Топ 10


29 май 2019
Нещата, които правят живота ни по-хубав.


ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО
Не е мит, че разходките в гора лекуват, а наука. Основна нотка в нейния аромат са фитонцидите – вещества, с които дърветата и растенията се пазят от микроби, а в нашия организъм стимулират имунната система и успокояват нервната. Ходим повече и дишаме.


СИНАГОГАТА
Тя е втората най-голяма в България, истинска красавица от Видин, която отдавна се руши без покрив и отглежда джунгла в себе си. Плаче ни се, но може би ще е от радост – одобриха проекта за възстановянето ѝ като културен център. Наблюдаваме.

снимка Христо Сахатчиев


ОЧАКВАНЕТО
Половината от 2019 мина и това е страшна мисъл, но има поне една причина да чакаме 2020 – "масивният" и "иновативен" шпионски трилър Tenet. Или простичко казано, следващият филм на Кристофър Нолан.АУДИОСЕРИАЛЪТ
Дмитрий Глуховски е обсебен от мрачни видения за бъдещето, които вкарва в книгите си Метро 2033, а сега плаши и ухото ни – антиутопията Граничен пост е роман-сериал (наличен в Storytel ), в чийто първи сезон в Русия вече е доста напечено и радиоактивно.


РЕШЕНИЕТО
Дисни обръща към небето 500 000 соларни панела, с които да храни два от парковете си във Флорида – под формата на Мики Маус, все пак трябва да са сладки. Темата за природата обаче е бая горчива, спешно търсим и образа на Мини Маус.


КУХНЯТА
На Швеция, която събира съкровища от морето, гората и полето. Тези хора ядат какво ли не и го казваме с най-остър апетит – следим рецепти на @SwedishFoodie в инстаграм и събираме списък за вечеря.ИСТОРИЯТА
Значението на липата има дълбоки корени: тук някога са се женили и взимали важни решения под нея, в Полша я наричат Света Липка, а в Гърция е символ на вярност. Божествена история, не само на цветове (които тъкмо се разпукват над главите ни).


ОТКРИТИЕТО
Случвало ли ви се е да влезете в невзрачна соц сграда и да откриете изумително цветен пейзаж? На нас да – това е вътрешността на РКИЦ, където подът от мрамор среща стена от мозайка, заради която забравяш нагоре ли беше тръгнал, или надолу.


ФЕСТИВАЛЪТ
Уви, не сме били на Meadows in the Mountains, така че половин свят знае по-добре от нас какво е да се будиш до огнище в Родопите и 5 дни да шариш из поляните в най-шарените си костюми. Започва на 6 юни, ако се запалихте.КНИГАТА
Мария Степанова смесва романа и действителността в разказ за паметта, която ни служи, подвежда или преминава в колективна амнезия. След като получава трите най-големи книжни награди в Русия, сега четем и тук тази реконструкция на историята.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.