Направи си сам: Сакура клонче


28 май 2021 текст и снимки Вера Георгиева
Запознавали сме ви с Вера Георгиева и преди – на programata.bg ще намерите нейната История на вещите. Сега я каним на гости заради специалитета ѝ – да създава красиви неща с ръцете си, да ги споделя онлайн и да организира DIY работилници. Занимава се с всевъзможен дизайн (графичен, интериорен, събитиен, сценичен) от над 10 години. Направи-си-сам линията пристига в живота є навреме, за да я спаси от тежък бърнаут, а днес тя учи и останалите хора на хармония и щастие чрез ръчен труд. Ако смятате, че нямате място в графика си за малко DIY, помислете пак. Доказано е, че задачи, ангажиращи повече пръстите, отколкото мисълта, намаляват ежедневния стрес, подобряват психичното здраве и често водят до прозрения и идеи, които нямаше да ви намерят, ако не бяхте вкарали мозъка си в „офлайн моуд“ поне за миг. Днес предизвикателството е с дъх на Далечния изток.


В началото на кривата 2020 имах странен сън – как се разхождам във вишнева градина и ефирни розови листенца се сипят върху главата ми. Зарекох се да ида в Япония, за да изживея видението си в действителност. Това не се случи, защото се случи 2020. По всичко личи, че няма да стигна до Япония скоро, и затова реших да доведа Япония у дома. Или поне една малка част от нея – сакура клонче.


За тази задача са нужни едно сухо клонче (моето намерих под орязаната ябълка на вилата), лист тишу хартия (или 2-3 в зависимост от размера на клончето и колко обемно искате да бъде), тънка медна тел и ножица. И доста търпение.

Първо нарязах тишуто на ивици с приблизителен размер 50/5-8 см.


След това сгънах всяка ивица до правоъгълник с основа около 3-4 см, а него изрязах в сърцевидна форма с основа с височина около 1 см.


Разгънах ивицата и започнах да я навивам в основата, около която усуках двата края на телта в противоположна посока и затворих, като ги омотах два‑три пъти.


После започнах да отварям пъпката, като нежно придърпвах всяко едно листенце надолу към основата и го оформях с палец и показалец във формата на чашка.


Когато отворих всички листенца, ги събрах отново нежно в кръг с палец и показалец и накрая леко разроших цъфтежа в дланта си, за да придам повече обем.


Повторих това упражнение няколко десетки пъти и прикрепих цветовете към клончето, като усуквах двата края на телта в противоположни посоки.


Et voalà! Смятам да използвам тази декорация до онзи май, в който ще реализирам видението си на живо в Япония.


За още от Вера Георгиева следете lavita-semplice.com и lavita_semplice


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.