На следващата сутрин


15 януари 2015 текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова
Празниците минаха и ни оставиха следи. Новата дупка на колана е дребен проблем в сравнение с работата, която отворихме на черния дроб – пречиствателната станция на организма, през която минават всички отрови. В точното време за детокс ви поднасяме четири спасителни коктейла – консумирайте често и безотговорно.


Таити коктейл
в Planet Bar de Luxe

Островната екзотика през зимата не е лудост. Полезна е. В случая разчитаме на пресните банани и кокосовото мляко, което има ценните качества на кравето, но е лишено от лактоза. Освен всичко коктейлът е безвредно сладък, благодарение на демерарата – кафява нерафинирана захар. Ако сте жадни за още, отворете менюто – в Planet списъкът със здравословни напитки и екзотични коктейли е най-дългият в града.
Planet Bar de Luxe е на ул. Оборище 1А, 0899 993 942

*******************
Кокосово мляко
Мазнините му са десет пъти повече от тези на кравето мляко, но от него се отслабва, а не се пълнее – защото е диуретик с точен тайминг.


Фреш Детокс
в Чай във фабриката

Освежаваща бомба с малко джинджифил и повече целина. Първото сгрява гърлото и охлажда стомаха, а второто е зеленчук от супер групата въпреки обикновения си вид. Оранжевият цвят идва от морковите, с които още древните гърци са лекували болките на тялото и душата. В комбинация с няколко капки лимон, прочистването е неизбежно.
Чай във фабриката е на ул. Бенковски 11, 0887 051 080

*******************
Джинджифил
Най-добър е суров и настърган с малко мед. Люти и просълзява, но лекува грип и настинка дори и в късен стадий.


Смути с чиa
от FreshBreak

Лек вкус на пресен спанак, смесен с дъх на цитруси – ананас, портокал и грейпфрут в пропорция, която се пази в тайна зад бара. Тонизира мигновено и засища постепенно – една чаша от този коктейл може да замести тристепенен обяд. Заслугата е на целите парченца плод и зрънцата чиа – последните идват от Мексико и Гватемала и детоксикират без да ни обричат на глад.
FreshBreak е на ул. Иван Шишман 12A, ул. Дякон Игнатий 21, Мол Сердика, ниво -1

*******************
Чиа
За маите чиата е сила. За нас също – в тези зрънца има пет пъти повече калций, отколкото в млякото и три пъти повече желязо, отколкото в спанака.


Коктейл с шафран и магарешки бодил
в The Cocktail Bar

Черният ни дроб се разбира най-добре с лимона, а след това и с маслото от магарешки бодил. В този фреш има достатъчно и от двете. Както и щипка джинджифил с мед и малко куркума (братовчедка на кърито, която също допада на чернодробната жлеза). Коктейлът тонизира светкавично, но е добре да се пие на малки глътки заради силния послевкус. И защото шафранът отгоре е почти скъпоценност, трябва да му се насладиш.
The Cocktail Bar е на ул. Ангел Кънчев 9А, 0877 151 152

*******************
Масло от магарешки бодил
Коефициентът му на полезно действие е висок, а цената – ниска. Защото у нас, както и в Шотландия, дефицит на магарешки бодили не се наблюдава.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.