Топ 10


6 юни 2019
Нещата, които правят живота ни по-хубав.

ГРАДСКИТЕ ЦВЕТЯ
Разкошно е как всяка седмица София цъфти с различни цветове. Точно сега вдигаме нос към липите, шарим с очи из езерото за водни лилии и събираме с ръка капките дъжд от трендафилите. Топло или студено – пролетно ни е.


КАФЕТО
Новото Bug Coffee тъкмо пропълзя на Асен Златаров 19 (където беше Percolate), а вътре австралиец и българин ни отварят в чаша вкусове от Етиопия, Индонезия и Бразилия. Ако кафето им ви бъгне позитивно, продават и на пакети за вкъщи.


КНИГАТА
Ако ви се ходи пак в италианската вила с Елио, сега разгръщаме първоизточника и на български в книжната Назови ме с твоето име. Всеки момент ще е готова и, по-важното – разказва какво се случва години след съкрушителния край на филма.


САУНДТРАКЪТ
Звукът пасва на ужаса в кадрите на Чернобил, след като Хилдур Гуднадьотир улавя в запис атмосферата на електроцентралата в Литва, където е сниман сериалът. Слушаме подробностите в Score: The Podcast в Spotify, където търсим и самия саундтрак.ПЕЙКИТЕ
Ако се питате къде са отишли пейките-букви от миналата година – на ваканция край Сена. Цяло лято на кейовете ще четат стихотворенията на български и френски заради културния ни институт в Париж. Б като браво, Ж като жестоко!


ТРЕЙЛЪРЪТ
На Ford v Ferrari – филм, в който двата звяра се гонят по пистата цели 24 часа през 1966. Мат Деймън като дизайнер на коли и Крисчън Бейл като луд шофьор въртят кормилото за Хенри Форд, но тук, по всичко личи, победител ще е публиката – през ноември.ДОБАВКАТА
Авокадо в сутрешното смути се подмилква на вкуса дотолкова, че няма нужда даже да се слага мляко. Със съдържанието си на полезни мазнини прави копринени всички други плодове – любимо ни е с банан и праскова.


ПЕПЕРУДИТЕ
На територията ни пърхат 3000 вида люспокрили – някои от тях са защитени, а други крепят дълга история: като скромните кадифянки, жив остатък от Ледниковата епоха, приспособен за планините ни. Оглеждаме се, истински криле на желанието са това.


© Frank Vassen

ДУМИТЕ
Часовник, разноски и влак са измислени някога, за да заменят чуждици. Едва ли конкурсът на БАН за нова дума ще смени нюзфийд с вестоструй, но гледаме предложенията на ibl.bas.bg и са така симпатични, че няма как да не "вестопускаме" за това.


СКУЛПТУРИТЕ
Докато недоумяваме за планирания строеж на музей в Борисовата, си мислим и друго – че и сега вървим сред скулптурна галерия. Оценяваме я: ето например Икар на Крум Дамянов от 1968, изваден от колекцията на СГХГ да диша в парка отстрани.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.