Топ 10: Кулинарната карта, симфонията и още...


12 октомври 2021
Нещата, които правят живота ни по-хубав.


Кулинарната карта
Благ чукундур от Мещица, бял мъж от Трявна и келеш чорба от Орешак – това са част от великите гозби, които Институтът за български език към БАН е събрал, докато съставя своята Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Вижте я на ibl.bas.bg/kulinar/kulinarna-karta.html, където са и рецептите, описани (с чудни диалекти) на аудио или видео.


Признанието
След като през 2017 спечели технологичен Оскар за своя V-Ray, българската компания Chaos пак обвива пръсти около апетитна награда. Този път Еми – за приноса на същия този софтуер, издигнал на по-високо ниво световни телевизионни продукции.


Новите сезони
Усеща се леко размърдване в киното. Освен че най-накрая на голям екран идват заглавия, които трябваше да излязат още миналата година (като Смъртта може да почака и Дюн), към малкия вече стремглаво летят чаканите нови сезони на Stranger Things, You, The Witcher и още, и още.
Календарът
Приемете го – вече официално сме в последното четиримесечие на 2021. Време за пренареждане на гардероба, запазване на вила за Нова година и... подготовки за Коледа. Ако имате сериозни кучелюбители край себе си, ето първия подарък в списъка ви за пазаруване: илюстраторката Анелия Пашова дава мил кучешки календар за 2022 срещу 22 лв. от apash.bg.


Документалният филм
Ако се питате къде се губи Бритни Спиърс, значи не следите съдебните процеси около нея. Накратко, преди 13-ина лета баща ѝ поема контрола над финансите, кариерата и личността ѝ, а днес тя пробва да се отскубне и да вземе живота си в свои ръце. И да не сте расли с касетките ѝ, ще ви е любопитно да проследите тази странна история с филма Britney vs Spears.Проектът
Ръце с купища пръстени, опасно дълги нокти или хигиенни ръкавици срещу Covid-19. Ръце, държащи цветя, пицата за вечеря или ръката на любим. Идеята зад инстаграма subwayhands е простичка – фотографка ни показва през обектива си колко много емоция и информация се крие в малките детайли от вида на пътниците в нюйоркското метро.
Сериалът
Squid Game е южнокорейска драма за оцеляването по Netflix, в която хора с тежки дългове са поканени да се състезават в серия детски игри, за да спечелят апетитна сума (или да загубят живота си, опитвайки се). Кървав, непредсказуем и безупречен визуално, сериалът изследва тъмните страни на човека и те държи ококорен и залепнал за екрана.Барбито
Mattel – компанията майка на Барби, не за първи път опитва да вдъхнови малките момичета за кариера, с която могат да променят света. След като пусна кукли двойнички на жени от първата линия в борбата с Covid-19, сега праща Барби на полет с нулева гравитация, за да разкаже на децата какво е да си космонавт и да ги запали по STEM науките.


Симфонията
Бетовен така и не довършва своята десета симфония, а през годините още много композитори са опитвали да сглобят парчетата – все без успех. Докато не се намесва изкуственият интелект. Екип от хора вкарва цялото Бетовеново творчество в компютър и го оставя да върти комбинации, докато не се получи нещо удовлетворяващо. Симфонията вече е готова.Развитието
При други условия не бихме ликували заради копките за поредна жилищна сграда в София. В новините, че започва да се развива и северната част на града (зад централна гара), обаче има доза оптимизъм – време беше инвестициите да потекат в посока, различна от полите на Витоша.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.