Топ 10


3 април 2019
Нещата, които правят живота ни по-хубав.


ПЛАКАТИТЕ
Не ги бъркайте с реклама – галерия Ракурси не се побира в кожата си и затова изкарва изкуство по стените около метростанциите. Плакатите са на хора, които харесваме отдавна, като ето тази наша любимка на Трендафила Трендафилова. Оглеждайте се.


МОРЕТО
Лятото там все не ни стига, но точно сега, в хладна пролет, часовете на брега текат бавно като сироп. Всички обикалят с шалове по плажа или стягат градини и вили за сезона, а пътят Варна-Бургас е спокоен сякаш само в този миг от годината.


ПАРКЪТ
В Гео Милев. Попадаме там в първия ден тази година, в който се стъмва чак в 8 вечерта и това само увеличава кефа ни от нацъфтелите овошки с хамаци помежду им, равните поляни, оградената кучешка градинка и... богатия био щанд в близкия магазин. Ще се качваме пак.


ФИЛМЪТ
The Dead Don’ t Die на Джармуш, в който Бил Мъри не подарява цветя на стари любови, а в полицейска униформа преследва зомбита до Адам Драйвър. Дали тази комедия-хорър е толкова лоша, че чак е добра? Гроб сме до 14 юни, когато идва и в света на живите.АРХИВЪТ
Прощавайте, но харесваме Мария Попова от BrainPickings не защото е българка, а заради книгата и сайта ѝ, който вече е архив от национално значение в Щатите. В нов бюлетин тя праща по имейл статии от 12-годишната му история – абонираме се и разархивираме.


ИЗЛОЖБАТА
Спрете да гледате морето отсреща и вижте другата причина да запалите към Варна – нова серия Фигури на Севда Семер влезе в галерия Contemporary Space. Там е до 3 май, ако и приятели от града питат кога могат да чуят гласа на художник с номинация за База 2019.


ПЛАНОВЕТЕ
Има ли нещо по-хубаво от това да боядисваш яйца по Великден? Да – да преглеждаш колко далече оттук могат да те изстрелят авиолиниите за Възкресението. До свещения Йерусалим няма как, затова някъде по островите. Стокхолм? Даже си е боядисан.

© Edward Stojakovic


КНИГАТА
На истинския поет не му трябва нов ред. В Седмият ангел на многократно номинирания за Нобел поляк Збигнев Херберт поезията е в проза, а меланхолията и красотата са във всичко пред очите му.


СЕРИАЛЪТ
Радиацията в Чернобил е куршум, който минава през всичко – метал, стена или плът. Нов минисериал за аварията започва на 6 май по HBO и тъкмо отвориха първите му кадри, от които гръмват зловеща музика, кървави картини и заразна тревожност.
КУИЗОВЕТЕ
Футболен, литературен, филмов, музикален – кой е вашият? Някой ще каже, че приличат на отборна матура в бар, но ние опитахме и вдигаме палци на тази нова мода, която раздвижва мозъчните клетки в града.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.