Разходка в Грузия


24 август 2021 текст Деметра Георгиева
Примамливо близо, едва от другата страна на Черно море, се намира бижуто на Кавказкия регион - Грузия. Държава с хилядолетна история, култура и пленителна природа, към която е трудно да останем безразлични, щом я опознаем. От уникалния език и писменост до познатия обичай да се похапват слънчогледови семки на пейката пред блока, Грузия таи многобройни изненади за всеки свой посетител.


Градът
Въпреки икономическите си затруднения, Грузия се стреми да се изстреля напред. Гордостта на грузинците е тяхно гориво. Непосредствено след годините на прехода едно от първите неща, в които грузинците са инвестирали, е безплатен интернет на публични места. Ако се разхождате в някой парк в столицата, може да попаднете на някоя от мрежите, които са кръстени „Tbilisi Loves You“. Любопитно, но грузинските таксита, освен че винаги са бели на цвят, нямат никъде таксиметър. Когато хванете такси на улицата и кажете накъде отивате, трябва да се разберете с шофьора колко да ви таксува и може да се наложи да се пазарите. Ако не се чувствате уверени с това начинание или просто предпочитате да знаете точно колко трябва да заплатите, може да се възползвате от някое от популярните приложения за таксита, като Bolt.


Вчера и днес
Грузинците са хора, които оценяват своето минало. В Тбилиси ще намерите всякакви сгради, включително заводи или печатници, които са преобразени в културни центрове. Запазвайки оригиналната архитектура на помещението, в него се поместват модерни хотели, ресторанти, барове, магазини и студиа. Местните жители наистина знаят как да се забавляват. Ако искате да се почерпите в делнична вечер, няма да сте единствените - по всяко време кипи живот както по улиците, така и в заведенията.


На масата
Като хора от планината грузинците разчитат на месо и млечни продукти. Особено интересно е сиренето сулгуни - продукт уникален за Грузия, подобен на кашкавал и моцарела едновременно, но крайно различен и от двете. На закуска се възползваме от възможността да изядем едно хачапури - грузинска питка, омесена, напълнена и запечена с това специално сирене. На вечеря пък не пропускаме да изпием и шот ча-ча (спиртна напитка подобна на ракия) или поне една чаша полусладко грузинско вино. Почитателите на спиртните напитки или виното ще останат очаровани от богатия избор и удоволствието, с което грузинците помагат да изберем нещо за себе си.


Природата
Ненапразно Грузия се слави със своите планини. Именно в Кавказката планинска верига се намират най-високите европейски върхове. Планинският поход или катеренето на някой връх е задължително изживяване в Грузия, тъй като гледките са сравними единствено с някой фентъзи филм. От тези планини произлиза и един известен експорт на Грузия - естествено газираната минерална вода, Боржоми. Освен с височина, Грузия се слави и с дълбочина - там се намират най-дълбоките пещери в света, сред които и Вороня, с дълбочина от 2199 м. Ако приключението е нещо, което търсите, няма съмнение, че ще го намерите именно в Грузия.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.