Топ 10: Опазените, царевицата и още...


20 юли 2021
Нещата, които правят живота ни по-хубав.


Опазените
Още преди години Съюзът за опазване на природата извади гигантските панди от списъка със застрашени животни, но сега вече и родният им Китай е готов да се съгласи. Черно-белите мечета обаче остават уязвими (!), затова стискаме палец Изтокът да не се отпуска и да продължава с обгрижването на (вече) 1800-те диви екземпляра.


Драмедията
„Мрачна, саркастична, самосъжаляваща се забава“, казва един критик за After Life, в който вдовец с остър език търси още причини да не прекрати живота си, освен тази, че няма кой да му храни кучето после. Сериалът с Рики Джървейс като режисьор, сценарист и протагонист издумка два силни сезона по Netflix, сега чакаме да се опече третият.


Миниатюрите
Гледаме ги на filipemiranda_design, където човек на име Филипе Миранда (явно сценограф) използва сръчността, попкултурните си знания и влечението си към мрачните сюжети, за да пресъздава в миниразмер кенчета безалкохолно, барове с тайници отзад или познати декори от киното например.
Приложението
Апът Google Arts & Culture е бездънен кладенец за визуално богатство и бързи любопитки от света на културата и изкуството, но тези дни сме най-зарибени по седмичните му кръстословици. Правихме една за САЩ, една за комикси, една за храна... Ако и вие искате 5-минутен фитнес за мозъка, ето къде да го търсите.
Царевицата
„Белиш. Покриваш с вода. Захлупваш с чиния и засичаш 30 минути, след като заври“ е съвсем простата рецепта за варена царевица, която ни каза приятелка. Защо да чакаме и ние да сме с пясък около глезените, когато можем да си доставим удоволствието съвсем лесно и у дома?


Примерът
Виенският Gasometer представлява четворка бивши газови резервоари (ползвани от 1899 до 1984), от които днес е запазен красивият тухлен екстериор, докато сърцевината е префасонирана на апартаменти, офиси, кино, концертна зала и търговски център (в който, разказаха си, съседите се мотат по пижами и пантофи и това ни усмихва).


Идеята
„Че то на село отдавна ни е такъв парапетът на терасата...“, казва ни едно родопско чедо, докато показваме Pinterest снимки с най-новата идея за корниза в хола. Игнорираме снизходителния тон и ликуваме – значи ще има кой да помага с избирането на правилния прът, шкуренето, лакирането и пиенето на победоносна бира пред пердето накрая.


Бони
Тя е спасено коте, от онези, които поживяха в Коткотека-та на ул. Будапеща (която, уви, не удържа на пандемията). Сега обаче Бони е още по-спасена – раздава мили целувки, мърррка упоително и прави страшни акробатики из един апартамент в Борово. И е такъв комик, че на стопаните ѝ не им трябва да ходят на стендъп вече.


Видеото
Не е видео, а лудница. Режисирано от FKA twigs, White Picket Fence ни кара да се поровим, за да видим кой е Koreless. За да не ровите и вие – той е Люис Робъртс от Уелс и прави ей такава електронна музика, която не може лесно да се опише. Макар че коментарът под видеото „Това се усеща като музиката, която звучи в сънищата ми“ е един добър опит.Рестартът
След болезнено дълга пауза концертите Sofar се завръщат. За справка ако за пръв път чувате – за тях се знае само дата, а ако спечелиш място в публиката, ти дават и локацията. Кой ще ти пее и свири обаче е тайна до последно. Изпуснахме да бием камбаната навреме за завръщането (25 юли), но следете фейсбук, ще има още.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.