Завещано от културата


16 септември 2021 текст Таня Трендафилова
Европейските дни на наследството, организирани от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община, са едно от важните събития в културния календар на София, което следим с интерес вече осма година. Поредното издание се задава на 18 и 19 септември и обещава достъп до емблематични за града ни сгради с висока архитектурна и културна стойност, които ще имаме възможност да разгледаме обстойно и напълно безплатно.


Историята
Събитието, което тази година ще върви под мотото Заедно за културното наследство!, съществува още от далечната 1984 г., създадено като инициатива на френския министър на културата Джак Ланг. Малко по-късно, през 1991 г., идеята получава подкрепата на Съвета на Европа и Европейския съюз, а целта му прераства в популяризиране богатството и многообразието на културното наследство на Стария континент.


Участниците
Сградите и институциите, които ще отворят гостоприемно вратите си на 18 и 19 септември, са десетки, затова тук изброяваме само няколко знакови като Софийската синагога, джамията Баня Баши, Софийската духовна семинария, Военната академия, Централният военен клуб, Софийската опера и балет, музея Земята и хората, Концертен комплекс България, Българската академия на науките, Резиденцията на Франция (за която ще ви е необходим сертификат за ваксинация) и много други.

Лично ние ще се запътим към Българска академия на науките (ул. 15 ноември 1) на 18 септември, където между 10:00 и 15:00 сме поканени на беседа на български и английски, прожекция на филми за историята на БАН и Димчо Дебелянов, плюс представяне на изложбата Данте Алигиери – 700 години божествена поезия. Същия ден Софийската опера и балет организира три тура (за групи от по 15 души с предварително записване) зад кулисите и на сцената на една от най-красивите софийски архитектурни забележителности. Пак тогава в Концертен комплекс България на всеки кръгъл час ще текат обиколки с придружител за групи от 10 човека, а точно в 19:00 ще зазвучи симфоничният концерт Mozarteum в България, билетите за който се предлагат на преференциални цени. В случай че ви се разхожда на открито, възползвайте се от включените в програма тематични обиколки на столицата, водени от екипа на historicalroutes.bg, които на 19 септември от 11:00 ще ви поведат на тур От Граф Игнатиев до Позитано с цели 43(!) знакови точки от топографията на града ни.


Акцентът
Бисерът в короната на тазгодишните Дни на наследството, е лекцията на тема Опазване на културното наследство: Нотр Дам дьо Пари, предизвикателствата на реконструкцията, водена от Бенжамен Мутон – главен архитект по историческите обекти на Франция. Събитието е под егидата на Френския институт и започва на 17 септември от 17:00 в Аула Магна на Софийския университет.


Всички посещения се осъществяват при спазване на действащите санитарни мерки. Пълна информация за програмата следете на сайта на institutfrancais.bg и artsofia.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.