Топ 10: Номинацията, звуци от Марс и още...


15 март 2021
Нещата, които правят живота ни по-хубав.Документалката
My Octopus Teacher за водолаза Крейг Фостър и връзката му с осмокракото морско същество не звучи като блокбъстър. Но историята за човек, който се връща на едно и също място в продължение на 300 дни, за да "се види" с един великолепен октопод, е най-малкото умилителна.Книгата
След The Queen‘s Gambit шахът е станал една от популярните думи в търсачката на Google, а продажбата на шахматни комплекти е скочила до небесата. Можем да четем историята на гениалната шахматистка Бет Хармън благодарение на Кръг (22 лева, в книжарниците).


Аудиофайловете
НАСА винаги има място в нашия топ. Този път с публикуването на няколко различни по естество аудиозаписа от повърхността на Марс. Можем да слушаме нашепващите марсиански ветрове и други не чак толкова романтични звуци в SoundCloud.Любопитният факт
Сигурно помните историята за цар Мидас, който превръщал в злато всичко, до което се докосне. Е, понеже ни е трудно да си представим какво би се случило, ако докосне например... Земята, научно-образователният YouTube канал Kurzgesagt ни показва с точност въпросния сценарий.Ресторантът
Научихме за ресторант в Кънектикът, САЩ, в който хапването е придружено от нещо доста специално. Три(!). Безплатни(!). Книги(!). На практика ресторантът функционира като половин библиотека и макар да е много далеч в пространството, се надяваме примерът му да бъде последван.


Комиксите
Как лесно и увлекателно да се запознаем (себе си или идващите след нас наследници) с Карл Маркс, Зигмунд Фройд и Алберт Айнщайн? С остроумните графични биографии на Ан Саймън. За да се задълбочим в съзнанието на трима от най-противоречивите мислители от XIX и XX век, е необходимо само да поръчаме копие – например от Amazon.


Номинацията
Мария Бакалова стана първата българка, получила номинация за Оскар. За най-доб-ра поддържаща женска роля за участието си в Борат 2 Мария ще се бори с Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид и Юн Джон-Хун. Стискаме ѝ палци.


Бръмбарът
Това приятелче видяхме в YouTube канала на Андрес Кей. Обитава тропическите гори на Еквадор и блести с решената в цветовете на Дейвид Боуи лилавозелена визия. Показано е да се щура наоколо и да си похапва листа. Стори ни се очарователно.


Добрата новина
Новината е добра за феновете на Стивън Кинг, тези на Стивън Спилбърг и ценителите на киното изобщо. Фантастичният епос Талисманът потегля към Netflix. Създателите на Stranger Things ще работят заедно със Спилбърг по предстоящия проект, а ние се просълзяваме от щастие.


Тениските
Може и да не ви се вярва, но лятото рано или късно ще почука на вратата. И тогава тениските от ThePhilosophersShirt (вижте магазина им във Facebook) ще ви бъдат много полезни. Ние сме влюбени в закачката с Шопенхауер.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.