По пътя: Пирин надлъж и нашир


20 август 2015 снимки Мая Козарова
"През лятото не тръгвай на преход без дреха, през зимата – без храна". С това старо планинарско правило под мишница вадим картата на Пирин и чертаем три маршрута – всеки с различно натоварване в коленете и свое усещане в сърцето.


До връх Безбог


Ако искате ден разходка и връх в краката – карайте към Добринище и оттам към хижа Гоце Делчев. В тази точка сменете колата с въздушно превозно средство – лифтът е 13лв в двете посоки и върви от 08:30 до 16:30, а крайната ви спирка е хижа Безбог. И сама е страшна красавица с широкото си синьо езеро, но днес гледаме нагоре и питаме за пътеката към върха. Само след половин час изкачване получавате първата поощрителна награда: поглед от високо към езерото и хижата, която като че ли балансира върху ръба на отсечена скала. Завъртете се и от другата далечина ви маха Попово езеро – до него има още 2-3 часа път, които си струват, но ако ще се връщате същия ден, следете времето за последния лифт (наобратно е в 16:00). Още малко по пътеката и ще видите добре утъпкана отбивка вдясно, която тръгва стръмно нагоре. След половин час вдясно ви се пада връх Безбог, а под лявата ви ръка е пътеката за връх Полежан. Качваме се до най-високото камъче на Безбог и оставаме на него само с две неща в главата: вдишай, издишай. Въздухът на високо отваря не само дробовете, а и апетита, така че на връщане спираме за прясна риба в Рибарника – ресторантът със собствен развъдник се намира между хижа Гоце Делчев и Добринище. Безбожно вкусно е.
Обиколка на Бъндеришките езера


Тръгваме към езерата с желание да потопим поне ръцете и глезените си в ледената вода. Щом минете през Банско, продължете до хижа Вихрен, от която трябва да хванете за опашката червено-зелената маркировка. След двайсетина минути ходене ще видите табела за първото езеро, Окото. Нарича се така не само заради формата си – водата му е толкова ясна, че прилича на син кристал, отворен към небето и скалистия вертикал на върховете. Щом се нагледате, върнете се на пътеката, за да стигнете скоро до Рибното езеро. Не е кръстено как да е, рибите в него наистина се прескачат, а Жабешкото, малко по-нататък, ще ви напълни ушите с крякане. От него се открива и панорама към острия профил на Муратов връх. Съвсем до Жабешкото е Дългото – последното от големите Бъндеришки езера. Задържте ръка над повърхността им и ще усетите студения шепот на водата и без да се потапяте – тук август говори на друг език. Около езерата има обособени огнища, ако си носите нещо за бърз цър-пър, ако не – по обратния път малко преди Банско спрете в кръчмата На завоя. Киселото мляко и банския старец на масата им също са велика хапка.
Покоряване на Кончето


Този маршрут е само за опитни планинари с авантюризъм в кръвта, поне уикенд под ръка и няколко задължителни екстри за пътя – щеки за катерене, планинарски обувки над глезена, топли дрехи, храна и вода, аптечка и зареден телефон. Нашата изпитаната схема за яхване на Кончето от събота до неделя е следната. В петък паркираме две коли – една преди хижа Яворов, откъдето ще потегим към върха, и една на хижа Бъндерица, където ще се спуснем накрая. След преспиване в Яворов (запазете си места на 0896 688 415 или 0896 688 413) и стабилна закуска, тръгваме от хижата рано сутринта – към 07:00. Понеже този преход е сложна история, в която е ключово да се следят няколко вида маркировки, проучете всичко в Яворов и си вземете от там карта на Пирин. Кончето е ръб скала, който се минава с две ръце, хванали в топли ръкавици метално въже, с мъгла, която се спуска за секунди, за да бъде издухана след още няколко от силен вятър, и тон сурова красота. Величествено е думата, която остава в гърлото ви и искате да изкрещите. Наоколо ще видите меки памуци еделвайс, скачащи диви кози и вечен сняг (и по-поетично име бихме му дали, тук времето наистина е спряло). По билото целият Пирин е в краката ни, но странно – вместо да се чувстваме като царе, се смиряваме като камъче. Поне веднъж в живота трябва да сте там, хайде осмелете се.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.