InstaSofia на Димитър Протогеров


17 септември 2015
Днес спечелихме няколкостотин от лотарията – или поне толкова пъти видяхме нещо хубаво в града ни. Печелившият билет е един експерт по откриването на красота. Ето как става.


Димитър излиза за срещата ни в обедната си почивка и обяснява, че понеделникът му е забързан – без да си дава сметка, че прилича на човек, който се е събудил бавно, пил е кафе на терасата и е слушал музика до ей сега. Вдъхновен ни изглежда, това казваме. Наскоро с още двама основава Облик Студио, място за уеб и графичен дизайн, но днес сме с него заради профила му в Instagram. Там качва градската си фотография – съвършено подредени сателитни чинии, фасади със сериозно изражение, стълбища и архитектурни детайли.


"Живях дълго в Чикаго и на други места, преди да дойда в София. Там започна историята ми с откриването на красота в градовете", казва ни, докато опитва да си спомни точната вечер, когато за пръв път осъзнава, че живее на страхотно място. Градовете вече са сменени, но и в метода му няма нищо специално – само това, че като си поставиш за задача да намериш пет красиви неща днес, вероятно ще ги видиш. Ако имаш и телефон с теб, направо ги снимай. Магията на споделянето е силна, защото тази платформа ти дава възможност да обиколиш планетата с половин метър скролване – "да общуваш в тази карта на света е велико", казва ни Димитър.


На третата крачка от пътя ни вече насочва поглед нагоре, както ще се случва често и нататък. "Тази сграда ми е една от любимите, само забележете терасите!". И наистина – подреждат се в колони от мястото, на което стоим, а красивите сводове виждаме високо над нас. Естествено, питаме дали вече ги е снимал, но отговорът е, че чака точната светлина. Да дебнеш сгради може да не е точно като да снимаш диви котки, обаче пак се изисква търпението на ловеца.


Ако превключиш на онази честота, в която градът вече не е само фон, а основен герой, има хиляди неща, които няма да харесаш. Нелепите реновации дразнят с пълна сила, но затова пък стълбищата в старите сгради привличат толкова, че си готов да прескачаш огради за една снимка, обяснява Димитър. "Лошото е, че като снимаш с телефон, абсолютно непрофесионално, никога не си сигурен дали изобщо нещо ще се получи!". Но за него и това е ценно – ако започне да разнася голямата чанта с обективите, губи нещо от спонтанността на наблюдението.


А то му е важно. "Мисля, че градът ни е супер" – казва Димитър и вади телефона си, за да намери снимка на "един жесток прозорец тук до ъгъла". После разказва за вечерното си скитане из Лозенец и как един следобед ходил половин пряка след жена, облечена цялата в черно, с три огромни слънчогледа в ръката, за да я снима в гръб. Сега се мотаем заедно към Дондуков и улиците с поетични имена около Операта, а нашият гид хич не се изтощава да показва съвършена симетрия, красива светлина, ярко зелена трева тук или тротоар там. Към края на разходката вече виждаме София на Димитър и тя е светла и просторна – има място за толкова добри гледки, колкото решите да забележите.

Снимките на Димитър са на instagram.com/protogerov


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.