака дори безкрайния екран на предшественика S9+. Да, като с всяко следващо поколение смартфони, и този тук на първо ръкостискане се усеща труден за обхващане. На второ обаче имаме друго мнение: S10+ всъщност е приятно стабилен в шепата. И не че ви съветваме да сте безхаберни с него, но покритието на екрана му обещава сериозна издръжливост, докато стъкленият гръб блести в един от 6 призматични цвята – от перла до смарагд, улавящи красиво светлината.


Като казахме светлина, този уикенд беше особено жарък. Телефонът, с който обичайно оперираме, е сносен фотограф, стига да не го караме да гледа право в слънцето, но за S10+ тази работа е нищо работа. Изпитахме блендата му и на контражур, и под директни лъчи, и в онзи момент от деня, когато снимките обичайно изгарят и сега сме тук да кажем "браво, справи се".


Всъщност снимането е сред суперсилите на това чудовище с две очи отпред и още три отзад. Защо са му толкова много? За да рисува страшни селфита с дълбочинен ефект, но и за да е велико оръжие за улична фотография. Ето ни нас: по принцип твърде срамежливи да вдигаме обектив към интересните персонажи, с които се разминаваме, с S10+ в ръка се превръщаме в смели воайори – понеже телефото камерата му щрака невероятно остри (и учудващо изправени) кадри от доста далече. Тоест, инкогнито сме.


Щом виждаме това, тичаме към улица Триадица и за пръв път след много опити досега улавяме без размазване статуите на върха на една от сградите. Същото е на Бенковски, където все дебнем една олюпена врата, а тя все се крие зад паркирани коли – нула проблем за далекогледата леща на S10+, която стреля с точност от отсрещния тротоар.


Ултрашироката му камера пък демонстрира зрително поле, голямо като на очите ни, а на закрито (в красива църква или хип заведение например) прави страшни интериорни снимки. Ако някъде по пътя неволно залепиш пръст на обектива, няма страшно – S10+ сам поръчва да го забършеш, докато ти дава насоки за по-добро кадриране. Ако пък правиш видео в движение, елиминира част от подрусването – влогъри, чувате ли ни добре?
Със залеза идва време за пейка парти в парка, но гредата, че никой не се е сетил за музикалното оформление е просто пореден повод да тестваме силите на телефона. Само цък на Dolby Atmos функцията, която засилва многократно нормалните му децибели, и той вече е мощна тонколона – за пикник, за из път в колата, когато радиото съска, или за ефект домашно кино, когато искате частна прожекция за един.


Ако вече се плашите за батерията на галактическия ни приятел, задръжте си тревогите. Цял ден усърдно разцъкване, щракане, видео продукция и въобще тормоз, той още е далеч от дори наполовина изтощен, а на следващата сутрин все така продължава да кипи от енергия. Защо да не я сподели с някой в нужда тогава? На оперативката в понеделник небрежно даваме малко заряд на колега, като слагаме двата телефона да лежат гръб в гръб. Лесно е да си ларж с подобна супероптимизирана батерия. Стига наоколо да имаш хора с устройства с безжично зареждане, не е трудно и да си щедър приятел.


S10+ би натрупал дори повече точки в категориите енергия и бързина, ако беше останал още няколко дни в ръцете ни. И само за уикенд обаче разбираме, че това е машина, която истински иска да те опознае, за да ти служи по-добре. От начина, по който го ползваш, с времето свиква кои приложения е излишно да захранва, защото ги отваряш от дъжд на вятър и държи в готовност любимите ти, за да стартират мигновено, щом ги цъкнеш. Като добавим и Dual SIM процепа му, в който влизат или сим + външна памет, или личен + служебен номер, вече е ясно: новото Galaxy е супер и за професионалисти с много задачи, и за днешното младо поколение, известно с това, че не обича да чака.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.