Топ 10: Инстаграмът, кампанията и още...


26 октомври 2021
Нещата, които правят живота ни по-хубав.


Инстаграмът
В кои държави по света са нахлували САЩ досега? Колко е голяма Чили в сравнение с европейските страни? Докъде се е простирала Британската империя в пика си? Отговорите на всички тези (и още много) несвързани, но любопитни въпроси намираме в сбирката от разнообразни карти, публикувани на the.world.in.maps. Следим, за да знаем.


Кампанията
Преди няколко години арх. Дора Иванова се завръща от Германия, за да опита да спаси Бузлуджа. Фондацията ѝ Проект Бузлуджа вече работи по реставрацията на мозайките вътре, но за да може останалите пана да издържат на зимата и да дочакат реда си за ремонт, трябват средства. Кампанията Осинови мозайка (на buzludzha-project.com) позволява да помогнем и ние от разстояние.Сенниците
Вече свикнахме да виждаме разпънатите чадъри като улична украса, но в едно градче в провинция Малага, Андалусия една учителка по плетене демонстрира своя още по-оригинален прочит на шарената сянка. Ева Пачеко и учениците ѝ плетат разноцветни „сенници“, които, скачени един за друг, пазят улиците там от жаркото испанско слънце.Календарът
Безбедно, косер, пейкуване, кошуля, шугав и още диалектни или позабравени български думи пълнят листовете на настолния календар-речник на сдружение Българска история. Да учите по една нова-стара дума на ден през 2022 ще ви струва 18.75 лв. – от bulgarianhistory.shop.


Картите
Младата българска марка Zizilota скача в пазарската кошница с едно нетипично тесте карти – такива, които добавят контекст и закачка дори към най-нормалната кучешка снимка. Ето как да пълните инстаграма на четириногото си, без да трябва да се потите над текстовата част. От zizilota.bg за 24.90 лв.


Градината
От 1750 насам комплексът от градини в Алнуик, Англия, привлича тълпи с красивите си алеи. Днес обаче там има нещо още по-интересно – секцията Poison Garden, в която живеят над 100 вида токсични и наркотични растения. Забранено е да ги пипаш и подушваш, но няма да ви лъжем – понякога си припадаш и само от ароматите във въздуха.


Сериалът
„Геймър безделник и двамата му приятели се озовават в паралелен Токио, където са принудени да се състезават в поредица от садистични игри, за да оцелеят“, гласи описанието на японския Alice in Borderland в Netflix. Нашата реклама е още по-кратка: ако вече гледахте (и харесахте) Squid Game, ето го сериалът, с който да задоволите глада си за още от същото.Колажите
Фрида Орупабо е половин норвежка, половин нигерийка, която влиза в света на изкуството, обзета от гняв, че всяка историческа снимка с чернокожи герои лъха на потисничество и дехуманизация. Затова започва серия колажи, в която части от стари изображения са сглобени така, че да разказват нова история – за сила и принадлежност.


Картичките
Ако ще ви гостува чуждоземен арт любител, ето гида, който да му подадете още от летището. Best Regarts from Sofia е проект на дизайнерката Сибила Керелезова, който дава инфо за 11 галерии и арт музеи в София, а щом ги зачертаеш от списъка си, късаш страницата и вече имаш нещо за рамкиране или пращане по пощата. Гидът е на bestregarts.net, а принтове 30х42 см има в Gifted.


Килимите

Цехът на ХЕМУС – Велинград в миниатюрния град Костандово е голяма работа. От години там ръчно се тъкат сложни килими уникати по поръчка и е срамота, че не го знаехме досега, предвид че сред клиентите са например британското кралско семейство, Тони Блеър, Мик Джагър и замъкът Алнуик, в който е заснета част от Хари Потър.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.