Топ 10: Изданията, телевизията и още...


9 ноември 2021
Нещата, които правят живота ни по-хубав.


Изданията
Нов поглед над творчеството на Уилям Шекспир излиза от печатницата на издателство Кръг под формата на два луксозни тома с твърди корици и с превода на Валери Петров. Макбет, вдъхновен от реални исторически събития и личности, е с дизайн и илюстрации от Адриана Янкова, а Бурята оживява под ръката на Неда Ангелова. Вече са по книжарниците.


Телевизията
Ако ви липсва телевизията от едно време, някой се е погрижил да създаде симулатор, който ще я върне на екрана ви. На my90stv.com (като “90s” може да се замени с “60s”, “70s”, “80s” или “00s”, за да прескочиш в друго десетилетие) се показва телевизор от съответната епоха, а по каналите му се върти всичко от детски през реклами до сапунени опери и токшоута.


Влакът
Компанията Belmond реставрира стари влакове в опит да възкреси златната ера на железопътните пътешествия, а наскоро една от линиите им, заминаваща от Лондон, се сдоби с вагон, сякаш изваден от филм на Уес Андерсън. Приликата е нарочна. Режисьорът е дизайнер на всичко вътре – от розовия таван през зелените кресла до ламперията. Билетът за Уес-Андерсъновата вселена обаче е солен – тръгва от £400.Аранжировките
Внимание към детайла, цветовете, текстурите и композицията плюс щедри дози оригиналност – това е уравнението зад работата на Хариет Пери, която комбинира любовта си към цветята с тази към изкуствата. В серията Flower Interpretations (на harrietparryflowers.com) тя репликира известни картини, само че с цветя и платове.


Приложението
Ако сте във Варна, Перник или друг град, обслужван от събирачите на разделни отпадъци Еко Партнърс, приложението им Eco Partners ще ви е полезно и за локализиране на най-близките цветни контейнери. Всички останали го използваме, за да сканираме баркодове и да получаваме кратки и ясни указания къде и как се изхвърля съответната опаковка.


Автобусът
Не само бебетата се успокояват, като ги раздвижиш с количката – възрастните също се унасят, докато се возят и слушат улични звуци. Забелязала, че пътниците в автобусите ѝ често заспиват, хонконгска туристическа компания наскоро пусна нова услуга за страдащите от безсъние – петчасов превоз без дестинация, по време на който просто да се наспиш. И е хит.


Анимацията
„Като си отида, хората със сигурност ще ме помнят с Queen. Но бих предпочел да ме запомнят с опитите да променя това как третираме животните“, казва китаристът и активист Браян Мей. Навреме за конференцията COP26 той пусна сърцераздираща студентска анимация по Who Wants to Live Forever, която припомня, че все още имаме какво да изгубим и го губим много бързо.Минисериалът
Ако не сте чували за Terravision (и ние не бяхме), The Billion Dollar Code по Netflix ще попълни липсите. Четирите серии са драматизация на реалните събития около това как и кой точно е измислил кода, който после Google копира, за да създаде Google Earth. Обещаваме, че ще се ядосате.Съкровищницата
1906 е, когато американец открива два странни кристала на територията на фермата си. Оттогава диаманти и други скъпоценности продължават да изскачат от разровената земя в Кратера на диамантите в Арканзас – поне по два на ден. Срещу $10 всеки може да се пробва да изрови нещо лъскаво в този единствен в света диамантоносен обект, отворен за широката публика.


Комплексът
Аугсбург, Бавария, все още пази своя диамант – комплекса Фугерай, който е като излязъл от приказка. Жълти къщи, полазени от зеленина, и красиви улички се крият зад портите на квартала, построен от Якоб Фугер-Богатия през 1516, за да приюти социално слабите аугсбургци. Ето и най-великата част: годишният наем от 0.88 евро стои непроменен до днес.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.