Топ 10


9 октомври 2019
Нещата, които правят живота ни по-хубав.

РИК И МОРТИ 4
Свикнали сме с грубостите и безобразията в този сериал, обаче да правят нов сезон 2 години?! На нищо не прилича, признават го и сами. Хокането свърши – засега ни обстрелват с трейлър, а порталът към всички епизоди се отваря на 10 ноември.


НОВИНИТЕ
Говори Ѝнтернет вадят от джоба си нов подкаст, който трябва да има силата на шот еспресо – Ден. е 8-минутна новинарска емисия с най-важното, без захар и драма. Слушаме от ден първи и сме доста по-будни в 5 следобед, когато ни я сипват.


ТЕМЕНУЖКИТЕ
Не сме извън сезона – в градинката до Двореца тъкмо цъфнаха есенните теменужки. Дали миришат зашеметяващо, не смеем да проверим (ето нещо за следващия куиз – някои разновидности на цветето парализират обонянието за момент, докато ги душиш).


КАСКЕТЪТ
Наричат го baker boy hat, тоест шапката на пекарчето, и тъкмо шупна в новата есенна мода. С каишки или копчета, монохром и сурови платове – ето какво ще пази главите ни от вятъра тази година, след като миналата се завършвахме с барета.ИЗКУСТВОТО
Не се спъваме за пръв път в нещо подобно на тротоара, но не е ли хубаво, когато уж добре познатият ти град успее да те изненада с рядко улично изкуство? Тази тук небрежна галерия, подписана от куп художници, е на Лайош Кошут 26.


ПРЕДЛОЖЕНИЕТО
5 минути страхотна, но самотна лисица отмята от списък Задачи за деня – това е късата анимация на Петя Златева, която пращаме към Оскарите. Стих на Стефан Иванов дава историята, Compote Collective слагат продуцентско рамо, а ние сме стиснали палците.
АМАРЕТИ
Тези италиански сладки са големи като едри капки, обаче вкусът им на бадем е чудно дълбок. Издържат дълго в пакета, откъдето за пълна долче вита ароматът им излиза всеки ден да срещне този на кафето.
ХИЖАТА
След като го направиха за Тъжа, Greenpeace и приятели се изкатериха и до най-старата ни хижа – Скакавица в Рила, за да я опаковат във фотоволтаични панели, готови да покрият най-важните ѝ ел-нужди. Ура и дано тази зелена вълна залее и другите ни планини.


снимка Вася Атанасова

КЪЩИТЕ
Които някой е построил за семейство безпризорни котки на улица Будапеща. Дали и те като кучетата, чудехме се, ще стоят да пазят такава постройка, вместо царски да се шляят наоколо? С очите си видяхме – не им се и мърррда от вътре.GIANT’S CAUSEWAY
Не е пакет солети, а идеални базалтови колони, получени естествено от лавата на древен вулкан. Ето как понякога не ти трябват митове за великани, построили този път през морето, за да стоиш пред него с устата на "О". Край Бушмилс е, ако питате за посоката.


снимка Giorgio Galeotti


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.