Какво не знаехме за викингите


2 септември 2021 текст и снимки Дани Николова
Историята на викингите е изпълнена с митове, дезинформация, романтика и поп култура. Фактите за викингите обаче са също толкова интересни, колкото и митовете. Плюс, имат едно предимство. Верни са.


С рога или без рога, това е въпросът
Вмъкнахме се във всяко съществуващо магазинче за сувенири в Стокхолм и познайте какво? Няма викинг, който да не е изобразен с рога върху шлема си. Е, най-добре забравете всеки театрален костюм, ключодържател, отварачка, магнит и така нататък с рогат викинг, който някога сте виждали. Защото от намерените автентични шлемове (на брой точно три!) става ясно, че викингите никога не са имали рога. Или както ни разказа Алекс (млад шведски актьор, облечен като викинг) в Музея на викингите в Стокхолм: „Представете си, че трима викинги гребат в дългата тясна лодка. Викингът по средата казва на колегата вляво „Улаф, подай ми бирата!“. Улаф се обръща да попита „Какво?“ и бааам, единият рог на неговия шлем влиза дълбоко в окото на събрата му. Той започва да пищи и воинът, седящ вдясно, се обръща, за да попита на свой ред „Каквооо?“. И баааам, и неговият рог влиза в другото око на клетия викинг в средата.“ А откъде е дошла тази представа ли? Най-вероятно от ХІХ век, в ерата на националния романтизъм, когато група поети, писатели и художници са решили да придадат повече пищност на викингската епоха. Но можем да държим отговорни и сценографите на оперната тетралогия на Вагнер, които за повече яснота са решили да украсят шлемовете на добрите с крилца, а на лошите – с рога.


Да палим, да убиваме, да изнасилваме... но друг път
Това може да ви се стори като огроооомно разочарование, но да: повечето викинги прекарвали по-голямата част от времето си в земеделие. Традиционната представа за викинг, размахващ страховито меч, не отговаря точно на реалността. Повечето викинги са размахвали коси, за да сеят, орат, косат и така нататък различни зърнени култури, а в малките си ферми, достатъчни, за да издържат едно домакинство, отглеждали крави, кози, овце и прасета. Логично е да си представим колко трудно и недостъпно е било притежанието на меч в онези времена. Направата му е била скъпа и за да си позволиш да станеш викинг, да препашеш меча и да потеглиш към Валхала, е трябвало да инвестираш поне две ферми. И за какво? За да извадиш меча и в шанс 70/30 някой да ти отсече главата? Както се пее в една популярна шведска песен: „Всеки иска да отиде в Рая, но никой не иска да умре“.


Независимите жени да вдигнат ръце
Да вдигнат ръка жените, които биха искали да се родят в мрачните векове в Париж. Сега да вдигнат ръка и онези, които биха искали да се родят в Скандинавия. На първите ще кажем: „Съжаляваме ви, момичета“. Защото най-доброто, което е можело да ви се случи през онези времена в по-голямата част на Европа, е било да станете нечия съпруга, да готвите и да народите деца. На онези, които вдигнаха ръка за Скандинавия – честито! Жените там са имали много повече права (стига да не са робини) от всяка друга точка на картата. Жените викинги са можели да наследяват имоти, да поискат развод, както и да си върнат зестрата, ако браковете им приключат. Всяка викингска жена с повече власт е носела колие с богато орнаментиран ключ (който не е бил предназначен за никоя ключалка), като символ на могъществото є. До днес в Швеция е в сила суеверието, според което, ако оставиш ключовете си на масата, това ще ти донесе лош късмет. Защото именно с поставянето на ключа върху масата викингската жена известявала съпруга си, че е време да се омита от нейната къща. Друг символ на женската сила бил чукът на Тор, който викингските жени носели като украшения. Ако сте мъж и имате татуиран този символ... Опааа!
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.