Скансен: Машината на времето


27 август 2021 текст и снимки Дани Николова
Разходката напред-назад във времето, при това в центъра на шведската столица Стокхолм, не изисква никакъв инструментариум. Не са необходими сложни машини, откачени автомобили или магически асансьори. Само билетче от близо 200 шведски крони (около 40 лева) и приятно време (за предпочитане). Влизате в Скансен, най-стария етнографски музей на открито в света, и се пренасяте обратно в стара Швеция със спретнати традиционни къщички и ферми от всички краища на страната. История в чистия ѝ вид. Освен това – нагледно.


Основателят
Скансен, такъв, какъвто го познават хиляди туристи от цял свят, е сбъднатата мечта на един млад (в началото, естествено) академик Артур Хазелиус. През втората половина на ХІХ век Швеция, подобно на останалия свят започва бързо да се модернизира. Новото време пристъпва не само в градовете, но и в малките населени места, където традиционните уютни ферми отстъпват мястото си на модерни сгради, вдъхновени от Швейцария. Новото започва полека, но твърдо да изпраща традициите в боклукчийската кофа. И Артур не харесва това.


Историята
Бащата на Артур е бил член на Götiska Förbundet, първото национално романтично движение в страната. Това означава, че бащата се е погрижил растящото в шведската столица момче да израсне закърмено с любов към традициите, да обиколи цялото кралство и да попие целия наличен за времето си патриотичен фолклор. А това от своя страна означава, че в по-напреднала възраст Артур с ужас забелязва всеки признак на затихващи традиции и с хъс събира всеки попаднал в полезрението му артефакт: стари предмети, дрехи, носии, интериори и... къщи. През 1880 Артур дарява колекцията си на държавата, от която получава пълна подкрепа. Основан е Nordiska Museet (който също си заслужава да бъде видян), но амбициите на Артур не спират дотук. Сгради, ферми, работилници, дворове, църква и цели квартали чакат да бъдат показани и ето така се ражда проектът Скансен.


Музеят
Съвкупността от стари къщички и други артефакти се намира на малко скалисто възвишение, наречено Юргорден, съвсем близо до центъра на Стокхолм (на няколко спирки с трамвай и на двайсетина минути пеш). Скансен е открит на 11 октомври 1891, но както ви предупредихме от самото начало, изобщо не е застинал във времето. Сградите идват от цяла Швеция и са внимателно реконструирани, за да ви дадат по-добра представа за живота на хората отпреди няколко века. А той (животът) си тече и сега. Паркът от над 300 кв.м е в действителност живо село, анимирано от живи хора, които пресъздават традиционните дейности в шведските села: домакинство, занаяти, работа и забавления. Можете да си поговорите с тях и да ги разпитате за всичко любопитно, което ви хрумне за онази или пък тази епоха (защото след 18:00 и те събличат традиционните носии и се гмурват в модерния шведски живот, който също е интересен).


Животните
Компания на автентичните къщи и аниматорите от музея правят най-различни животински видове, характерни за онези географски ширини. Кафяви мечки, вълци, лосове и местни породи коне и овце, диви прасета, бизони и видри... Загражденията им са доста големи, така че да имитират естественото им местообитание. Наоколо има много спокойни места, където да седнете и да се полюбувате на животните. Или пък на невероятната гледка към Стокхолм. Или пък на вкусните малки кюфтенца на Карлсон. Или пък на кокошките, които обикалят на свобода буквално навсякъде (ако въобще смятате, че кокошките са достойни за любуване).


Примерът
Първоначалната идея е била Скансен да обхваща всички скандинавски страни, включително Финландия. Това така и не се е получило, така че онова, което ще видите, носи изцяло печата на Кралство Швеция. Естествено същата индустриализация и модернизация на селските райони се случила из цяла Европа, затова в почти всички европейски страни с времето е създаден по някой музей на открито. Като Скансен. Колкото и да е бил скъп (в края на живота си Артур признава, че е ползвал заеми от 3 милиона крони за онова време, или близо 40-50 милиона днес), проектът си е заслужавал. Вилата, в която Артур умира (отчасти от преумора), и гробът му са в Скансен и сега. Та освен всичко друго можете да му отдадете и малко почит. За добрия пример.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.